Life

Cine a creat desenele Tom și Jerry? Ai râs cu lacrimi în copilărie la aventurile lor

Aprigul motan Tom și ingeniosul șoricel Jerry au făcut tuturor copilăria mai frumoasă, însă povestea celor două personaje este mai puțină cunoscută. Creatorii i-au gândit din disperare.
25.08.2022 | 07:11
Cine a creat desenele Tom si Jerry Ai ras cu lacrimi in copilarie la aventurile lor
Tom și Jerry este una dintre cele mai populare animații. Foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Primul episod din Tom și Jerry a fost lansat în anul 1941 și de atunci au apărut în toate versiunile, animație, dar și film muzical. Creatorii, William Hanna și Joseph Barbera nu se așteptau ca simpaticele personaje să aibă atât de mult succes, mai ales că le-au creat într-un moment de disperare.

Cine a făcut desenele Tom și Jerry? Personajele au luat naștere din disperare

Aflate într-un continuu război, Tom și Jerry au câștigat inimile copiilor și adulților deopotrivă. De 81 de ani, carismaticele personaje provoacă râsete celor care îi privesc. Primul episod, numit Puss Gets the Boot, a fost lansat în 1940, iar de atunci, animația a fost premiată cu 7 premii Oscar.

ADVERTISEMENT

Totuși, Tom și Jerry au fost creați de către Bill Hanna și Joe Barbera din disperare, deoarece trebuiau să găsească o soluție pentru a egala succesul avut cu Porky Pig și Mickey Mouse.

Barbera a dezvăluit că a fost atras de ideea unei animații simple, în care o pisică și un șoarece se aleargă unul pe altul, cu toate că ideea nu era una inovativă și mai fusese folosită anterior.

ADVERTISEMENT

Inițial, managerii le-au sugerat creatorilor să nu-și pună toate încrederea în aceste desene animate, însă totul s-a schimbat când seria a început să aibă succes și să fie difuzată din ce în ce mai mult în cinematografe.

Cum erau numiți, iniţial, Tom şi Jerry

Atunci când desenul animat a fost lansat pentru prima dată, Tom și Jerry se numeau Jasper și Jinx, iar după ce au văzut că publicul le îndrăgește, creatorii și-au dorit să le schimbe numele.

ADVERTISEMENT

Pentru a face acest lucru, au organizat un concurs în cadrul căruia angajații studioului Metro-Goldwyn-Mayer trebuiau să vină cu propuneri. John Carr, animator, a venit cu sugestia cea mai apreciată, iar în schimbul acesteia a primit 50 de dolari.

Totodată, în primele episoade, Tom semăna mai mult cu o pisică normală, mergea în patru lăbuțe, avea blana mai lungă și neîngrijită, precum și mai multe riduri pe față. Pe parcurs, acest detalii au fost puse la punct. Când vine vorba de Jerry, ingeniosul șoricel a rămas aproape neschimbat.

ADVERTISEMENT

Tom și Jerry continuă şi în prezent

Seria realizată de Hanna și Barbera a avut 114 episoade, ultimul dintre ele fiind lansat în anul 1958. A venit apoi rândul lui Gene Deitch, care a primit sarcina de a relansa desenul animat în anul 1961.

Producția a avut loc într-un studio din Praga, iar el s-a confruntat cu un buget redus, dar și cu o echipă care nu știa despre ce este vorba în animația inițială. Astfel, au fost create doar 13 episoade, până în 1962.

Ultima serie a fost cea a lui Chuck Jones, cunoscut pentru munca sa desenul Looney Tunes. A produs 137 de episoade în perioada 1963-1967. În acest timp, aspectul lui Tom s-a schimbat din nou, sprâncenele au devenit mai groase, iar fața mai deformată, amintind de Grinch din Dr. Seuss, personaj creat tot de Jones.

În anul 2001, a apărut un film scurt realizat de Karl Toerge, iar din 2006 Tom și Jerry a ajuns sub tutela Warner Bros. Până în prezent, casa de producţie a lansat mai multe episoade scurte şi filme din celebra serie, însă cu o animaţie îmbunătăţită. Cel mai recent film a fost lansat în 2021, iar Warner promite să continue şi în viitor cu aceste desene animate.

ADVERTISEMENT
Tags: