News

Cine a fost și cine nu a fost invitat la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Oamenii obișnuiți care stau alături de șefi de stat și capete încoronate

Sute de membri ai familiilor regale și șefi de stat, dar și oameni obișnuiți participă la funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a la Londra
19.09.2022 | 13:47
Cine a fost si cine nu a fost invitat la funeraliile Reginei Elisabeta a IIa Oamenii obisnuiti care stau alaturi de sefi de stat si capete incoronate
Westminster Abbey va găzdui circa 2.000 de persoane Foto: hepta, The New York Times, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sute de membri ai familiilor regale și șefi de stat participă la funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a la Londra, una dintre cele mai mari întâlniri diplomatice din ultimele decenii.

Cine a fost și cine nu a fost invitat la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a

Westminster Abbey are spațiu pentru aproximativ 2.000 de oameni și au ajuns aproximativ 500 de șefi de stat și demnitari străini și partenerii acestora, potrivit relatărilor BBC și Sky News.

ADVERTISEMENT

De asemenea,  participă la prima înmormântare de stat din Marea Britanie timp de șase decenii și membrii familiei Reginei, curteni, personalități publice și politicieni din Marea Britanie.

Membri ai altor familii regale

O mulțime de membri ai familiilor regale din Europa și din lume și-au confirmat prezența la înmormântarea celui mai longeviv monarh al Marii Britanii.

ADVERTISEMENT

Împăratul Naruhito al Japoniei și împărăteasa Masako participă la funeralii– este prima lor călătorie în străinătate de la preluarea tronului în 2019. Vizita marchează o abatere de la tradiția japoneză, potrivit căreia împăratul participă rareori la înmormântări.

Familiile regale ale Europei sunt strâns legate după secole de amestecare a liniilor lor de sânge, așa că nu va fi o surpriză prezența câtorva monarhi de pe continent.

ADVERTISEMENT

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, Prințul Albert al II-lea de Monaco, Regele olandez Willem-Alexander, Regele Suediei Carl XVI Gustaf și Philippe, Regele Belgiei participă cu toții.

Vine și Regina Margrethe a II-a a Danemarcei, care a renunțat la o serie de evenimente care marchează jubileul celor 50 de ani de domnie, după moartea verișoarei ei de-a treia, Regina Elisabeta.

ADVERTISEMENT

Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, este acolo împreună cu soția sa, Regina Letizia. La fel este și tatăl său, fostul rege Juan Carlos I, care a abdicat în dizgrație în 2014 și acum trăiește într-un exil autoimpus în Emiratele Arabe Unite.

Lideri globali

Soția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Olena, participă, după ce a vizitat duminică sicriul Reginei la Westminster Hall.

Președintele american Joe Biden și soția sa Jill sunt în fruntea listei de invitați diplomatici și au zburat în Marea Britanie sâmbătă târziu, aducându, de asemenea, un omagiu în fața sicriului duminică.

Spre deosebire de alți lideri cărora li s-a cerut să călătorească în autocare puse la dispoziție de guvernul britanic, Biden a primit permisiunea de a folosi limuzina lui prezidențială blindată, cunoscută sub numele de Bestia.

Președintele francez Emmanuel Macron participă, a spus Palatul Elysée, pentru a arăta legătura „de neîntrerupt” cu Marea Britanie și pentru a aduce omagiu „Reginei eterne”. El se numără, de asemenea, printre liderii cărora li s-a permis să folosească propriul transport, au spus oficialii britanici.

Au venit și președinții autoritari Recep Tayyip Erdoğan al Turciei și Jair Bolsonaro al Braziliei. China şi-a  trimis vicepreședintele, Wang Qishan, la invitația guvernului britanic.

În ciuda Brexitului de Uniunea Europeană, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful Consiliului European, Charles Michel, au mers și ei.

Printre alți șefi de stat care participă la înmormântare se numără președinții Sergio Mattarella al Italiei, Frank-Walter Steinmeier al Germaniei, Isaac Herzog al Israelului și Yoon Suk-yeol al Coreei de Sud.

Într-o mișcare simbolică de a aduce un omagiu reginei, a cărei vizită de stat din 2011 în Republica Irlanda a ajutat la vindecarea deceniilor de tensiuni legate de poziția Irlandei de Nord în Regatul Unit, prim-ministrul irlandez Michael Martin este prezent.

Țările Commonwealth

Numeroși lideri au venit din țări în care regina Elisabeta a fost șef de stat.

Printre aceștia se numără premierul canadian Justin Trudeau, premierul australian Anthony Albanese și premierul Noii Zeelande Jacinda Ardern.

Au venit, de asemenea, lideri din alte state din Commonwealth-ul care include 56 de națiuni, al cărui conducător simbolic a fost regina Elisabeta.

Printre aceștia se numără președintele sud-african Cyril Ramaphosa, premierul din Bangladesh Sheikh Hasina, președintele Sri Lanka Ranil Wickremesinghe și premierul fijian Frank Bainimarama.

Cine nu a fost invitat

Din cauza legăturilor tensionate, Marea Britanie a optat să invite ambasadori, nu șefi de stat, din mai multe țări: Iran, Nicaragua și Coreea de Nord.

