News

Cine ar putea fi Avocatul Poporului. UDMR propune un profesor universitar din Cluj

UDMR a făcut o propunere pentru Avocatul Poporului. Este vorba despre un profesor universitar din Cluj.
17.06.2021 | 23:51
Cine ar putea fi Avocatul Poporului UDMR propune un profesor universitar din Cluj
ADVERTISEMENT

UDMR are deja o propunere pentru funcția de Avocat al Poporului, conform unei declarații făcute de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Declarația a fost făcută în timpul unei vizite în județul Prahova, dar politicianul a ținut să menționeze faptul că discuțiile sunt în toi și nu s-a finalizat nimic în acest sens.

ADVERTISEMENT

Cine ar putea fi noul Avocat al Poporului. Care e propunerea UDMR

În același timp, el a precizat că a fost făcută această propunere pentru viitorul Avocat al Poporului, în persoana unui profesor de la o instituție de învățământ superior din Cluj.

„Pot să vă confirm că în discuţiile din coaliţie care nu s-au finalizat cu o decizie, am avut o propunere a unui profesor universitar din Cluj legat de Avocatul Poporului.

ADVERTISEMENT

În discuţiile următoare din coaliţie se va lua o decizie legat de pe cine va susţine coaliţia şi atunci, evident, putem să anunţăm acest lucru”, a spus ministrul Dezvoltării, în cadrul unei conferinţe de presă.

Renate Weber, Avocatul Poporului, a fost revocată

Renate Weber a fost revocată în cursul zilei de miercuri. Parlamentul a aprobat decizia cu 247 de voturi pentru și 32 de voturi împotrivă. Astfel, funcția este liberă în acest moment și se caută un înlocuitor.

ADVERTISEMENT

PSD a contestat la CCR decizia revocării

După revocarea Renatei Weber, PSD a depus o sesizare la Curtea Constituțională, lucru pe care l-a anunțat încă de marți. De asemenea, liderul PSD a transmis că vor fi trimise adrese la Comisia Europeană, dar și la alte organisme internaționale.

„Astăzi, depunem sesizarea la CCR privind revocarea Avocatului Poporului. Demersul stalinist al PNL-USR-UDMR trebuie să ajungă la coşul de gunoi al istoriei!

ADVERTISEMENT

În plus, vom trimite adrese către Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia şi toate celelalte organisme internaţionale prin care vom semnala atacul acestei Coaliţii toxice asupra statului de drept!”, a scris Marcel Ciolacu, după revocare.

Cu ce se ocupă Avocatul Poporului, de fapt. De cine e ales

Avocatul Poporului este numit de Parlament pe o durată de cinci ani și poate fi revocat pentru încălcarea Constituției.

Rolul Avocatului Poporului este de a primi petiții de la cetățeni și când se dovedește că ce s-a spus într-o asemenea petiție a fost real, Avocatul Poporului solicită intervenția altora instituții ale statului și cere să fie reparate prejudiciile.

Instituția Avocatului Poporului are în componență 165 de persoane, iar cea mai importantă este, desigur, cel care îi poartă și numele. Persoana în cauză are o funcție echivalentă cu cea de ministru.

ADVERTISEMENT
Tags: