News

Cine ar câștiga un război între SUA și China. Americanii ar pierde sute de avioane, potrivit experților militari

Experții militari au analizat ipoteza unui război între China și SUA și au analizat șansele la victorie ale combatanților. Ambele părți implicate ar avea pierderi imense.
16.08.2022 | 12:51
Cine ar castiga un razboi intre SUA si China Americanii ar pierde sute de avioane potrivit expertilor militari
Cine ar câștiga un război între SUA și China? Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ipotetic, dacă Beijingul ar invada Taiwan, SUA ar fi nevoite să intervină. Acest scenariu este de nedorit, desigur, și ar avea consecințe devastatoare pentru ambele armate.

Cine ar câștiga un război între SUA și China

Cu toate acestea, SUA și aliatul său Japonia ar putea învinge, în cele din urmă, China, dar ar plăti un preț uriaș.

ADVERTISEMENT

Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) a făcut o analiză a războiului imaginar dintre SUA și China, care ar putea să aibă loc chiar în 2026. Scenariul luat în calcul e cel în care armele nucleare nu sunt folosite, moment în care toată lumea ar pierde.

Potrivit experților, întregul raport va fi publicat doar în decembrie 2022, însă până în acest moment este clar că rachetele balistice ale chinezilor ar scufunda mare parte din flota americană și japoneză și ar distruge sute de avioane americane.

ADVERTISEMENT

Între timp, americanii ar scufunda aproximativ 150 de nave ale Chinei, în tentativa de a apăra Taiwanul. În scenariul pesimist, SUA și-ar pierde 50% din totalul de avioane de luptă, aproximativ 900, în doar patru săptămâni.

”Cu toate acestea, contraatacurile aeriene și navale ale aliaților ar lovi cu forță flota chineză de nave amfibie și de suprafață, scufundând în cele din urmă aproximativ 150 de vapoare”, a declarat Mark Cancian, consilier principal la CSIS. Per ansamblu, flota chineză ar fi, la rândul ei, nimicită.

ADVERTISEMENT

”Motivul pierderilor mari ale SUA este că Statele Unite nu pot desfășura o campanie sistematică pentru a înlătura apărarea chineză înainte de a se apropia”, a completat Cancian. Publicația americană The Times a menționat că și Pentagonul a efectuat deja evaluări ale unui ipotetic război, însă acestea rămân secrete.

Un alt raport din 2016 arăta același lucru, că Beijingul ar suferi pierderi mult mai mari decât SUA sau Japonia. Raportul ia în considerare faptul că Armata Chinei are în dotare rachete balistice moderne, care ar cauza daune serioase inamicului.

ADVERTISEMENT

”În aproape toate scenariile, SUA/Japonia/Taiwan sunt capabile să împiedice forțele chineze să ocupe întreaga insulă. Cu toate acestea, costul este extrem de mare”, au completat experții.

Chiar dacă ar învinge China în război, SUA ar risca să-și piardă locul de superputere mondială, conform experților. ”Ar fi nevoie de ani de zile pentru ca SUA să-și reconstruiască forțele din cauza ratelor scăzute de producție. Alte națiuni, precum Rusia și Iran, ar putea profita de slăbiciunea SUA” a transmis Cancian. Cu toate acestea, există și scenariul în care Taiwanul cade în mâna Chinei fără probleme, pentru că SUA e ocupată cu criza din Ucraina.

SUA ar trebui să producă urgent mai multe rachete balistice performante pentru a descuraja China, precum și să construiască adăposturi în Guam și Japonia pentru a-și proteja avioanele. În acest moment, China nu ar avea nicio problemă să distrugă sute de avioane aflate la sol.

Nu se știe dacă Beijingul va invada Taiwanul în viitorul apropiat, însă există o promisiune certă a guvernului de la Beijing că reîntregirea Taiwanului cu China va avea loc până în 2050.

ADVERTISEMENT