Life

Cine au fost părinții lui Arsenie Boca. „Sfântul Ardealului” provenea dintr-o familie modestă

Părinții lui Arsenie Boca au fost oameni simpli, cu venituri financiare modeste. Aceștia au divorțat când „Sfântul Ardealului” se afla, încă, la o vârsta fragedă.
29.01.2022 | 17:57
Cine au fost parintii lui Arsenie Boca Sfantul Ardealului provenea dintro familie modesta
Cine au fost părinții lui Arsenie Boca.Sursa foto: evenimentulistoric.ro
ADVERTISEMENT

Părintele Arsenie Boca a avut o viață marcată de probleme familiale și sărăcie. Cu toate acestea, el a reușit să treacă peste traumele copilăriei și să devină una dintre cele mai importante personalități ale ortodoxiei.

Părintele Arsenie Boca s-a născut în comuna hunedoreană Vața de Sus. Înainte de a deveni călugăr și preot, numele său era Zian Vălean, iar părinții lui au fost oameni simpli.

ADVERTISEMENT

Cine au fost părinții lui Arsenie Boca?

Arsenie Boca s-a născut în anul 1910, în Vața de Sus, o comună situată în Munții Zarandului. Numele său real a fost, de fapt, Zian Vălean. Părinții săi au fost oameni simpli. Tatăl, Iosif, era cizmar, iar mama părintelui, Creștina, era doar o tânără casnică.

Iosif și Creștina s-au căsătorit cu un an înainte de nașterea „Sfântului Ardealului”. Între ei era o diferență de vârstă de 11 ani, mama părintelui având doar 17 ani la momentul cununiei. Aceasta poate fi și una din cauzele pentru care cei doi au divorțat când Arsenie Boca avea o vârstă fragedă.

ADVERTISEMENT

Pentru a câștiga mai mulți bani, după nașterea părintelui, Iosif Boca a plecat să muncească în Statele Unite ale Americii. Nu a stat acolo o perioadă îndelungată, pentru că în 1913 s-a născut Viorela Minca, sora lui Arsenie Boca.

Fetița a murit în același an, conform lui Iovu Mihuț, un localnic al satului Vața de Sus, autor al cărții „Copilăria lui Arsenie Boca”.

ADVERTISEMENT

„Cât a stat Iosif Boca în America, ca să câștige câțiva dolari, cum făceau atunci mulți români din Transilvania, nu știm. Dar cu siguranță n-a stat prea mult. În 1913 s-a născut sora părintelui, Viorela Minca, o fetiță care a murit în același an.

Mormântul ei se află chiar în biserica din Vaţa de Sus, în partea dreaptă, în spatele stranei cântăreților. După părerea localnicilor, actuala biserică a fost construită pe locul uneia mai vechi și mai mici, și astfel mormântul fetiței a fost inclus în biserică”, declara Iovu Mihuț, citat de Adevărul.

ADVERTISEMENT

Cum își descrie Arsenie Boca copilăria?

Într-o declarație a lui Arsenie Boca, care datează din anul 1945, părintele spunea că era un copil singuratic, care, încă de pe atunci, avea înclinații religioase.

ADVERTISEMENT

„Subsemnatul m-am născut în 1910, septembrie 29, în Vața de Sus, județul Hunedoara. Școala primară și liceul în orășelul Brad, același județ. De pe atunci mi se remarca o anumită înclinație spre singurătate și spre probleme de religie, chiar peste puterile mele de atunci.”, spunea Arsenie Boca. 

Părinții lui Arsenie Boca au divorțat în anul 1922

După spusele lui Iovu Mihuț, Iosif și Creștina au divorțat în anul 1922, la Tribunalul din Arad. După separare, mama părintelui Arsenie Boca s-a recăsătorit cu un bărbat din satul Hălmagiu, unde a locuit până în anul 1951, când a încetat din viață.

Iosif Boca a murit la scurt timp după divorț, astfel, părintele a rămas orfan de tată cu puțin timp înainte de începerea liceului.

„La intrarea în cursul superior de liceu am rămas orfan de tată, care era cizmar de meserie și foarte bun pedagog cu fiul său. Știu până astăzi că m-a bătut odată pentru ca să nu mai pierd timpul,ceea ce i-am făgăduit cu lacrimi și n-am uitat până acum, și de multe ori mi-a folosit în viață”, afirma părintele Arsenie Boca, în declarația din 1945.