News

Cine a fost Sfântul Gheorghe și ce minuni a făcut pe timpul vieții. Ce spune legenda

22.04.2019 | 17:00
Ce minuni a făcut Sfântul Gheorghe?

Sfântul Gheorghe este denumit în mai multe moduri, precum: Georgiu, Georz, Giurgiu, Iorgu. Numele provine din greacă, de la Gheorghios, care înseamnă „agricultor”. A fost soldat grec și ofițer în Garda Împăratului roman Dioclețian. A fost condamnat la moarte pentru că nu voia să se închine idolilor și voia să păstreze cuvântul Domnului. El a devenit mai târziu unul din cei mai venerați sfinți ai creștinilor și a fost venerat de cruciați.

Cine a fost Sfântul Gheorghe?

Sfântul Gheorghe este un sfânt pomenit de aproape toate Bisericile tradiționale pe data de 23 aprilie. Anul acesta, Biserica Ortodoxă Română va muta slujba de pe 23 aprilie de pomenire pe data de 29 aprilie, în a doua zi de Paște. Cauza este Săptămâna Patimilor, unde postul este cel mai aspru, înainte de Paște. Sfântul Mare Mucenic este ocrotitor al următoarelor țări și regiuni: Anglia, Aragon, Catalonia, Etiopia, Georgia, Grecia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Palestina, Portugalia, Rusia și Serbia. Sfântul Gheorghe s-a făcut remarcat prin îndemânarea cu care mânuia armele.

Cu toate că decretul împotriva creștinilor care a fost emis de Dioclețian era extrem de aspru cu cei care cred în cuvântul Domnului, acesta și-a mărturisit în public dorința de a sta alături de Dumnezeu. În urma ordinului imperial, acesta a fost întemnițat și apoi torturat pentru a-și renega credința. Sfântul Gheorghe a fost lovit cu sulița, pietre i-au fost așezate pe piept, a fost tras pe roată și a fost bătut cu vâna de bou.

Legenda acestuia spune că acesta s-a bătut cu un balaur. În majoritatea icoanelor, Sfântul Gheorghe este pictat ținând o suliță cu care ucide fiara, în unele este alături de Alexandra care privește lupta. Se spune că un balaur, dragon sau crocodil și-a făcut un bârlog deasupra unui izvor care furniza apă în orașul Silene. Pentru ca oamenii să poată bea apă,trebuiau să-i aducă fiarei jertfe. Într-o zi, soarta a decis ca o prințesă să-i fie jertfă, astfel că a fost dusă balaurului, dar atunci a apărut Sfântul Gheorghe care a salvat-o după ce i-a arătat animalului semnul crucii.

Viața Sfântului Gheorghe, prăznuit pe 23 aprilie
Viața Sfântului Gheorghe, prăznuit pe 23 aprilie

Troparul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe

Stih: Sfinte Mare Mucenice Gheorghe, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Mai presus decât soarele a strălucit pomenirea ta acum, mucenice înarmat al lui Hristos. Căci ca nişte raze prealuminoase, strălucirile minunilor în tot pământul strălucit le-ai vărsat, de lumină purtătorule, Sfinte Mare Mucenice Gheorghe.

Stih: Sfinte Mare Mucenice Gheorghe, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Însuţi oştitorule, mult biruitorule, luptătorule al lui Hristos, dă-mi mie ca să laud luptele şi vitejiile tale, pe care le-ai suferit bărbăteşte, aprins de dorul lui Hristos, înţelepte, Căruia şi viezi, bucurându-te.

Stih: Sfinte Mare Mucenice Gheorghe, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca un nou David viteaz te-ai arătat în războaie, îndemânatic cu mâna. Că precum acela pe Goliat, aşa şi tu pe protivnic l-ai biruit, surpându-l cu săgeţile cuvintelor tale, Încununate Gheorghe.