News

Cine a fost cel mai bătrân parlamentar român după Revoluție! Bătaie mare pentru titlul de cel mai tânăr

01.12.2020 | 13:00
Cine a fost cel mai batran parlamentar roman dupa Revolutie Bataie mare pentru titlul de cel mai tanar
Ce amendă vor primi parlamentarii care votează în locul colegilor? Votul va fi și anulat. Sursa foto - ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cine a fost cel mai bătrân parlamentar român după Revoluție! Astfel, de-a lungul timpului au existat câteva nume aparte în politica noastră, nume care au venit cu o experiență de viață importantă. De departe însă cel mai în vârstă politician activ a fost liberalul Mircea Ionescu Quintus. 

Născut pe 18 martie 1917, în Herson, Republica Rusă, fostul președinte al Partidului Național Liberal între 1993-2001 a lucrat ca senator în legislaturile 1996-2000 și 2004-2008. Așadar, la finalul ultimei zile de muncă în Senatul României, Mircea Ionescu Quintus avea nu mai puțin de 91 de ani.

ADVERTISEMENT

Acesta a fost ales în județul Prahova pe listele liberalilor. Mircea Ionescu-Quintus a deținut, de asemenea, funcția de ministru al justiției în guvernul Stolojan, primul guvern pluripartit de după 1989.

El a fost cel mai bătrân parlamentar român după Revoluție!

Mircea Ionescu-Quintus a absolvit Liceul „Sfinții Petru și Pavel” din Ploiești în 1934. S-a înscris în PNL în 1936, tatăl său fiind ales de nouă ori în Parlamentul României din postura de membru al acestui partid. A fost licențiat „cum laude” al Facultății de Drept a Universității din București în anul 1938.

ADVERTISEMENT

Apoi a profesat ca avocat în capitală, fiind specialist în drept și procedură penală. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial a fost implicat în lupte pe Frontul de Est și pe cel de Vest.

După război, Mircea Ionescu-Quintus s-a căsătorit și a fost trimis de regimul comunist în lagăre. În 1954 a fost eliberat și racolat de Securitate. Cu toate acestea, în 2002, Curtea de Apel București a decis că liberalul nu a făcut poliție politică.

ADVERTISEMENT
Cine a fost cel mai bătrân parlamentar român după Revoluție! Parlament Quintus
Sursa foto – hepta.ro

După Revoluția Română din 1989 s-a înscris în PNL și a fost ales deputat în 1990 în primul Parlament postcomunist. În cadrul activității sale parlamentare, Mircea Ionescu-Quintus a fost membru în nai multe grupuri parlamentare de prietenie.

De asemenea, Mircea Ionescu-Quintus a fost consilier îndrumător de avocați stagiari și profesor la catedra de Drept Constituțional și Administrativ de la Facultatea de Studii Juridice a Universității de Inventică din Ploiești. Interesant este că din 2001 și până la moartea sa a fost președinte de onoare al PNL.

ADVERTISEMENT

Mircea Ionescu Quintus a fost și scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor, el publicând mai multe volume de epigrame. A decedat la 15 septembrie 2017, în București.

Bătaie mare pentru titlul de cel mai tânăr parlamentar

Există câțiva parlamentari care nici măcar nu erau născuți la Revoluție. Cel mai tânăr deputat din România este Mara Mareș. Aceasta avea 24 de ani în momentul în care a fost aleasă, cu unul în lus față de vârsta legală pentru a ajunge în Camera Deputaților.

De altfel, la ultimele alegeri, Mara Mareș a deschis lista liberalilor în județul Brasov. Aceasta a studiat în Marea Britanie de la 16 ani. A făcut-o mai întâi la colegiul St. Clare’s din Oxford, apoi la King’s College London. Un an de zile a învățat științe politice în Madrid și a încheiat cu un master la University College of London.

Sursa foto – facebook

Pe lista parlamentarilor tineri se adaugă și social democratul Andrei Pop. A reușit să obțină un mandat în Camera Deputaților la doar 25 de ani. Este economist de profesie și activează în prezent ca director comercial. Tot PSD a propus-o și pe Corina Bogaciu, 27 de ani.

Aceasta a absolvit Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau” din București, în anul 2008, cu media la Bacalaureat 7,68. Tot 27 de ani avea și Robert Sighiartău când a intrat în Parlament. Acesta s-a făcut remarcat după o contră adusă lui Liviu Dragnea pe seama creșterii alocațiilor pentru copii.

Mara Calista, 28 de ani, fosta consilieră a lui Dacian Cioloș și Iulian Bulai de la USR, 29 de ani sunt și ei printre cei mai tineri deputați români.

ADVERTISEMENT