Life

Cine a făcut turnul Eiffel? Legătura specială dintre monument și România

Ce arhitect a construit turnul Eiffel din Paris și în ce perioadă. De ce construcția are o semnificație aparte și pentru România.
01.10.2022 | 07:00
Cine a facut turnul Eiffel Legatura speciala dintre monument si Romania
Ce arhitect a construit turnul Eiffel. Construcția are o semnificație aparte pentru România. sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Cine a făcut turnul Eiffel, una dintre cele mai faimoase construcții pe schelet din întreaga lume? Legătura specială dintre monumentul înalt de 324 de metri înățime și țara noastră. Este ridicat în Paris, Franța.

Ce arhitect a construit turnul Eiffel. Construcția are o semnificație aparte pentru România

Turnul Eiffel a devenit într-un timp foarte scurt simbolul Franței și a fost conceput de către Émile Nouguier, Maurice Koechlin și Stephen Sauvestre, angajați la Eiffel și Co. Cel care a cumpărat brevetul este Gustave Eiffel, deși inițial era reticent la proiect.

ADVERTISEMENT

Monumentul poartă numele său și a fost construit între anii 1887 – 1889, de 300 de muncitori care au unit 18.038 de piese de oțel. Au fost folosite 2 milioane și jumătate de nituri, un singur angajator pierzându-și viața la ridicarea sa.

Concret, turnul a fost ridicat pentru a servi drept arc de intrare la Expoziția Universală, un târg mondial ce sărbătorea centenarul Revoluției franceze. În prezent, este una dintre cele mai frumoase și mai vizitate structuri din Paris și din lume. Anual este vizitat de peste 5,5 milioane de oameni.

ADVERTISEMENT

Are 3 niveluri, accesul publicului fiind făcut numai la primul și al doilea pe scări, dar și cu liftul. Pe de altă parte, accesul la ultimul nivel se face exclusiv cu liftul. În clădire lucrează în momentul de față peste 500 de persoane.

Turnul Eiffel, construit cu ajutorul unui român

Gustave Eiffel a publicat o lucrare în anul 1889, în care făcea o dezvăluire foarte importantă și măgulitoare pentru țara noastră. Se pare că un inginer român extrem de priceput a fost lăudat de francez.

ADVERTISEMENT

Se spune că celebrul simbol al Parisului nu ar fi putut fi ridicat în 2 ani și 4 luni dacă cu un deceniu înainte de inaugurare un român nu ar fi realizat un proiect de inginerie revoluționar pentru acea perioadă.

Mai exact, din studiul „Communication sur les travaux de la tour de 300 m”, reiese că Turnul Eiffel a fost construit datorită unui sistem tehnic inventat de Gheorghe Pănculescu (1844-1922), absolvent al Politehnicii din Zurich.

ADVERTISEMENT

Inginerul român i-a fost recomandat lui Eiffel de către Vasile Alecsandri. În felul acesta s-a remarcat ca unul dintre cei mai buni specialişti legat de problemele care țin de rezistența materialelor, calcule și dimensionări.

Gheorghe Pănculescu i-a atras atenția francezului după ce a realizat planurile pentru drumul feroviar Predeal – Ploiești, construcție finalizată de un asociat de-al inginerului din Paris, pe numele său Gouilloux.

Ulterior, românul a ajuns să conducă cel mai important departament al firmei din Franța. Totodată, avea să fie vizitat în România de Gustave Eiffel. Acesta a fost găzduit chiar în casa din Vălenii de Munte, județul Prahova.

Referinţe despre această legătură dintre turnul Eiffel și România au apărut și în ziarul prahovean Flamura Prahovei, notează jurnalul.ro. În plus, un film vorbește despre podul de la Ungheni de peste Prut care era, de asemenea, pe lista lui Gustave Eiffel.

Turnul Eiffel, o altă legătură cu țara noastră

O altă legendă care are legătură cu Turnul Eiffel și cu România și care circulă de ani buni în spațiul public este și faptul că oțelul din construcția din Paris a fost turnat în țara noastră, în localitatea Govăjdia, lângă Hunedoara.

Franța nu avea siderurgie în anii 1800, iar extracţiile de minereu de fier au început în anii 1820 în zona Teliuc, Ghelari. Ele au stat la baza construcţiei turnului Eiffel care avea să fie finalizat şi inaugurat în 1889.

Mai mult decât atât, se spune că pe fiecare piesă de metal din componența turnului Eiffel este imprimată sintagma: „Made în Reşiţa – România”, dar acest lucru, probabil, nu va fi recunoscut niciodată de francezi.

ADVERTISEMENT
Tags: