Sport

Cine a fost Miki Alexandrescu. A moștenit pasiunea pentru caii-putere de la tatăl său și a colaborat cu importante publicații de profil din străinătate

19.03.2020 | 16:36
Cine a fost Miki Alexandrescu A mostenit pasiunea pentru caiiputere de la tatal sau si a colaborat cu importante publicatii de profil din strainatate
Cine a fost Miki Alexandrescu, comentatorul de Formula 1 care a încetat din viață
ADVERTISEMENT

Lumea comentatorilor sportivi din România este mai săracă. Dan ”Miki” Alexandrescu, un cunoscut publicului din țară de pe urma numeroaselor curse de Formula 1 comentate în ultimii ani, a încetat din viață la vârsta de 65 de ani în urma unui infarct.

Cine a fost Miki Alexandrescu, comentatorul de Formula 1 care a încetat din viață

Întreaga activitate jurnalistică a lui ”Miki” Alexandrescu s-a legat de lumea sporturilor cu motor. Până să debuteze la pupitrul de comentator al televiziunilor din România, jurnalistul a colaborat cu importante publicații de peste hotare.

ADVERTISEMENT

Pasiunea lui Alexandrescu pentru lumea cailor-putere are o origine a fost dobândită încă din copilărie. Tatăl acestuia, Emilian Alexandrescu, unul dintre fondatorii școlii de șoferi și motocicliști amatori din București, obișnuia să-l ducă la poligoanele auto.

”Pentru că nu avea cu cine sa mă lase acasă, tatăl meu mă lua la poligon. Aici, am condus pentru prima dată o mașina, deși nu ajungeam la pedale. Aveam opt ani. De asemenea, mă așeza pe o motocicleta și mă învârtea în spatele Casei Scânteii ore întregi, până se termina benzina”, declara Dan Alexandrescu în 2000 pentru revista Capital.

ADVERTISEMENT

”Miki” Alexandrescu, primul jurnalist român acreditat la Formula 1

Primii ani din cariera de jurnalist ai lui Dan Alexandrescu nu au fost deloc ușori. În 1981, la vârsta de 30 de ani a părăsit țara, după ce i s-au confiscat casa și mașina. A ajuns în Franța unde nu a traversat o perioadă tocmai bună.

În aceste condiții, s-a reorientat și a ajuns corespondent pe teme de automobilism pentru diverse ziare din Japonia, SUA, Canada, Taiwan, Italia si Anglia. Doi ani mai târziu, a devenit un membru al uriașului angrenaj al Formulei 1, el fiind, de fapt, primul jurnalist roman acreditat pe lângă Marele Circ

ADVERTISEMENT

”Asa am ajuns să mă împrietenesc cu piloți celebri precum Ayrton Senna, Nelson Piquet, Niki Lauda sau Alain Prost”, mărturisește ziaristul. Mai târziu, s-a ocupat de managementul unor piloți de Formula 1. Cel mai cunoscut este Jean Alesi.

Înainte de a ajunge în cabine de comentator a curselor de Formula 1, Miki Alexandrescu a avut colaborări cu importante publicații de peste hotare.

ADVERTISEMENT

În 1981 a reusit sa devina membru fondator al săptămânalului italian de specialitate ”Rombo”. Până atunci, se afirmase și în postura de corespondent pentru Romania al jurnalelor ”L’ Equipe” din Franța, ”Autosport” din Anglia si ”Autosprint” din Italia.

Dan ”Miki” Alexandrescu a debutat în cariera de comentator al curselor de Formula 1 la TVR în 1990, doar pentru câteva etape. În 1998, după ce Pro Sport Group a cumpărat drepturile de transmisie TV pentru Formula 1, Alexandrescu și-a oferit serviciile acestui post privat de televiziune.

ADVERTISEMENT