Le vezi zilnic pe rafturile supermarketurilor și este imposibil să nu le fi mâncat, măcar o dată în viață. Conservele, căci despre ele este vorba, sunt unele dintre cele mai populare produse alimentare. Deși mulți le pun pe masă, puțini sunt cei care știu cum au luat acestea naștere.
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că alimentele se alterează dacă nu sunt păstrate în condiții optime. În timpul Războaielor Revoluționare Franceze, alterarea alimentelor a reprezentat una dintre cele mai mari probleme. Însă, cât de curând, aceasta urma să fie rezolvată.
Pentru ca alimentele să reziste cât mai mult, armatele de la acea vreme încercau fie să le afume, să le mureze sau să le usuce. Deși aceste variante dădeau roade, tot nu erau cea mai bună măsură de a le păstra gustul.
Nevoia tuturor de a păstra alimentele în condiții optime a primit rezolvare din partea lui Nicolas Appert. Fabricant de dulciuri, acesta a reușit să inventeze conserva, unul dintre cele mai populare moduri de păstrare al alimentelor, inclusiv în prezent.
Conserva inventată de Nicolas Appert este considerată precursorul tehnicii actuale de conservare prin sterilizare. Appert s-a născut în 1749 și a fost singurul care a revoluționat modul în care alimentele puteau fi păstrat multă vreme.
Appert a avut nevoie de 14 ani pentru a ajunge la rezultatul final. Inițial, acesta a realizat că alimentele pot fi conservate prin fierbere în borcane bine sigilate. Metoda sa presupunea punerea alimentelor în recipiente de sticlă, închiderea ermetică, apoi fierberea în apă clocotită. Această metodă a fost publicată în cartea sa din 1810.
Încet, dar cu pași siguri, Nicolas Appert s-a apropiat de momentul în care a rezolvat complet problema. După ani întregi de cercetări, a ajuns la concluzia că alimentele vor rezista dacă nu iau contact cu aerul exterior și dacă erau supuse căldurii în baia de apă.
Metoda descoperită de Nicolas Appert a fost testată de Marina franceză. Norocosului care va descoperi salvarea alimentelor i-a fost promisă o răsplată financiară, așa că toți au vrut să se asigure că Appert o merită.
Marina franceză a încercat să păstreze în conserve varii alimente, de la fructe și legume, până la carne și lapte. După ce metoda a dat roade, Nicolas Appert a primit cei 12.000 de franci. Însă, pentru a intra în posesia lor, inventatorul conservei a trebuit să îndeplinească o condiție.
Ca să primească banii, Appert a fost condiționat să facă publică invenția sa. După ce a intrat în posesia banilor, situația sa financiară a început să se degradeze. Fabricile sale de la Massy au fost distruse în urma Războiul celei de-a șasea Coaliții, lăsându-l fără nimic.
Appert nu a cedat și a deschis mai multe fabrici de-a lungul timpului. Din nefericire, din cauza contextelor politice, toate au fost sortite pieirii. Nicolas Appert a ajuns să trăiască la 86 de ani dintr-o pensie de 1.200 de franci. S-a stins din viață în sărăcie, iar trupul său neînsuflețit a fost înmormântat într-o groapă a sărăcilor.