News

Cine a știut cu 17 ani înainte că va pica regimul instituit de Nicolae și Elena Ceaușescu! Dezvăluirile făcute de un apropiat al Dictatorului

13.06.2019 | 09:05
Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu. Sursa foto - facebook

Sunt din ce în ce mai multe voci care confirmă faptul că au existat oameni ce au știut cu mult timp înainte că regimul instituit de Nicolae și Elena Ceaușescu va pica. Astfel, se pare că anumite personaje cunoșteau lucrul acesta chiar cu 17 ani înainte de dispariția comunismului din România. În primele luni ale anului 1973, ambasada britanică de la București era ocupată să explice Foreign Office-ului motivele și cauzele care ar fi putut duce la căderea regimului lui Nicolae Ceaușescu în următoarea perioadă.

Cine a știut că Nicolae și Elena Ceaușescu vor fi executați, înainte cu 17 ani!

Era un demers care se făcea anual, doar că, de data aceasta Londra a cerut explicații suplimentare. La acel moment, Paul Niculescu-Mizil și Virgil Trofin erau vehiculați drept potențiali succesori ai lui Ceaușescu. Documentele britanice oferă detalii interesante despre discuțiile ce se purtau printre diplomații străini acreditați la București. Astfel, în raportul de activitate, cei de la Foreign Office evaluau poziția la putere a lui Nicolae Ceaușescu drept una solidă, însă confruntată cu unele amenințări derivând din doi factori .

Pe de o parte, era vorba despre planul accelerat de industrializare care stârnise opoziție în rândul cercurilor de conducere și, pe de altă parte, cultul tot mai pronunțat al personalității secretarului general care provoca „dezgust” în societate. Din aceste motive, aprecia diplomatul britanic, se putea spune la acel moment că existau „semne clare de opoziție” față de Nicolae Ceaușescu. După ce s-au solicitat detalii despre acest fapt, un alt diplomat a răspuns.

Cine a știut că Nicolae și Elena Ceaușescu vor fi executați, înainte cu 17 ani! Familia Caușescu
Nicolae și Elena Ceaușescu înainte de momentul execuției. Sursa foto – facebook

Dezvăluirile făcute de un apropiat al Dictatorului

Astfel, la Londra a scris D.R. Ashe, un apropiat al lui Nicolae Ceaușescu. Răspunsul datat 13 februarie 1973, începea prin a admite faptul că posibilitatea căderii regimului Nicolae Ceaușescu reprezentase o preocupare mai veche a sa, deși până atunci nu avusese ocazia să o dezvolte în scris. Conform evaluării sale, factorii sociali ar fi trebuit luați în considerare în primul rând, deși s-ar dovedi o pistă greșită.

D.R. Ashe excludea atunci posibilitatea unei revolte populare îndreptate împotriva lui Ceaușescu și considera că o situație mult mai plauzibilă a căderii sale ar fi o lovitură din interiorul partidului. Dificultățile economice și cultul personalității justificau asemenea prezumții, credea Ashe, dar mai exista și o altă situație de risc pentru secretarul general: politica externă. O intervenție sovietică, mai aprecia diplomatul britanic, nu putea fi nicicând exclusă.