Maria de Mangop a fost femeia care a devenit soția lui Ștefan cel Mare după moartea primei sale soții. Aceasta s-a căsătorit cu domnitorul Moldovei într-o perioadă dificilă, iar căsnicia lor a fost destul de scurtă, durând doar cinci ani. Din păcate, Maria a murit înainte de a împlini un deceniu de la căsătorie. Totuși, relația lor a fost semnificativă și a avut un rol important în viața domnitorului, chiar și în acest interval scurt.
După moartea Evdochiei, prima soție a lui Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei nu a rămas multă vreme văduv. În 1472, în urma unor negocieri diplomatice, Ștefan cel Mare s-a căsătorit cu Maria de Mangop.
Prințesa provenea dintr-o familie nobilă, fiind descendentă din dinastiile bizantine Comnen-Paleolog și sora suveranilor Isac și Alexandru ai principatului Mangop. Căsătoria dintre Ștefan cel Mare și Maria de Mangop avea în primul rând un caracter politic, fiind o alianță matrimonială de mare prestigiu.
Prin acest mariaj, Ștefan cel Mare se putea considera un urmaș legitim al imperiului bizantin, având dreptul simbolic la purpura imperială. Prestigiul era mai mult simbolic, deoarece principatul de Mangop avea un teritoriu mic în Peninsula Crimeea și o putere militară redusă.
Chiar și așa, domnitorul Moldovei s-a bucurat de această căsătorie, Maria primind toate onorurile care i se cuveneau. În schimb, ea și-a susținut soțul sufletește în toate campaniile militare pe care le-a purtat împotriva Imperiului Otoman la Vaslui în anul 1475 și la Valea Albă – Războieni în anul 1476.
În afară de grijile purtate pentru soarta Moldovei, Maria de Mangop a primit o lovitură când otomanii au cucerit Mangopul și i-au ucis familia, în 1475. Sănătatea sa putredă nu a făcut față durerii.
În cele din urmă, în postul Crăciunului din 1477, a murit. La acel moment, era căsătorită numai de cinci ani cu Ștefan cel Mare. Mormântul său este situat în necropola domnească din biserica Mănăstirii Putna.
Sub baldachinul de marmură care se aseamănă cu cel de la mormântul lui Ștefan cel Mare, există o lespede tombală bogat împodobită. În trecut, pe ea se afla și o tapiserie, care acum este păstrată la muzeu.
Maria de Mangop i-a dăruit lui Ștefan cel Mare doi fii gemeni Iliaș (n. 1473 – d. 1473) și Bogdan (n. 1473 – d. 1479). Unul, însă, a murit la scurt timp după naștere, iar celălalt la doi ani după moartea mamei, conform historia.ro.