Life

Cine a inventat, de fapt, Survivor, emisiunea care i-a înnebunit pe români. A debutat într-o țară surprinzătoare și a avut un alt nume

Cine a inventat conceputul emisiunii Survivor? A avut un nume total diferit și a apărut cu mulți ani înainte de a fi făcut și în România.
24.05.2023 | 09:37
Cine a inventat de fapt Survivor emisiunea care ia innebunit pe romani A debutat intro tara surprinzatoare si a avut un alt nume
Cine a inventat emisiunea Survivor. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Emisiunea Survivor este foarte îndrăgită și urmărită la noi în țără, dar conceptul este unul împrumutat din afară. De fapt, show-ul a apărut acum foarte mulți ani și a avut un cu totul alt nume. Anumite elemente sunt abia acum aduse și în România.

Cine a inventat emisiunea Survivor

Survivor este unul dintre cele urmărite show-uri de televiziune de la noi din țară și aduce Pro TV-ului audiențe mulțumitoare. Vorbim despre o emisiune concurs în care pe o insulă sunt aduse două triburi. Acestea au, la început, un număr egal de concurenți.

ADVERTISEMENT

Săptămânal, unul dintre ei mai părăsește competiția, în urma unor voturi, iar la final rămâne un unic supraviețuitor. De menționat este că toți sunt aduși pe o insulă pustie, trebuie să-și construiască propriul loc în care să doarmă și să câștige unelte cu care să-și găsească propria hrană.

Au o rație de orez pe săptămână, le lipsesc produsele de igienă și îngrijire personală. La noi în țară, concurenții Survivor primesc un ghiozdan, un kit cu minimul necesar pentru a supraviețui în junglă. Bineînțeles, triburile participă și la probe sportive care mai de care mai dificile, unde unii se accidentează grav. 

ADVERTISEMENT

Dar conceputul nu este unul inventat în România sau care există numai pe meleagurile autohtone. Survivor a fost inventat, de fapt, în anul 1992 și a fost utilizat pentru prima dată cinci ani mai târziu, de către o televiziune din Suedia.

Inventarea emisiunii i-a fost atribuită lui Charlie Parsons, dar ea a fost realizată în cadrul companiei de televiziune Planet 24, deținută de Bob Geldof împreună cu acesta. Pentru prima dată, Survivor a fost difuzat sub numele de Expediția Robinson, cu referire la Robinson Crusoe.

ADVERTISEMENT

Totodată, a fost necesar ca anumite scene să fie eliminate, deoarece nu erau considerate potrivită pentru a fi date la televizor. Primul sezon Survivor a fost difuzat în Statele Unite, la CBS, în toamna anului 2000.

Istoria concursului în România

În România, conceputul Survivor a apărut pentru prima dată în anul 2018. A purtat numele de Exatlon și a fost difuzat de Kanal D timp de trei sezoane. Prezentatorul show-ului au fost Cosmin Cernat și, ocazional, Bogdan Socol- care la începutul anului 2023 și-a pierdut viața în timp ce făcea scufundări în ape înghețate. 

ADVERTISEMENT

Din anul 2020, show-ul a luat numele de Survivor și a fost prezentat de Dan Cruceru. Iar din 2021, formatul a fost cumpărat de Pro TV. Se află în prezent la sezonul trei, finala urmând să aibă loc pe 24 mai. La cârma emisiunii se află acum Daniel Pavel.

De altfel, anumite elemente care apar în show de mai multă vreme în alte țări, la noi abia au fost introduse. De pildă, simbolul imunității ascunse nu a existat până la Survivor România 2023, iar insula exilului a apărut abia sezonul trecut.

ADVERTISEMENT