Life

Cine a construit Castelul Peleș? Este unul dintre monumentele de bază ale României

Cine a construit Castelul Peleș? Este unul dintre monumentele de bază ale României, iar lucrările pentru clădire au început spre sfârșitul secolului 19.
05.09.2022 | 06:48
Cine a construit Castelul Peles Este unul dintre monumentele de baza ale Romaniei
Cine a construit Castelul Peleș. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Castelul Peleș este unul dintre cele mai importante monumente din România, dar puțini sunt cei care știu cine l-a construit. În același timp, este și unul dintre cele mai vizitate monumente de la noi din țară.

Cine a făcut Castelul Peleș. Când a început construcţia

Prințul Carol, devenit ulterior rege, a sosit în țară în 1866 și a ales locul construcției impunătoarei clădiri care avea să fie castelul Peleș. Acesta a vizitat trei locații până să decidă să construiască hotelul în Sinaia.

ADVERTISEMENT

Cheltuielile pentru castel au început în 1871, atunci când Carol și-a vândut o proprietate din Germania pentru a cumpăra un teren numit Piatra Arsă sau Moșia Sinaia.

Situat în Sinaia, pe Valea Prahovei, castelul Peleș a fost construit între anii 1873 și 1914, la inițiativa primului Rege al României, Carol I. Castelul a fost construit pentru a servi drept reședință de vară pentru regii României.

ADVERTISEMENT

A fost construit după planurile arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman, fiind decorat de renumiții decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena.

Lucrările pentru construirea castelului au fost întrerupte în timpul Războiului de Independență (1877 – 1878) și reluate apoi în 1883.

ADVERTISEMENT

Prima etapă a construcției castelului a fost finalizată în 1883 și a necesitat fonduri de aproximativ 6,5 milioane de lei-aur, care astăzi ar însemna aproximativ 50 de milioane de dolari.

Finalizat în 1914, castelul are 160 de camere și peste 30 de băi. În jurul castelului au mai fost construite și alte edificii adiționale precum castelul Pelișor, ca reședință pentru Ferdinand și Maria, dar și Foișorul, care era, inițial, cabana de vânătoare a regelui Carol.

ADVERTISEMENT

Vitraliile de la castelul Peleș au fost achiziționate și montate între 1883 și 1914. Cele mai multe dintre acesta au fost aduse din Elveția și Germania, datând din secolele 15 și 17.

Castelul Peleș, unul dintre cele mai importante monumente din România

Este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din România și are caracter de unicat.

În Plus, datorită valorii sale istorice și artistice se numără printre cele mai importante monumente din Europa din a doua jumătate a secolului 19.

Castelul Peleș se număra, totodată, printre cele mai moderne reședințe regale europene de la finalul secolului 19, având electricitate, încălzire centrală și lift interior. De altfel, a fost primul castel complet electrificat din toată Europa.

Ce rege s-a născut la Peleş

La castelul Peleș s-a născut, în 1893, Carol al II-lea, viitorul rege al României în perioada 1930 – 1940. A fost primul rege al dinastiei născut pe pământ românesc, dar și primul botezat în religia ortodoxă. Fiul său, Mihai I, s-a născut la Foișor în 1921.

Evenimente și întruniri politice importante ale vremii erau organizate la castel. De exemplu, în 1914, Consiliul de Coroană a stabilit neutralitatea României din Primul Război Mondial care tocmai începuse.

Castelul a găzduit și multe personalități ale vremii, cum ar fi scriitori, muzicieni, dar și regi sau regine. În 1896, Franz Joseph, împăratul Austro-Ungariei, a făcut o vizită la castelul Peleș, fiind impresionat de frumusețea clădirii.

În prezent, clădirea se află în proprietatea Familiei Regale a României și adăpostește Muzeul Național Peleș.

Cele mai importante săli care pot fi vizitate la castelul Peleș sunt Holul de Onoare, Biblioteca regală, sălile de arme, Sala Florentină, Sala de muzică, Sala Maură, Sala de teatru, Sala de Concerte și Apartamentul Imperial.

ADVERTISEMENT