News

Ședința BPN al PNL s-a terminat. Liberalii nu merg cu o propunere de premier la Cotroceni. Florin Cîțu: “Negocieri cu USR și PSD”. Update

Nicolae Ciucă și-a depus oficial mandatul de premier desemnat. În acest moment, PNL trebuie să vină cu o nouă propunere. Și PSD pare dispus să propună un nume la consultările de la Cotroceni.
02.11.2021 | 21:02
Sedinta BPN al PNL sa terminat Liberalii nu merg cu o propunere de premier la Cotroceni Florin Citu Negocieri cu USR si PSD Update
ADVERTISEMENT
02-11-2021
19:10

Stenograme din timpul ședinței BPN al PNL: "Ne vom trezi cu mișcări de stradă"

În timpul ședinței Biroului Politic Național al PNL, mai mulți lideri l-au criticat dur pe actualul președinte al formațiunii, Florin Cîțu.

Dan Motreanu, europarlamentar PNL, l-a criticat dur pe președintele PNL în timpul ședinței Biroului Politic al PNL, declarând: “Florin, tu eşti problema”, potrivit ziare.com.

De asemenea și primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu a transmis în timpul ședinței faptul că nu este de acord cu cooptarea de miniștri din partea PSD în Guvern: “Ne vom trezi cu mişcări de stradă, dacă ne aliem cu PSD”, a spus Ciucu, conform aceleiași surse.

02-11-2021
19:01

Florin Cîțu, după ședința Biroului Politic al PNL: "Premierul să fie de la PNL"

Florin Cîțu, prim-ministrul României, a explicat marți, după ședința Biroului Politic Național al PNL care va fi strategia de negociere a liberalilor pentru a construi un nou Guvern.

“Criza politică a fost…a trebuit să ne uităm la cronologie. Avem un partid care a plecat de la guvernare și apoi a depus o moțiune alături de AUR.

PNL a fost la guvernare, chiar și astăzi guvernează, am purtat chiar astăzi o discuție cu primarul Bucureștiului despre sursele de oxigen și despre ce spitale ar mai putea primi pacienți Covid. Criza politică a fost generată de alte partide.

Mandatul este foarte clar, de a negocia cu forțe democratice în Parlamentul României și cu USR și cu PSD.

Sunt peste tot probleme, ceea ce este important să știe românii este că suntem gata să rezolvăm această criză, deși celelalte partide au rămas cantonate în ce spuneau.

PNL ia o decizie de a flexibiliza și a discuta, vom vedea în ce direcție vom merge. Vom reveni în Biroul Politic Național și vedem ce decizie se ia. Vom merge la negocieri cu propunerea ca premierul să fie din partea PNL.

Noi vrem să facem această guvernare în jurul PNL cu premier PNL. Premierul este desemnat de către președintele României.

Mâine voi contacta liderii politici pentru a porni negocierile.
Pe mine mă interesează să avem un Guvern cât mai repede și vom merge la aceste negocieri pentru a forma o majoritate cât mai rapid”, a declarat Florin Cîțu în cadrul unei conferințe de presă.

02-11-2021
18:51

Gheorghe Falcă: "PNL nu merge cu un nume de premier la negocieri"

Fostul primar al municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a fost întrebat despre actuala criză politică și ce soluții va propune PNL pentru deblocarea acestei situații.

„Nu mergem cu un nume, ci încercam să mergem cu o majoritate la Cotroceni, în urma negocierilor care încep de mâine cu USR și cu PSD. Premierul va fi ales de președintele României.

Noi încercăm, pentru că s-au desemnat deja doi premieri până acum, care nu au reușit să realizeze o majoritate, încercăm să realizăm o majoritate, o prezentăm președintelui României, ori o majoritate cu USR, ori o majoritate cu PSD, și evident acolo se va discuta și persoana care va conduce acest guvern”, a declarat Gheorghe Falcă, conform Antena 3.

Întrebat dacă va fi un premier desemnat din partea PNL, politicianul  a răspuns: “Nu știm ce decizie va lua președintele, important este să avem majoritatea și apoi vedem”, a adăugat Falcă.

02-11-2021
17:03

Ședința PNL privind viitoarea guvernare, în desfășurare

La ora 18.00 a început ședința Biroului Politic Național al PNL pentru a decide flexibilizarea mandatului de negociere privind formarea unui guvern cu PSD sau USR.

Discuțiile din interiorul partidului sunt tensionate, dat diind faptul că liderii PNL au opinii diferite despre partidul cu care PNL ar trebui să împartă guvernarea. 

Liberalii discută și despre viitoarea propunere de premier, însă o decizie în privința numelui ar putea să nu fie luată marți.

02-11-2021
14:38

PNL, ședință la ora 18.00 privind planurile pentru viitoarea guvernare

Liderii PNL se întrunesc din nou în ședință, de la ora 18.00, pentru a pune la punct ultimele amănunte înainte de a începe negocierile cu PSD și USR în privința alcătuirii unei majorități.

La întâlnirea de marți seară a liberalilor s-ar putea decide și noua propunere de premier. Reamintim că Nicolae Ciucă și-a depus oficial mandatul, după ce nu a reușit să strângă o majoritate.

02-11-2021
12:20

Dacian Cioloș: ”Alianța PNL - PSD ar fi una toxică pentru România”

Președintele USR, Dacian Cioloș, pare resemnat în ceea ce privește refacerea coaliției. Într-o conferință de presă susținută marți, fostul premier desemnat anticipează o iminentă alianță la guvernare PNL – PSD.

