Tudor Arghezi este cunoscut de către mulți români ca unul dintre cei mai mari poeți ai literaturii române, însă puțini cunosc detalii și despre viața lui sentimentală. Aflați că este destul de complexă, căci scriitorul a avut diferite relații, dar doar pe o singură femeie a iubit-o profund, pe Paraschiva. Care a fost motivul și cum o alinta?
Tudor Arghezi a avut o viață de poveste. La un moment dat a fost și călugăr, dar nu a fost privit cu ochi buni din această postură, cu toate că astfel și-a descoperit pasiunea pentru versuri. Se spune că Tudor Arghezi ar fi avut o relație inclusiv atunci când era în straie monahale.
Marele poet, cunoscut și ca Ion N. Theodorescu, s-a născut la București pe 21 mai 1880 și a murit pe 14 iulie 1967 tot în Capitală. Tudor Arghezi nu a avut o copilărie ușoară, fiind nevoit de la 11 ani să își câștige existența de unul singur.
La doar 11 ani, viitorul mare scriitor făcea bani din meditații. Atunci când a ajuns la liceu, la 16 ani s-a angajat custode la o expoziție de pictură. Mai târziu, Tudor Arghezi s-a văzut nevoit să abandoneze cursurile liceale pentru a fi laborant într-o fabrică de zahăr din Chitila.
Pe când avea 19 ani, Tudor Arghezi s-a trezit suferind profund din dragoste, iar motivul era cât se poate de bine întemeiat. Iubita lui din acea perioadă și pentru care avea sentimente profunde s-a stins subit. Tulburat și neștiind unde să caute alinare s-a îndreptat către Dumnezeu.
Între anii 1900 și 1904 Tudor Arghezi a fost călugăr la Mănăstirea Cernica. Aici a primit numele de Iosif și a început să-și caute împlinirea interioară prin respectarea cuvântului Lui Dumnezeu. La mănăstire, poetul deprinde tainele folosirii cuvintelor.
Dincolo de credință, se spune că ar fi avut o aventură cu profesoara Constanța Zissu, în urma căreia aceasta a rămas însărcinată. Pentru a nu fi blamată și pentru a ține secretă sarcina, Constanța Zissu se refugiază în Paris. În 1905 venea pe lume primul copil al lui Tudor Arghezi, iar acela a fost momentul când a renunțat la călugărie și a plecat să-și cunoască fiul.
Peste ani, poetul avea să o cunoască pe Paraschiva, o bucovineancă ageră și harnică. Paraschiva i-a readus bucuria în suflet lui Tudor Arghezi, care a poreclit-o Bobică sau Bobiță. S-a inspirat din capoatele femeii, care aveau picățele.
Alături de Paraschiva, Tudor Arghezi a construit o casă în apropierea Văcăreștiului. În momentul când aveau muncitori pentru construcție, Paraschiva era foarte atentă să le aducă de ale gurii acestora, dar cu ochii în patru și după materiale, nu cumva să fie furate.
”Nimeni nu putea s-o fure nici măcar cu un cui”, povestea fiul lor, Baruțu, citat în Cronica Veche. Tudor Arghezi o aprecia pe Paraschiva mai ales pentru ciorba bună pe care o făcea. Despre preparat, poetul susținea că era mai bun decât toată literatura lui.
În ”Gazeta literară” din 1961, Tudor Arghezi făcea confesiuni despre Paraschiva. ”Te rog să notezi că datorez în mare măsură acestei căsnicii solide faptul că am putut să lucrez aşa cum am lucrat. (…) Paraschiva a fost cu mine întotdeauna un frate bun, o soră bună. La puşcărie, în libertate, pretutindeni. Îi datorez multă recunoştinţă. Foarte devotată. De altfel, dacă n-aş fi avut anturajul şi atenţiile ei, n-aş fi putut lucra. Aşa că e o colaboratoare adevărată şi strâns legată de… literatura mea”, spunea marele poet român.