Life

Cine a fost Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir. Ce semnificație are ziua de 26 octombrie

Cine a fost Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir, prăznuit pe 26 octombrie. Ce semnificație are această zi pentru creștini.
24.10.2022 | 12:33
Cine a fost Sfantul Dumitru Izvoratorul de Mir Ce semnificatie are ziua de 26 octombrie
Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir, este sărbătorit pe 26 octombrie
ADVERTISEMENT

Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este prăznuit anual pe 26 octombrie. Cine a fost și ce semnificație are această zi?

Cine a fost Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este cunoscut în popor drept Sfântul Dumitru. Nu trebuie confundat cu Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureștiului, cel care este cunoscut și ca Sfântul Dumitru cel Nou, sărbătorit pe 27 octombrie.

ADVERTISEMENT

Sfântul Dumitru a trăit în timpul Împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305) și a fost fiul prefectului din Tesalonic.

După moartea tatălui său, Sfântul Dumitru a fost numit guvernator al Tesalonicului de către împăratul Maximian. Acesta i-a cerut să-i persecute pe creștini. Însă Dimitrie nu a respectat porunca împăratului și a început să propovăduiască credința creștină.

ADVERTISEMENT

După ce a aflat, împăratul a poruncit ca Sfântul Dimitrie să fie întemnițat și condamnat la moarte. La acea vreme, una dintre pedepsele comune pentru creștini era lupta în arenă cu gladiatorii.

Nestor, un tânăr creștin, i-a cerut binecuvântarea Sfântului Dumitru pentru a merge să-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al împăratului, pentru a pune capăt luptelor sângeroase.

ADVERTISEMENT

Auzind acestea, Sfântul Dumitru l-a însemnat cu semnul sfintei cruci, și i-a zis: “Du-te și pe Lie îl vei birui, iar pe Hristos Îl vei mărturisi.”

Prin rugăciunile Sfântului Dumitru, Nestor a reușit să-l străpungă cu lancea pe Lie. La finalul acestei lupte, împăratul le-a poruncit ostașilor să-i ucidă pe Nestor și pe Sfântul Dumitru.

ADVERTISEMENT

În ziua de 26 octombrie, ostașii au intrat în temnița în care se afla Sfântul Dumitru și l-au omorât cu sulițele. În noaptea următoare, creștinii au luat trupul Sfântului Mucenic și l-au îngropat. Deasupra mormântului au zidit o biserică.

Potrivit tradiției, într-o zi a intrat în această biserică Leontie, prefectul Iliricului, acolo unde s-a vindecat de o boală pe care o avea de multă vreme. Acesta le-a mulțumit Lui Dumnezeu și Sfântului Mucenic Dimitrie, iar în loc a ridicat o biserică și mai mare.

Atunci când s-a săpat temelia pentru această construcție, s-au găsit moaștele Sfântului Dimitrie, iar din ele izvora mir frumos mirositor. Toată cetatea a fost umplută de mireasma acestuia.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru

Sfântul Dumitru este o sărbătoare cu cruce roșie, astfel că există mai multe tradiții și obiceiuri pe care creștinii ar trebui să le respecte pentru a le merge bine.

“Focurile vii” reprezintă unul dintre cele mai comune obiceiuri din ajunul sărbătorii. Conform tradiției, oamenii de la sate aprind focuri în curți sau pe dealuri, iar cei care sar peste flăcări vor fi sănătoși tot anul.

În dimineața acestei sărbători, femeile trebuie să împartă fructe uscate, covrigi, mere și nuci săracilor și copiilor. Femeile împart grâu fiert în lapte și colivă, în anumite zone ale țării.

Cei care seamănă usturoiul după ziua de Sfântul Dumitru nu vor avea recoltă în anul următor, potrivit unei tradiții din Bucovina.

Fiind o sărbătare marcată cu cruce roșie, de Sfântul Dumitru nu se spală și nu se fac alte treburi casnice.

Se spune că femeile și bărbații nu trebuie să se pieptene în ziua de Sfântul Dumitru, altfel vor avea necazuri.

Cei care au datorii ar trebui să le plătească până la Sfântul Dumitru. Le va merge bine în anul următor dacă vor respecta acest obicei.

În anumite zone de la țară, oamenii tund coama mânjilor pentru ca aceasta să crească lungă și frumoasă.

ADVERTISEMENT