News

Cine a moștenit averea celui mai bogat pensionar din România. Statul român trebuie să returneze peste 100.000 de lei familiei lui Gheorghe Bălășoiu

Casa Județeană de Pensii Argeș trebuie să-i vireze peste 100.000 de lei văduvei fostului procuror Gheorghe Bălășoiu, cel care a avut cea mai mare pensie din România.
27.10.2022 | 08:30
Cine a mostenit averea celui mai bogat pensionar din Romania Statul roman trebuie sa returneze peste 100000 de lei familiei lui Gheorghe Balasoiu
Gheorghe Bălășoiu, românul cu cea mai mare pensie, a murit în iulie 2021
ADVERTISEMENT

Gheorghe Bălășoiu, românul cu cea mai mare pensie din țară, a decedat în vara anului 2021, lăsând în urma lui o avere impresionantă. Fostul director al Penitenciarului Colibași primea 78.000 de lei pe lună de la statul român.

Gheorghe Bălășoiu s-a stins din viață în 2021

Gheorghe Bălășoiu a avut doi copii cu soția lui, Maria: o fată și un băiat. În 2016, fiul lui Bălășoiu, Mircea, a fost găsit mort în apartamentul său din Pitești.

ADVERTISEMENT

Cinci ani mai târziu, și Bălășoiu s-a stins din viață, la 74 de ani, din cauza unor probleme cardiace. Averea magistratului a revenit fiicei acestuia, care locuiește la Timișoara și soției supraviețuitoare.

Bălășoiu a dat în judecată Casa de Pensii pentru că l-a pus să returneze o sumă uriașă

Maria Bălășoiu și-a asumat și un litigiu pe care partenerul ei de viață în avea cu statul român. Mai exact, fostul procuror din perioada comunistă chemase în instanță Casa Județeană de Pensii, pe motiv că instituția i-a retras abuziv mai bine de 100.000 de lei, în urma unei recalculări a impozitului pe uriașa lui pensie.

ADVERTISEMENT

”În motivarea cererii, contestatorul a arătat în esenţă că, urmare a punerii în executare a deciziilor emise de Casa Judeţeană de Pensii Argeş la data de 28.01.2019 prin care a fost actualizată pensia de serviciu în conformitate cu prevederile art. 85 alin.(2) din legea … începând cu datele de 09.04.2015, 01.12.2015 şi 01.01.2018 i s-a virat în cont la data de 13.03.2019 suma de 328.349 lei, din care suma de 66.701 lei reprezintă pensia pentru luna curentă, iar suma de 261.648 lei reprezintă diferenţele de venituri din pensie pentru perioadele anterioare asupra cărora s-a aplicat o cotă de impozit de 16%.

Ulterior, la data de 31.07.2019 i s-a virat în cont încă o sumă de bani de 109.193 lei în urma cererii sale înregistrată sub nr. … din 25.06.2019 prin care a solicitat să se aplice o cotă de impozit de 10% potrivit legislaţiei în vigoare la data plăţii conform art. 101 alin. 3 şi 8 din Codul fiscal”, se arată în cererea depusă de Bălășoiu în instanță, consultată de FANATIK.

ADVERTISEMENT

După ce a efectuat cele două plăți, Casa Județeană de Pensii și-a dat seama că a greșit calculul și a dispus ”constituirea în sarcina beneficiarului a debitului de 109.192 lei, suma încasată necuvenit se va recupera de la beneficiar, conform art 181 din legea nr 263/2010”.

Instanța a decis că instituția a calculat greșit impozitul și trebuie să dea înapoi banii

Mai exact, susținea instituția, lui Bălășoiu trebuia să i se oprească un impozit de 16%, în loc de 10%, cât i s-a reținut ca urmare a solicitării sale. Cota de impozitare pentru pensii a fost supusă corecției, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, începând cu 1 ianuarie 2018.

ADVERTISEMENT

Judecătorii au stabilit, însă, că modul de calcul aplicat de Casa Județeană de Pensii Argeș, ca urmare a unei adrese a Casei Naționale de Pensii Publice, este greșit și încalcă legea.

Codul Fiscal prevede ca ”în cazul veniturilor din pensii și/sau al diferențelor de venituri din pensii stabilite pentru perioade anterioare, conform legii, impozitul se calculează asupra venitului impozabil lunar și se reține la data efectuării plății”.

Cel mai bogat pensionar a câștigat procesul după moarte

În aceste condiții, instanța a decis ”repararea în integritate a prejudiciului suferit de contestator”, urmând ca sumele reținute să-i fie restituite și actualizate cu indicele de inflație. Mai mult, casa de pensii trebuie să plătească și dobândă penalizatoare legală, la data plății efective.

Soluția Tribunalului Argeș a fost pronunțată în februarie 2022, la șapte luni de la moartea lui Gheorghe Bălășoiu, după ce soția acestuia a preluat litigiul în calitate de moștenitor legal.

În mai 2022, Casa Județeană de Pensii Argeș contestat decizia, iar procesul urmează să se reia la Curtea de Apel Pitești, la sfârșitul lunii noiembrie.

Cum a ajuns Gheorghe Bălășoiu să încaseze cea mai mare pensie din România

Gheorghe Bălășoiu a lucrat în magistratură, după care a devenit șef al Penitenciarului Colibași. El a ieșit la pensie în anul 2005, însă cu doar câteva luni înainte a fost încadrat ca procuror. Mai exact, el a lucrat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Pitești doar două săptămâni, însă acest ”artificiu” a făcut să beneficieze de un plus la pensie.

Potrivit Ralucăi Turcan, fost ministru al Muncii, în ultimul an de activitate, Bălășoiu a renunțat să-și mai ia concediu și a efectuat mai multe delegații, banii decontați adunându-se la salariu.

Așa a ajuns Bălășoiu să câștige o pensie specială generoasă, care în 2017 era de 34.000 de lei, iar în 2021 ajunsese la 78.000 de lei.

ADVERTISEMENT
Tags: