News

Cine a creat, de fapt, pensiile speciale? Subiectul este dezbătut intens de ani buni în România

Pensiile speciale sunt mărul discordiei între români, de la nivelul politicienilor la cel al oamenilor obișnuiți. FANATIK vă prezintă istoria pensiilor speciale, cine le-a creat, cine le susține, cine este împotriva lor.
07.06.2022 | 06:35
Cine a creat de fapt pensiile speciale Subiectul este dezbatut intens de ani buni in Romania
Pensiile speciale sunt mărul discordiei între români, de la nivelul politicienilor la cel al oamenilor obișnuiți. FANATIK vă prezintă istoria pensiilor speciale, cine le-a creat, cine le susține, cine este împotriva lor. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pensiile speciale sunt venituri suplimentare, pensii în plus, peste pensiile obișnuite, din sistemul public. De pensii speciale beneficiază numai anumite categorii sociale, fiind din această cauză o problemă spinoasă, mărul discordiei între români, de la politicieni la oamenii obișnuiți.

Cine a creat pensiile speciale? Subiectul este dezbătut intens de ani buni în România

Cine a creat pensiile speciale? Răspunsul este simplu: evident cine beneficiază de ele. Politicienii. Mai exact parlamentarii. Care parlamentari? Toți, indiferent de „culoare”, s-au dat după cum a bătut vântul interesului, personal și… de partid.

ADVERTISEMENT

…Adică după cum a fost, alternativ, la putere sau în opoziție. După cum a avut nevoie de voturile românilor. Ăia mulți, obișnuiți, care nu pot decât să viseze la pensii măcar aproape de pensiile speciale.

Ce politician român a introdus în lege pensiile speciale

Pensiile speciale au apărut în legislația românească în 1997, sub numele de „pensii de serviciu”: Legea 142/1997 inițiată de Valeriu Stoica (PNL), ministru de Justiție în guvernul Victor Ciorbea. Guvern de dreapta, de „uniune națională”, format de alianța la putere PNȚCD – PNL – PD – UDMR – PSDR. Lege votată și de „opoziția” de stânga, respectiv PDSR, fostul FSN, FDSN și viitorul PSD.

ADVERTISEMENT

Primii beneficiari ai pensiilor speciale au fost magistrații cu o vechime de cel puțin 25 de ani. Ei primeau atunci o pensie de serviciu în valoare de 80% din venitul net plus sporurile (sporul pentru vechime în muncă și sporul pentru stabilitate în magistratură) pe care le aveau la data pensionării.

În 2004 s-a schimbat „baza” pe care se calculau cele 80 de procente de pensie specială: venitul brut în loc de venitul net din ultima lună de „serviciu”. Ceea ce a dus, evident, la o majorare a pensiilor „de serviciu” ale magistraților.

ADVERTISEMENT

Legea 303/2004 a fost inițiată de guvernul Adrian Năstase, guvern de stânga dat de majoritatea parlamentară PSD. Votată și de opoziția „liberală” de dreapta, respectiv PNL.

Vedeți? „Vin ai noștri, pleacă-ai voștri, vin ai voștri, pleacă-ai noștri, noi rămânem tot ca proștii”. Blestemul „democrației originale” instaurate după lovitura de stat din decembrie 1989…

ADVERTISEMENT

Iar de atunci, din 2004, a „curs” cu pensii speciale. Pentru că, nu-i așa?, sunt multe categorii sociale care muncesc din greu pentru propășirea (sau pripășirea?) patriei capitaliste și merită pensii speciale , adăugate la pensiile obișnuite pe care le iau fericiții beneficiari.

Ce sunt pensiile speciale și cine beneficiază de ele

Pensiile speciale sunt, după cum ați citit și în deschiderea acestui articol, venituri suplimentare, pensii în plus, peste pensiile obișnuite, din sistemul public. De pensii speciale beneficiază numai anumite categorii sociale, pe care le găsiți mai jos.

Pensiile speciale sunt reglementate, după cum ați văzut, prin legi speciale, specifice, se calculează altfel decât pensiile din sistemul public. Iată mai jos pensiile speciale, cine beneficiază de ele și legile prin care sunt reglementate.

  • Pensiile magistraților (judecători și procurori): legea 303/2004 (Guvernul Adrian Năstase / PSD)
  • Pensiile personalului auxiliar de specialitate din instanţele judecătoreşti şi din parchetele de pe lângă acestea: legea 567/2004 completată în 2014 (Guvernul Adrian Năstase / PSD)
  • Pensiile parlamentarilor: legea 96/2006 (Guvernul Călin Popescu Tăriceanu – PD-PNL-UDMR)
  • Pensiile personalului aeronautic: legea 83/2015 (Guvernul Victor Ponta / PSD-UNPR-ALDE)
  • Pensiile funcționarilor publici parlamentari: legea 215/2015 (Guvernul Victor Ponta / PSD-UNPR-ALDE)
  • Pensiile diplomaților: legea 216/2015 (Guvernul Victor Ponta / PSD-UNPR-ALDE)
  • Pensiile militare de stat: legea 223/2015 (Guvernul Victor Ponta / PSD-ALDE-UNPR)
  • Pensiile auditorilor publici externi din cadrul Curții de Conturi: legea 7/2016 (Guvernul Dacian Cioloș / tehnocrați susținuți de PSD)

Cât este cea mai mare pensie specială din România

La începutul lui decembrie 2021, peste 200.000 de români primeau pensii speciale, cea mai mare fiind de 77.000 de lei pe lună, conform vice.com. Merituosul beneficiar se ține departe de orice fel de „publicitate” și se bucură cu discreție de „roadele” muncii sale de-o viață, pusă în slujba cetățeanului din spatele unui birou de judecător. Suprem sau nu, asta n-are nicio relevanță.

Respectivul „fost” a devenit lider al pensionarilor „speciali” după ce Gheorghe Bălășoiu, fost procuror și fost comandant al Penitenciarului Colibași a murit în iulie 2021, la vârsta de 73 de ani și la pensia de 78.870 de lei, cedând astfel „fotoliul de lider”.

  • 9.680 de români beneficiau de pensii speciale în ianuarie 2022, dintre care 4.468 magistrați magistrali din sistemul judiciar, conform datelor de la Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), preluate de jurnalul.ro.
  • 20.207 lei era în ianuarie 2022 media pensiilor speciale a beneficiarilor Legii 303/2004 amintită mai sus (procurori și judecători), dintre care 18.820 lei suportată din bugetul de stat, iar 4.079 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.
  • 11.355 de lei era în ianuarie pensia specială medie pentru cei 1.394 de beneficiari din personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, sumă din care 7.538 lei de la bugetul de stat.
  • 8.441 de lei a fost în ianuarie media pensiilor speciale pentru cei 573 de beneficiari, foști angajați ai Curții de Conturi, sumă din care 3.397 de lei de la bugetul de stat.
  • 5.767 de lei a fost în ianuarie pensia specială medie pentru cei 787 de beneficiari dintre foști membri ai Corpului diplomatic şi consular al României, sumă din care 2.839 de lei de la bugetul de stat și restul din bugetul asigurărilor sociale de stat.
  • 4.908 de lei era media pensiilor speciale a celor 746 de foști parlamentari, sumă din care 2.556 de lei de la bugetul de stat.
  • 4.901 de lei era în ianuarie pensia specială pentru cei 1.712 beneficiari din personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și Parchetelor, sumă din care 2.507 de lei de la bugetul de stat.
  • 1.771 de lei era pensia medie netă din sistemul public de pensii în ianuarie.
ADVERTISEMENT