Life

Cine a inventat, de fapt, matematica. Cât de veche este această știință

Cine a inventat matematica, de fapt, și cât de veche este această știință. Este studiată la școală încă din primele clase.
06.08.2024 | 13:08
Cine a inventat de fapt matematica Cat de veche este aceasta stiinta
Cine a inventat matematica, de fapt. Sursa foto: Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cine a inventat matematică și de cât timp există, de fapt, această știință. Este una dintre principalele discipline studiate la școală și se numără printre cele mai importante.

Cine a inventat matematica, de fapt. Această știință este foarte veche

Matematica este o disciplină studiată încă din primii ani de școală și este considerată, de multe ori, “limbajul Universului”. De-a lungul timpului, a avut un rol important în dezvoltarea civilizației umane.

ADVERTISEMENT

Nu este vorba doar despre numărarea obiectelor sau de rezolvarea anumitor ecuații și probleme, ci și despre înțelegerea realității. Multe persoane se întreabă, însă, cine a fost persoana care a inventat matematica.

Aceasta este o întrebare pentru care răspunsul este unul complex. Nu doar o singură persoană sau cultură a “inventat” matematica, ci aceasta a evoluat timp de mii de ani. Mai mulți savanți, dar și civilizații au contribuit la dezvoltarea acestei științe.

ADVERTISEMENT

Primele forme de matematică au apărut încă din preistorie. De exemplu, unele descoperiri arheologice, cum ar fi osul Ishango din Africa, care datează de aproximativ 20.000 de ani, sugerează folosirea celor dintâi metode de numărare și înregistrare a anumitor informații. Erau numărate zilele, dar și obiectele.

În Mesopotamia și Egiptul antic, au apărut primele dovezi scrise ale gândirii matematică. Pentru administrarea resurselor, precum și pentru construirea de structuri monumentale, se utilizau sisteme numerice avansate.

ADVERTISEMENT

Datorită sistemului sexagesimal, în Mesopotamia au putut fi dezvoltare tabele de multiplicare și rezolvarea unor probleme geometrice. Egiptenii au utilizat, în schimb, sistemul decimal pentru anumite aplicații practice.

În Grecia antică, s-a produs o mare schimbare în modul de înțelegere a matematicii, care a devenit o disciplină teoretică, după cum informează desprelume.ro.

ADVERTISEMENT

Mai mulți matematicieni din perioada antică și din Evul Mediu au adus contribuții importante

Pitagora a rămas cunoscut pentru teorema care îi folosește numele și care studiază relațiile dintre laturile triunghiurilor dreptunghice. Un alt matematician cunoscut a fost Euclid, autorul lucrării “Elementele”.

Acesta a sistematizat cunoștințele geometrice, dar a și stabilit bazele geometriei euclidiene. Aceasta din urmă a dominat, timp de peste 2000 de an, gândirea matematică.

Un alt matematician care a adus contribuții uriașe pentru fizică și geometrie a fost Arhimede. Acesta s-a ocupat cu dezvoltarea unor metode de a calcula aria și volumul corpurilor solide complexe.

Matematicienii din India au adus conceptul de zero, sistemul de numerație zecimală, dar și concepte avansate în algebră și trigonometrie.

De asemenea, în Evul Mediu, matematica s-a dezvoltat în lunea islamică. Savanții de atunci s-au ocupat cu traducerea și dezvoltarea lucrărilor realizate de greci și indieni.

Al-Khwarizmi este cunoscut ca “tatăl algebrei” și a scris “Al-Kitab al-Mukhtasar fi Hisab al-Jabr wal-Muqabala”. Prin această lucrare, a introdus concepte fundamentale în algebră, dar și în algoritmică.

La rândul său, Omar Khayyam a explorat ecuațiile cubice și postulatul paralelei. Acest lucru a deschis drumul pentru geometria neeuclidiană.

În perioada Renașterii europene, au apărut noi inovații, aduse de matematicieni cum ar fi Fibonacci, care a contribuit la popularizarea succesiunii și a sistemului de numerație arab. Rene Descartes a fondat geometria analitică, ce a putut permite reprezentarea grafică a ecuațiilor algebrice.

Matematica modernă, marcată de progrese

În secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, s-au făcut progrese notabile în matematică, mai ales prin lucrările scrise de Sir Isaac Newton și Gottfried Wilhelm Leibniz.

În timp ce Newton este renumit pentru formularea derivatelor și a legilor mișcării, Leibniz a introdus notarea pentru integrale. Totodată, acesta din urmă  a dezvoltat teoria limitelor.

Ulterior, în secolul al XIX-lea, s-au făcut progrese în teoria grupurilor, analiza funcțională și geometria neeuclidiană. Carl Friedrich Gauss, Bernhard Riemann și Évariste Galois au adus contribuții în matematică în această perioadă.

