Life

Cine a fost Irene din Atena? Cum a ajuns cea mai crudă împărăteasă să fie venerată ca sfântă

Care e povestea reginei Irene din Atena. De ce și-a ucis împărăteasa propriul copil și cum a ajuns să fie venerată ca sfântă.
17.12.2024 | 19:54
Cine a fost Irene din Atena Cum a ajuns cea mai cruda imparateasa sa fie venerata ca sfanta
Cine a fost Irene din Atena. Foto: wikipedia.org

Irene din Atena este una dintre cele mai importante figuri din istoria imperiului Bizantin. A fost singura femeie care l-a condus de una singură, iar astăzi este venerată ca sfântă.

Care e povestea împărătesei Irene din Atena

Irene din Atena sau Irina Ateniana s-a născut în 752, într-o familie înstărită din Atena. Ea a ajuns împărăteasă după ce a fost aleasă ca soție pentru viitorul împărat Leon al IV-lea. A preluat puterea după moartea soțului, și-a orbit propriul fiu pentru a păstra tronul, și a reușit să schimbe radical politica religioasă a imperiului.

Rămasă orfană de mică, Irene a fost crescută de unchiul ei într-un oraș care nu mai păstra nimic din gloria Atenei antice. Nimeni nu și-ar fi imaginat atunci că această fată va ajunge să conducă singură cel mai puternic imperiu al vremii.

La vârsta de 17 ani, Irene a participat la o “paradă nupțială” organizată la curtea împăratului Constantin al V-lea, relatează omofon.com. Dintre toate candidatele, frumoasa și eleganta ateneiană a fost aleasă să devină soția prințului Leon, viitorul împărat Leon al IV-lea. La doar un an după căsătorie, Irene a născut un fiu, pe Constantin al VI-lea, asigurându-și poziția la curte.

În acea vreme, Imperiul era împărțit de conflictul dintre iconoclaști (cei care se opuneau venerării icoanelor și a sfinților) și iconoduli (care susțineau cultul icoanelor). În timp ce Leon și familia sa erau iconoclaști convinși, Irene susținea în secret cultul icoanelor. Când soțul ei a aflat acest lucru, cei doi au început să doarmă în camere separate.

Moartea împăratului Leon al IV-lea

Leon al IV-lea a murit subit în 780, în urma unui episod violent de febră cauzată de tuberculoză. Mulți cred că a fost otrăvit de soția sa, deși nimeni nu a putut dovedi asta.

Astfel, Irene a preluat regența în numele fiului său care avea 9 ani și nu a stat mult pe gânduri până să-și elimine adversarii. Primii au fost cei cinci frați vitregi ai fostului ei soț (Nicefor, Christophorus, Nicetas, Antimos și Eudocimus), care visau la tron. I-a exilat din Constantinopol, iar mai târziu a ordonat să li se taie limbile.

Nicefor a fost orbit și toți au fost închiși în mănăstirile din Imperiu, pentru că au complotat împotriva împărătesei.

În încercarea de a repara relațiile cu francii după Consiliul de la Niceea din 787, Irene a plănuit căsătoria fiului său cu fiica lui Carol cel Mare, Rotrude. Uniunea ar fi unit Occidentul și Orientul sub aceeași coroană, dar planul nu s-a concretizat niciodată.

Irene din Atena și-a orbit și ucis propriul copil

Cu trecerea anilor, relația dintre Irene și fiul ei, Constantin al VI-lea, a devenit tot mai tensionată. Tânărul împărat, ajuns la 19 ani, voia să preia puterea care i se cuvenea, dar mama sa nu era dispusă să renunțe la control. Timp de câțiva ani, cei doi s-au luptat pentru putere, folosind armata și diverse intrigi politice.

Apoi, în 797, Irene a luat o decizie care a șocat întregul imperiu. Ea a ordonat să i se scotă ochii propriul ei fiu. Constantin al VI-lea nu a supraviețuit rănilor suferite și a murit la doar 26 de ani.

Pentru prima dată în istorie, o femeie devenea conducătorul absolut al Imperiului Roman de Răsărit. Era atât de puternică încât i se spunea “Basileus” (împărat) și nu “Basilissa” (împărăteasă).

„Soarele s-a întunecat timp de 17 zile fără să lumineze, astfel că vasele au rătăcit pe mare; și toată lumea spunea că din cauza orbirii împăratului, soarele a refuzat să lumineze. Și astfel, Irene, mama împăratului, a urcat pe tron”, au fost spuse lui Teofan Mărturisitorul, potrivit omofon.com.

Irene a domnit până în 802, când ministrul finanțelor, Nikefor I Logotetul, a organizat o lovitură de stat. Deși populația o susținea, împărăteasa a ales să nu lupte. A fost exilată pe insula grecească Lesbos din Marea Egee,  la mănăstirea din Mitilene, unde a murit în anul următor.

Însă, la câteva decenii după moarte, Biserica Ortodoxă a canonizat-o pentru că a restabilit cultul icoanelor și a promovat construirea de lăcașuri de cult. Prin umrare, Irene a devenit sfântă, în ciuda crimelor sale.

Astăzi, rămășițele sarcofagului ei se află la Hagia Sophia, amintind de femeia care a fost în același timp și criminală, și sfântă.