Life

Cine a fost Sfânta Parascheva, fata bogată ajunsă Sfântă: viața și moartea Sfintei Cuvioase, tradiții și obiceiuri

Sfânta Parascheva este sărbătorită de Biserica Ortodoxă în fiecare an, la data de 14 octombrie. Fata bogată ajunsă Sfântă ascunde în spate o poveste impresionantă.
13.10.2022 | 11:26
Cine a fost Sfanta Parascheva fata bogata ajunsa Sfanta viata si moartea Sfintei Cuvioase traditii si obiceiuri
Sfânta Cuvioasă Parascheva, sărbătorită pe 14 octombrie. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Sfânta Parascheva este sărbătorită în toată România, însă în special în Moldova. Acesta este și motivul pentru care de sute de ani, moaștele ei pot fi văzute la Iași.

Care este însă povestea acesteia? Sfânta Parascheva s-a născut în Epivata, pe țăr­mul Mării Mar­mara, în apropiere de Cons­tan­­ti­nopol, care mai târziu a devenit Istanbul. Părinți Sfintei Parascheva erau niște oameni credincioși și proveneau dintr-un neam bun.

ADVERTISEMENT

Sfânta Parascheva, sărbătorită anual la data de 14 octombrie

Drept urmare, aceștia și-au crescut fiica cu frică de Dumnezeu și au îndemnat-o la fapte bune, rugăciune, dar și milostenie. Copilăria și-a petrecut-o în casa părinților, însă mai târziu, a simțit chemarea Mântuitorului.

Sfânta Parascheva a început să își împartă hainele săracilor, iar mai apoi, cu averea moștenită de la părinții ei, alături de fratele său, aceasta a început să dăruiască celor săraci tot ceea ce i s-a cuvenit, iar mai apoi a decis să se retragă.

ADVERTISEMENT

De-a lungul vieții sale, Sfânta Parascheva a călătorit la Constantinopol, iar mai apoi la Mănăstirea Maicii Domnului din Hera­cleea, unde a stat cinci ani de zile. Sfânta Parascheva a ajuns și la Ierusalim, iar ani mai târziu a decis să se așeze într-o mă­­năstire de călugărițe în pustiul Iordanului, unde s-a înăl­țat duhov­ni­­cește în rugăciune, la fel Sfântul Ioan Bo­tezătorul, sau Sfânta Maria.

Pe când avea doar 25 de ani, într-o noapte, un înger i-a spus să revină la locurile părintești, iar asta a și făcut ceva timp mai târziu. Sfânta Parascheva a ajuns la Epivata, locul unde s-a născut, fără a spune cine este sau de unde vine, iar nimeni nu a recunoscut-o. Împăcată cu sine, dar și cu oa­me­nii și cu Dumnezeu, aceasta și-a dat acolo ultima suflare.

ADVERTISEMENT

Sfânta Parascheva a fost îngropată fără ca nimeni să știe cine era, însă lucrurile s-au schimbat atunci când, conform spuselor bisericești, un ma­ri­nar a murit pe o corabie și trupul i-a fost arun­cat în mare. Valurile l-au adus la țărm, iar un sihastru care trăia acolo a rugat pe niște creș­tini să-l îngroape după rânduiala creș­ti­nească.

Aceștia l-au îngropat aproape de trupul Sfintei Parascheva, despre care se spune că era “neputred și plin de mi­reasmă”, iar în noaptea următoare, unul dintre cei care au săpat groapa a visat o împărăteasă, șe­zând pe un scaun luminat și înconjurată de mul­țime de îngeri, scrie doxologia.ro.

ADVERTISEMENT

Unul dintre îngeri l-a luat de mână, l-a ridicat și i-a zis: „Gheorghe, pen­tru ce n-ați so­cotit trupul Sfintei Parascheva? Nu știți că Dumnezeu a iubit frumu­sețea ei și a vrut să o pro­slăvească pe pământ?”. Îm­pă­răteasa din vis era deci Sfânta Parascheva, care i-a poruncit să ia degrabă trupul ei și să-l așeze undeva, într-un loc de cinste. Acest lucru s-a întâmplat și într-o altă seară, într-un alt vis, lucru care i-a făcut pe oameni să înțeleagă mai bine, cine a fost, de fapt, Sfânta Parascheva.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva

Având în vedere importanța sa în lumea religioasă, ziua de 14 octombrie, în care este sărbătorită Sfânta Parascheva este încărcată de tradiții și ce obiceiuri. Se spune că în această zi, țăranii puteau afla cum va fi iarna. Dacă oile dormeau unite pe 14 octombrie, atunci iarna va fi una grea. Dacă acesta dormeau separate însă, iarna ar urma să fie una blândă.

O altă tradiție mai spune că Sfânta Parascheva apare în vise în această zi sfântă şi împărtăşeşte leacuri populare celor bolnavi sau îi atinge cu toiagul pe cei care nu respectă avertismentele ei.

De asemenea, tot de Sfânta Parascheva încep pregătirile pentru iarnă şi se obişnuieşte să se cumpere cojoace şi pături. De 14 octombrie se dă de asemenea și de pomană.  O altă tradiție vizează Sfintele Moaște pe care creștinii le pot vedea la Iași. Aceștia se pot ruga pentru o viață mai curată și mai bună pe 14 octombrie.

Există și câteva lucruri interzise de Sfânta Parascheva. Pe 14 octombrie munca la câmp este complet interzisă, iar spălatul rufelor, torsul, cusutul, dar și țesutul sunt și ele interzise.

ADVERTISEMENT