În secolul XX, s-au realizat dezvoltări în teoria numerelor, topologie și algebra abstractă. Prin teoremele sale de incompletitudine, Kurt Gödel  a putut demonstra limitele fundamentale ale matematicii și ale logicii.

Spre finalul secolului trecut, s-a pus accentul și pe computație și pe teoria informației, acestea contribuind la bazele revoluției digitale.

Nu se poate și cu exactitate cine a inventat această știință. Mai mulți oameni de știință au adus, încă din Antichitate, contribuții importante pentru matematică, pentru ca această disciplină să devină ce este astăzi.

ADVERTISEMENT
Cine este patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies...
Cine este patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”
Scandal la Antena 1! Vedetă de la Insula Iubirii și un cunoscut cântăreț...
Scandal la Antena 1! Vedetă de la Insula Iubirii și un cunoscut cântăreț își aruncă cuvinte grele pentru… 100 de euro!
Ce spune Poliția Capitalei despre performanțele de ispită la Insula Iubirii ale unui...
Ce spune Poliția Capitalei despre performanțele de ispită la Insula Iubirii ale unui angajat MAI. Radu Stoicescu: ”Mi-am asumat”. Exclusiv
Ce avere are cel mai bogat membru din conducerea BNR. Dan Rușanu este...
Ce avere are cel mai bogat membru din conducerea BNR. Dan Rușanu este patronul unui lanț hotelier
Adevăratul nume al Elenei Lasconi. Cum o cheamă, în realitate, pe șefa USR...
Adevăratul nume al Elenei Lasconi. Cum o cheamă, în realitate, pe șefa USR care vrea să cucerească Palatul Cotroceni
Italienilor le cam place clostebolul. Încă 3 cazuri de dopaj cu aceeași substanță...
Italienilor le cam place clostebolul. Încă 3 cazuri de dopaj cu aceeași substanță cu care a fost prins Jannik Sinner
Umilit de statul român, marele Ilie Năstase a rămas cu aceeași pensie de...
Umilit de statul român, marele Ilie Năstase a rămas cu aceeași pensie de nimic și după recalculare: "Sunt singurul general cu un asemenea venit"
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Fosta lui Jador, condamnată la închisoare. S-a dus vremea opulenței și a luxului
Fosta lui Jador, condamnată la închisoare. S-a dus vremea opulenței și a luxului
Anunţ de ultimă oră despre marele Helmuth Duckadam!
Anunţ de ultimă oră despre marele Helmuth Duckadam!
Lolrelai, declarații exclusive după ce stomatologul care a abuzat-o a fost condamnat la...
Lolrelai, declarații exclusive după ce stomatologul care a abuzat-o a fost condamnat la 10 ani de închisoare: „Am fost blamată, umilită”
Oana Badea își dezvăluie secretele după lansarea noii colecții Bitolia: „Eu am crescut...
Oana Badea își dezvăluie secretele după lansarea noii colecții Bitolia: „Eu am crescut printre costume”
Mihaela Geoană, despre familie, politică și carieră: ”În România, nu a existat un...
Mihaela Geoană, despre familie, politică și carieră: ”În România, nu a existat un rol bine definit al Primei Doamne”. Ce șanse are Mircea Geoană să devină bunic
Sondaj: Mircea Geoană conduce cursa pentru prezidenţiale, va intra în marea finală cu...
Sondaj: Mircea Geoană conduce cursa pentru prezidenţiale, va intra în marea finală cu Marcel Ciolacu. Nicolae Ciucă e în cădere liberă
ALERTĂ SANITARĂ în ROMÂNIA! PERICOL MAJOR după inundații!
ALERTĂ SANITARĂ în ROMÂNIA! PERICOL MAJOR după inundații!
Ce gest impresionant a făcut soțul Ancăi Molnar la trei luni de la...
Ce gest impresionant a făcut soțul Ancăi Molnar la trei luni de la moartea soției. Mesajul care a surprins pe toată lumea
„Victoriile tactice” ale Guvernului Netanyahu – pe punctul de regionaliza războiul din Gaza
„Victoriile tactice” ale Guvernului Netanyahu – pe punctul de regionaliza războiul din Gaza
Vremea 23 septembrie - 21 octombrie 2024. Când se încălzeşte în România
Vremea 23 septembrie - 21 octombrie 2024. Când se încălzeşte în România
Milionarul român de doar 28 de ani, replică genială pentru un bărbat care...
Milionarul român de doar 28 de ani, replică genială pentru un bărbat care i-a transmis că poartă un hanorac de 60 de lei!
Ceaiul care te va ajuta să dormi ca un bebeluș. E preparat din...
Ceaiul care te va ajuta să dormi ca un bebeluș. E preparat din coaja unui fruct regăsit în orice magazin