News

Cine a fost și cu ce s-a ocupat Ioan Lascu, tatăl Laurei Codruța Kovesi

09.04.2019 | 15:12
Cu ce s-a ocupat tatăl Laurei Coduța Kovesi?

Ioan Lascu, tatăl Laurei Codruța Kovesi a murit în anul 2017. Acesta a fost internat la Spitalul Clinic de Urgență Târgu Mureș mai multe săptămâni la rând. Din păcate, medicii nu i-au mai putut face nimic, dat fiind problemele grave de sănătate de care suferea. Ioan Lascu a fost prim-procuror al Parchetului de pe lâgă Judecătoria Mediaș între anii 1980-2010. Ioan Lascu avea 70 de ani în momentul în care s-a stins din viață și era bolnav de câțiva ani de zile.

Cu ce s-a ocupat Ioan Lascu, tatăl Laurei Codruța Kovesi?

Ioan Lascu a fost procuror între anii 1980-2010 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mediaș. Din păcate, s-a stins din viață la 70 de ani, după o luptă grea cu moartea. Tatăl lui Kovesi l-a avut ca șef ierarhic pe Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lânga de Curtea de Apel Alba Iulia. În perioada 2006-200, fiica sa, Laura Codruța Kovesi, i-a fost șef în calitate de procuror general al României. “Art. 32: Conducătorul unui parchet este subordonat conducătorului parchetului ierarhic superior din aceeaşi circumscripţie teritorială. Procurorul ierarhic superior poate să îndeplinească oricare dintre atribuţiile procurorilor în subordine şi să suspende ori să infirme actele şi dispoziţiile acestora, dacă sînt contrare legii. Dispoziţiile procurorului ierarhic superior, date în conformitate cu legea, sînt obligatorii pentru procurorii în subordine”.

– Art. 41: „Prim-procurorii parchetelor curtilor de apel exercita direct sau prin procurori-inspectori controlul asupra parchetelor din circumscriptia lor”. Nu există, deci, nu există nici un dubiu în legătură cu subordonarea lui Ioan Lascu faţă de Augustin Lazăr, acest lucru este întărit şi de „REGULAMENTUL de ordine interioară al parchetelor”, unde, la art. 77, se precizează că: „Procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel are următoarele atribuţii:

a) organizează, coordonează şi conduce activitatea parchetului de pe lângă curtea de apel şi a celorlalte parchete din circumscripţie…, răspunzând de îndeplinirea sarcinilor ce îi revin;
b) evaluează anual activitatea parchetelor din subordine şi prezintă un raport procurorului general al Parchetului de pe lâng Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; ”

 Cu ce s-a ocupat Ioan Lascu, tatăl Laurei Codruța Kovesi
Cu ce s-a ocupat Ioan Lascu, tatăl Laurei Codruța Kovesi

Laura Codruța Kovesi, fiica lui Ioan Lascu, premii și onoruri nenumărate

  • 2019: A fost aleasă de Facultatea de Drept a Universității Harvard pe lista celor 21 de personalități cu contribuții semnificative în domeniile drept și justiție.[42]
  • 2016: Legiunea de Onoare din partea Republicii Franceze prin intermediul ambasadorului Franței la București, François Saint-Paul. El a arătat că această distincție a fost oferită pentru devotamentul în lupta împotriva corupției, pentru contribuția la construcția societății, dar și pentru „extraordinarul curaj” în această luptă.[43]
  • 2016: Comandor al Ordinului Steaua Polară, conferit de regele Suediei pentru lupta împotriva corupției din România.[44]
  • 2016: Premiului „Europeanul Anului” 2016, oferit de Reader’s Digest.[45]
  • 2015: Premiul Grupului pentru Dialog Social (GDS)[46]
  • 2014: Premiul „Femei curajoase din România” din partea Ambasadei SUA.[47]
  • 2012: Ordinul Național „Steaua României” – în grad de Cavaler – de la președintele Traian Băsescu.[48]
  • 2011: Decorația „Ofițer al Ordinului Național al Meritului” oferită de președintele Franței.
  • 2011: „Certificat de apreciere pentru recunoașterea eforturilor speciale și a contribuției superioare la responsabilitățile de aplicare a legii de către United States Secret Service” atribuit de Directorul Secret Service al S.U.A.
  • 2008: Premiul „Cybercrime Fighter Award”, atribuit de compania McAfee, S.U.A.
  • 2007: „Certificat de apreciere pentru recunoașterea eforturilor speciale și contribuției superioare la responsabilitățile de aplicare a legii de către United States Secret Service” atribuit de Directorul Secret Service al S.U.A.