Rusia și Belarus fac parte dintr-un grup restrâns de națiuni excluse cu totul în urma invaziei Ucrainei de către Moscova. Președintele rus Vladimir Putin – aflat sub interdicție de călătorie în Marea Britanie din cauza sancțiunilor – a anunțat deja că nu va participa.

Dar a nu invita niciun reprezentant rus la înmormântarea reginei este „o adevărată blasfemie față de memoria Elisabetei a II-a” și „profund imoral”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova.

Rusia și Belarus au ambasade la Londra, iar președinții lor i-au transmis regelui Charles al III-lea mesaje de condoleanțe.

Alte țări fără invitații sunt Myanmar, Siria, Venezuela și Afganistanul condus de talibani.

Oamenii obișnuiți care vor sta alături de șefi de stat și capete încoronate

La înmormântarea de stat a Reginei Elisabeta printre membri ai familiilor regale ale lumii, șefi de stat și prim-miniștri, sunr o femeie din Londra în vârstă de 88 de ani care înregistrează cărți audio pentru nevăzători și un bărbat care a condus o campanie pentru a salva un club local de fotbal din apropiere de Manchester.

Alături de demnitari și de un împărat japonez, congregația include aproape 200 de persoane care au fost onorate pentru diferite forme de serviciu public în acest an, ca parte a sărbătorilor oficiale pentru ziua de naștere a reginei, potrivit Palatului Buckingham.

Mulți dintre cei de pe lista de invitați au ajutat în perioada de vârf a pandemiei de coronavirus, alții au făcut impresie prin diferite eforturi de a-și susține comunitățile de-a lungul anilor.

Natalie Queiroz, în vârstă de 46 de ani, din Birmingham, care a devenit militantă împotriva infracțiunilor comise de făptuitori înarmați cu un cuțitul după ce a supraviețuit după ce a fost înjunghiată de partenerul ei în timp ce era însărcinată, a spus că își plimba câinele pe 10 septembrie când a primit un apel de la un număr ascuns.

„Am crezut că este un apel de vânzări și voiam să-l ignor”, ​​a spus ea, citată de The New York Times. „Din fericire, am răspuns, iar un domn foarte elegant mi-a informat că este de la Biroul Cabinetului” – departamentul guvernamental care coordonează doliul oficial – „urmat de o invitație foarte elegantă”.

Victimele abuzului domestic și comunitatea LGBT, reprezentate la funeralii

Queiroz lucrează cu victimele abuzului domestic, dar și în școli, universități și alte centre pentru a explica pericolele violențelor comise cu cuțitul și pentru a ajuta adolescenții să-și găsească calea de a ieși din momentele dificile. Ea a spus că a fost onorată și copleșită de oportunitatea de a participa la înmormântarea Reginei, dar că nu avea cu ce să se îmbrace.

Codul vestimentar necesar, a spus Natalie Queiroz, este o rochie sau un costum negru și o pălărie neagră. Pălăria a fost partea cea mai dificilă, a spus ea, dar a ajuns să găsească una online.

„Voi fi la înmormântarea reginei cu o pălărie de pe o pagină Amazon”, a povestit ea.

Hsien Chew, în vârstă de 49 de ani, care locuiește la Londra și a fondat Proud Voices, o rețea de 55 de coruri L.G.B.T.Q.+ din Marea Britanie și Irlanda, a primit, de asemenea, o invitație pentru a participa la înmormântarea reginei, lucru pe care l-a numit „un mare privilegiu”.

„M-am tot întrebat: ‘De ce eu?’”, a spus el. Chew a mai spus că poate există o intenție de a reprezenta diferitele comunități din Marea Britanie și cum s-a schimbat țara în timpul domniei Elisabetei.

„Ea a văzut o mulțime de schimbări fundamentale în societatea britanică”, a spus el.

Un avocat care a ajutat victimele pandemiei

„De la o comunitate care era foarte parohială, destul de conservatoare și ierarhică la una mult mai echitabilă, cu o pluralitate mult mai mare și o recunoaștere mult mai mare a diversității.”

De asemenea, a fost surprins de codul vestimentar.

„Recomandarea a fost să purtăm fie un costum de dimineață, fie un costum de lounge cu decorațiuni”, a spus el. „A trebuit să caut rapid pe Google.”

Pranav Bhanot, 34 de ani, un avocat din Essex, care în perioada de vârf a pandemiei a oferit asistență gratuită persoanelor care au avut viața perturbată de virus și care a ajutat la livrarea a 1.200 de mese gratuite, a spus că a fost șocat când a primit invitația. „Nu mă așteptam la asta într-un milion de ani”, a spus el.

Pentru el, amestecul de invitați la înmormântare a reflectat caracterul reginei. „A avut această abilitate foarte bună de a se conecta cu membri foarte normali ai publicului”, a spus domnul Bhanot. „Și mă consider un membru foarte normal al publicului.”

El și-a descris sentimentele ca fiind „dulci-amare” – un amestec de tristețe și emoție. „A fi în aceeași cameră cu președintele S.U.A. este un lucru greu de procesat pentru mine”, a spus Bhanot.

ADVERTISEMENT