În opinia acestuia, o astfel de echipă guvernamentală ar fi toxică pentru țara noastră.

”Cei de la PNL au de ales între a reface coaliția cu USR, sau să se întoarcă la PSD – hoție din banii publici pentru baronii locali.

Am crezut ieri că există o șansă pentru refacerea coaliției de modernizare. Din păcate, în ultimele ore vedem că intenția unor lideri PNL e de a se arunca în brațele PSD și reformarea unei frății a partidelor vechi.

Iar azi, din păcate, PNL s-a abținut de la votul pentru președinția interimară a Camerei Deputaților, unde avea de ales între un candidat PSD și unul USR. Prin neimplicarea PNL, PSD a obținut funcția pentru Sorin Grindeanu, cel care a scos în stradă sute de mii de români în 2017 prin celebra OUG 13.

Sper să avem în perioada următoare o discuție de clarificare. Altfel, urmează să se nască o alianță toxică PNL – PSD.

Refacerea coaliției de guvernare ar fi cea mai bună soluție. Dacă alegerea PNl va fi PSD, atunci USR va intra în Opoziție. USR va rămâne singura forță politică pro-europeană”, a declarat Cioloș.

02-11-2021
10:46

PSD ar putea propune un premier la consultările de la Cotroceni

În cursul zilei de marți, 2 noiembrie, liderii PSD se întrunesc în ședință pentru a discuta o eventuală propunere de prim ministru, după ce premierul desemnat Nicolae Ciucă și-a depus mandatul.

Președintele social-democraților, Marcel Ciolacu, ia în calcul să meargă la Cotroceni cu o propunere de premier al PSD.

Potrivit Antena 3, care citează surse din cadrul partidului, prima opțiune pentru această funcție este chiar Marcel Ciolacu. O altă variantă rămâne Alexandru Rafila, acesta fiind chiar prima nominalizare făcută de social-democrați imediat după alegerile parlamentare. 

Concret, în timpul ședinței liberalilor de luni seară, s-a ajuns la un sens comun conform căruia Nicolae Ciucă își depune mandatul de premier nominalizat, dar și că vor purta negocieri cu USR și se vor apropia de parlamentarii lui Ludovic Orban.

Surse ale Realitatea PLUS confirmă cele din urmă menționate. Mai mult, PNL ar fi luat în calcul și varianta unei alianțe cu PSD, despre care consideră, totodată, că acest demers ar fi ”o sinucidere curată”.

ADVERTISEMENT

Noul nume pe care PNL vrea să-l propună ca premier

”Politica e matematică, vom fi masacrați”, ar fi afirmat un liberal, atunci când s-a pus problema alianței cu PSD.

În ceea ce privește viitorul nume pe care PNL vrea să-l înainteze pentru funcția de premier ar fi Lucian Bode, în prezent ministru interimar al MAI.

ADVERTISEMENT

De ce și-a depus Nicolae Ciucă mandatul de premier desemnat

Nicolae Ciucă a anunțat, luni seară, că-și depune mandatul de premier nominalizat, din partea PNL. Nicolae Ciucă a motivat că Executivul său nu are șanse matematice să treacă mai departe.

Gestul lui vine cu doar două zile înainte de acordarea votului de încredere față de Guvernul propus de el, care ar fi trebuit să aibă loc miercuri. Astăzi (marți-n.r) ar fi trebuit, de altfel, să aibă loc audierea miniștrilor.

ADVERTISEMENT

”Am pornit în toate demersurile de la realitate. Realitatea matematică e cea pe care o cunoaștem cu toții. Am sperat să reușesc să cristlizez o soluție politică. Au fost două decizii azi ale celor două partide politice care au anunțat că nu vor vota guvernul minoritar, fapt pe care l-am discutat în BEX. Acesta a decis retragerea mandatului. Am să depun mandatul.

Fac din nou apel la responsabilitate și maturitate, astfel încă să se găsească o formulă. Este o decizie pe care nu o ia PNL, urmează negocierile la nivelul președintelui României. Dumnealui va lua decizia nominalizării. Realitatea e cea care a determinat ca în această seară să se convoace BEX și să de decidă depunerea mandatului.

ADVERTISEMENT

Flexibilizarea mandatului însemna un alt mandat. La nivelul BEX sa luat decizia ca eu să îmi depun mandatul și să se treacă la flexibilizarea negocierilor pentru cel care va fi desemnat premier, a declarat Nicolae Ciucă într-o conferință de presă.

La momentul respectiv, lângă Nicolae Ciucă s-a aflat și Florin Cîțu care a dezvăluit că în cadrul ședinței formațiunii politice pe care o conduce (PNL) s-a vorbit nu doar despre depunerea mandatului de premier nominalizat a lui Nicolae Ciucă, cât și despre o flexibilizare a noului mandat luat în vedere. Liderul PNL a mai precizat că liberalii urmează să aibă negocieri cu toate forțele politice, în următoarele zile.

”Am avut BEX, au fost luate 2 decizii – premierului desemnat i s-a propus depunerea mandatului. A doua decizie este de a propune BPN flexibilizarea mandatului și negocieri cu toate forțele politice”, a punctat și premierul interimar, Florin Cîțu.

Așadar, urmează să aflăm cu ce noi propuneri vor mai veni partidele politice parlamentare pentru funcția de premier. Este pentru a treia oară când acestea trebuie să se decidă asupra unui nume care să fie înscăunat la Palatul Victoria, după ce reamintim că Florin Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură.

ADVERTISEMENT