Life

Cine a făcut Arcul de Triumf din București? Monumentul este unul prețios pentru Capitală

Cine a făcut Arcul de Triumf din București? Monumentul este unul prețios pentru Capitală, având o semnificație importantă.
05.10.2022 | 06:45
Cine a facut Arcul de Triumf din Bucuresti Monumentul este unul pretios pentru Capitala
Cine a făcut arcul de Triumf din București? Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Arcul de Triumf din București are o semnificație importantă pentru Capitală, dar cine a construit acest monument? Construcția este situată în partea de nord a Capitalei, în Sectorul 1, la intersecția șoselei Kiseleff cu bulevardele Constantin Prezan, Alexandru Averescu și Alexandru Constantinescu.

Cine a construit Arcul de Triumf din București

Monumentul a fost construit în perioada 1921 – 1922.

Arcul de Triumf a fost proiectat de către Petre Antonescu, care a fost arhitect, pedagog, planificator urban, restaurator de monumente istorice și academician român. În 1945 a fost ales membru titular al Academiei Române.

ADVERTISEMENT

Monumentul proiectat de Petre Antonescu a fost renovat în anii 1935 – 1936, apoi din nou în anul 2014. Arcul de Triumf are o înălțime de 27 de metri, având o singură deschidere și o formă paralelipipedică. Monumentul din Paris are 50 de metri.

Petre Antonescu este autorul mai multor clădiri publice monumentale, cum ar fi palate, bănci sau ministere, dar și locuințe. Arhitectul este cel care a conceput planul clădirii Primăriei Municipiului București, ridicată între 1906 și 1910, completată apoi în anii de după 1945.

ADVERTISEMENT

Arhitectul este și autorul Cazinoului din Sinaia, dar și a celui din Constanța. A mai ridicat și Palatul Băncii Marmorosch Blank din București, dar și alte construcții importante din țară.

Mai mulți artiști plastici au executat machetele monumentului. În plus, s-a apelat și la zece sculptori din Italia pentru cioplirea marmurei de Rușchița, pe lângă sculptorii autohtoni.

ADVERTISEMENT

Au mai fost ridicate și alte arcuri de triumf în București, cu existență temporară, în anii 1848, 1859, 1878, 1906 și 1918. La finalul Primului Război Mondial, autoritățile au decis să fie construit un monument cu caracter permanent.

Arcul de Triumf din București este construit din granit de Deva, având o lățime de 9,5 metri și o boltă. Monumentul are scări interioare care duc spre terasa acestuia, la fel ca cel parizian. Ambele monumente pot fi vizitate de turiști.

ADVERTISEMENT

În perioada interbelică, după construirea Arcului de Triumf și a câtorva clădiri cu influențe franceze – Palatul Kretzulescu, Casa Vernescu sau Palatul CEC –, Bucureștiul a primit cunoscuta poreclă “Micul Paris”.

Ce semnifică Arcul de Triumf

Monumentul comemorează participarea României în Primul Război Mondial, fiind construit după modelul Arcului de Triumf din Paris.

Se spune că decizia construirii unui Arc de Triumf permanent în Capitala României a fost luată după ce George Enescu. Artistul i-ar fi scris o epistolă primarului de la vremea respectivă.

“Dar adevăratul Arc de Triumf, pe când?”, ar fi scris atunci compozitorul.

Alături de Catedrala Încoronării din Alba Iulia, de Mausoleul de la Mărășești, de Crucea Eroilor Neamului de pe muntele Caraiman și de Mormântul Eroului Necunoscut din Parcul Carol  I, Arcul de Triumf se numără printre monumentele construite pentru a comemora participarea României la Primul Război Mondial de partea Aliaților.

Astfel, monumentul amintește și de Marea Unire din 1918.

Arcul de Triumf a fost precedat și de alte construcții provizorii care au marcat evenimente importante din istoria țării.

De exemplu, acestea au marcat victoria României în Războiul de Independență, în 1878, Jubileul celor 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I (1906), dar și revenirea familiei regale române din exilul de la Iași, în 1918.

Din cauza termenului foarte scurt, doar scheletul monumentului a fost turnat din beton armat, iar basoreliefurile din ipsos, lucru care a dus la degradarea construcției în doar câțiva ani.

În 1932, autoritățile au decis înlocuirea basoreliefurilor, din tencuială exterioară cu cele noi din piatră sau din marmură. Lucrările de construcții au durat mai mult decât în etapa anterioară. Banii au venit de la bugetul de stat, dar și din abonamentele publice în care au participat și asociații veteranilor de război.

Inaugurarea monumentului a avut loc la 1 decembrie 1936. La eveniment au participat și Regina Maria și fiul său, regele Carol al II-lea, dar și prințul moștenitor Mihai. Au fost prezenți membri ai Guvernului României, dar și invitați de onoare din țară și din străinătate.

ADVERTISEMENT
Tags:
Sondaj | Am întrebat 100 de cetățeni maghiari: „Care e primul nume de...
Sondaj | Am întrebat 100 de cetățeni maghiari: „Care e primul nume de sportiv român care vă trece prin minte?”. 60 au oferit același răspuns
Ce se întâmplă acasă la Călin Georgescu în seara anunțării rezultatelor alegerilor. Foto...
Ce se întâmplă acasă la Călin Georgescu în seara anunțării rezultatelor alegerilor. Foto exclusiv de la vila din Mogoșoaia
Veta Biriș, Margareta Clipa și Niculina Stoican, un altfel de 1 decembrie, chiar...
Veta Biriș, Margareta Clipa și Niculina Stoican, un altfel de 1 decembrie, chiar în ziua de votare. „Nu-mi place deloc când se caută vinovați”. Exclusiv
Ianis Hagi, decisiv la primul meci jucat integral pentru Rangers. Ce notă a...
Ianis Hagi, decisiv la primul meci jucat integral pentru Rangers. Ce notă a primit
VIDEO BREAKING NEWS Momente terifiante în duelul dintre Fiorentina și Inter! Un fotbalist...
VIDEO BREAKING NEWS Momente terifiante în duelul dintre Fiorentina și Inter! Un fotbalist al gazdelor s-a prăbușit pe gazon! Fotbaliștii au făcut zid viu în jurul fotbalistului inconștient! Meciul a fost suspendat!
Cum arată casa lui Călin Georgescu! Detaliul care s-a văzut în timp ce...
Cum arată casa lui Călin Georgescu! Detaliul care s-a văzut în timp ce se filma cu soția lui a stârnit un val de comentarii
Horoscop rune 2-8 decembrie 2024. Mihai Voropchievici dezvăluie cum începe luna pentru fiecare...
Horoscop rune 2-8 decembrie 2024. Mihai Voropchievici dezvăluie cum începe luna pentru fiecare zodie
Cum se menţine în formă mama Diandrei de la Insula Iubirii. Monica a...
Cum se menţine în formă mama Diandrei de la Insula Iubirii. Monica a atras privirile tuturor și poate fi oricând următoarea ispită
The Guardian, analiză dură despre rezultatul neaşteptat al alegerilor din România: “Vă schimbaţi...
The Guardian, analiză dură despre rezultatul neaşteptat al alegerilor din România: “Vă schimbaţi traiectoria!”
Călin Georgescu tensionează legăturile dintre România și Israel. Bucureștiul acuză un ministru israelian...
Călin Georgescu tensionează legăturile dintre România și Israel. Bucureștiul acuză un ministru israelian de ingerință electorală
Secretul clătitelor ce nu se lipesc de tigaie, furat de la chef Florin...
Secretul clătitelor ce nu se lipesc de tigaie, furat de la chef Florin Dumitrescu
EXCLUSIV Sondaj cu rezultate BOMBĂ înaintea celui mai important scrutin
EXCLUSIV Sondaj cu rezultate BOMBĂ înaintea celui mai important scrutin
Fost președinte CCR, despre ce se va întâmpla după renumărarea voturilor: Dacă nu...
Fost președinte CCR, despre ce se va întâmpla după renumărarea voturilor: Dacă nu arată o schimbare a ordinii, rezultatul votării nu va putea fi pus la îndoială
RĂSTURNARE privind RENUMĂRAREA VOTURILOR! CCR a făcut anunțul DUMINICĂ! Decizia finală se ia...
RĂSTURNARE privind RENUMĂRAREA VOTURILOR! CCR a făcut anunțul DUMINICĂ! Decizia finală se ia LUNI
Ce rol va avea Cristela Georgescu dacă soțul său va deveni președintele României....
Ce rol va avea Cristela Georgescu dacă soțul său va deveni președintele României. Călin Georgescu a dezvăluit ce va face soția sa
PSD acuză USR de furt la prezidențiale în București: „Dacă acest tipar se...
PSD acuză USR de furt la prezidențiale în București: „Dacă acest tipar se menține, CCR va lua act de schimbarea ierarhiei”
Motivul pentru care unii se trezesc, noapte de noapte, la ora 3 sau...
Motivul pentru care unii se trezesc, noapte de noapte, la ora 3 sau 4. De ce trebuie să ai un caiet lângă pat