Life

Cine a inventat becul? Este obiectul care ne-a schimbat întreaga existență

Cine este geniul care a iventat becul, obiect fără de care astăzi nu ne putem lipsi și în spatele căruia se află o poveste extrem de interesantă.
09.02.2023 | 08:13
Cine a inventat becul Este obiectul care nea schimbat intreaga existenta
Cine a creat becul. Meritul aparține unor genii. Sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

Becul este obiectul care a marcat evoluția și existența omenirii. Astăzi este indispensabil, iar meritele aparțin unor genii ai căror nume, iată, au făcut istorie. Thomas Edison ar spune mulți dintre cei care ar fi întrebați ”cine a inventat becul?”, însă, el nu a contribuit de unul singur la aducerea luminii în casele tuturor.

Geniile care au inventat becul. Cum au reușit să schimbe lumea

Becul are la bază, de fapt, doi ”creatori”. Atât Thomas Edison, originar din Milano, Ohio, Statele Unite ale Americii, cât și Sir Joseph Wilson, născut în Bishopwearmouth, Sunderland, Anglia. Iată cum au participat cei doi la crearea becului.

ADVERTISEMENT

Thomas Edison și Sir Joseph Wilson ar fi contribuit în mare măsură la apariția unui astfel de element revoluționar. Mai exact, cel din urmă, britanicul, a pus bazele, iar Edison a reușit performanța de a face un bec să lumineze vreme de 40 de ore, necontenit.

Sir Joseph Wilson Swan, de profesie chimist, a creat primul becul, dar nu a reușit să mențină vidul interior. Însă, a reușit mai târziu să-i ducă misiunea mai departe Thomas Edison, datorită unui filament, relatează electric14.ro

ADVERTISEMENT

În urma faptei lor, cele două genii au decis să aibă o afacere proprie, pe care au denumit-o Edison-Swan Unite. Compania a devenit cea mai mare producătoare de becuri din întreaga lume și a cunoscut un real succes.

Anul în care a apărut becul și citatul celebru al lui Thomas Edison

Dacă vă întrebați în ce perioadă a apărut becul, aflați că în secolul XIX, concret, în anul 1879, pe data de 21 octombrie. Atunci, Thomas Edison făcea becul cu filament, lucru care avea să-l pună peste ani în manualele de istorie, în rândul marilor genii.

ADVERTISEMENT

Datorită invenției sale,  Thomas Edison a căpătat notorietate, iar la un moment a ajuns să ofere și interviuri. Într-unul dintre ele a fost întrebat cum s-a simțit când a greșit, de mai multe ori, până să aibă rezultatul dorit.

ADVERTISEMENT

Geniul american a avut un răspuns care astăzi este un citat celebru: ”Nu am dat greș nici măcar o dată. Am dovedit cu succes de 10.000 de ori cum nu se face un bec”. Cu timpul, au apărut mai multe tipuri de becuri, respectiv: becul fluorescent, becul cu incandescență, becul cu halogen, becul cu LED.

Thomas Edison a murit pe data 18 octombrie 1931. El a fost al șaptea copil din câți a avut familia lui, iar mai târziu el a devenit părintele a șase copii.  Referitor la Sir Joseph Wilson Swan, acesta a decedat mai devreme: pe data de 27 mai 1914. Față de partenerul său de afaceri, el a avut doar 3 copii.

Curiozități despre bec. Câte dintre ele știai

  • Becul are o sticlă care poate fi reciclată în mod integral și la nesfârșit,
  • Becul fluorescent consumă cu 80% mai puțină energie electrică. Totodată, durata lui este de 7 ori mai mare decât a unui bec obișnuit,
  • În Livermore, la o cazarmă a pompierilor, există un bec numit ”Shelby”, care luminează continuu din 1901, an în care a fost aprins pentru prima oară,
  • Un bec LED ar putea lumina nonstop, pe parcursul a trei ani,
  • Becurile LED sunt mai econome și nu conțin mercur, drept urmare contribuie la reducerea emisiilor de carbon și nu în ultimul rând la un consum mai mic de energie.
Tags: