News

Cine cheamă oamenii în stradă. Protestele anti-restricții, susținute de știri și conturi false asociate AUR

30.03.2021 | 20:23
Cine cheama oamenii in strada Protestele antirestrictii sustinute de stiri si conturi false asociate AUR
ADVERTISEMENT

Cine mobilează oamenii să iasă în stradă în aceste zile în care criza sanitară din România s-a reintensificat? Iată o întrebarea la care răspunsul are o legătură strânsă cu mediul online. Se pare că protestele anti-restricții ar fi susținute de știri și conturi false asociate partidului AUR.

Mii de români din întreaga țară sunt, de două zile, pe străzile marilor orașe, protestând față de restricțiile anunțate în weekend de autorități.

ADVERTISEMENT

În paralele cu mișcările de stradă, activitatea pe grupurile susținătorilor Partidului Alianța pentru Unirea Românilor a crescut considerabil.

Protestele anti-restricții, susținute de știri și conturi false asociate AUR

O analiză a celor de la Buletin de București arată o mobilizare online consistentă în ultimele zile a acelei părți din politica și media internă situată în zona critică față de măsurile restrictive.

ADVERTISEMENT

De la începutul protestelor, în mediul online au apărut mai multe știri false care îndeamnă la protest, conturi care folosesc poze de pe internet și care publică articole care dezinformează, dar și poze care prezintă informația într-un mod trunchiat.

”De două zile, în mai multe orașe din România au loc proteste față de restricțiile impuse de pandemia Covid-19.

ADVERTISEMENT

Cei mai vocali susținători ale acestor proteste vin din Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), în frunte cu George Simion, dar și cu senatoarea Diana Șoșoacă, recent exclusă din partid. „Oprim nebunia”, „Luptăm pentru libertate”, „Nu mai stați în case” – așa sună câteva dintre îndemnurile co-președintelui partidului”, scrie sursa citată.

Facebook, mediul preferat de propagare a mesajelor pro-manifestații. Sursa foto: biletin.de

Facebook, mediul preferat de propagare a mesajelor pro-manifestații

Potrivit sursei citate, unul dintre canalele principale de comunicare pe care susținătorii AUR și a celorlalți actori pro-manifestații le folosesc și care ajută la organizarea protestelor este Facebook.

ADVERTISEMENT

În ultimele 24 de ore, imaginile video publicate de paginile George Simion, Luis Lazarus-Zeus Tv, Diana Iovanovici Șoșoacă- Oficial și Romania TV au fost cele mai distribuite din România.

Un singur video postat recent de George Simion, luni pe 29 martie, a atras 1.2 milioane de vizitatori și a fost distribuit de 44 mii de persoane.

Facebook, mediul preferat de propagare a mesajelor pro-manifestații. Sursa foto: buletin.de

Pe lângă paginile oficiale cunoscute, grupurile de pe Facebook sunt un alt loc unde se discută intens despre protestele anti-restricții. De această dată, aici nu mai e atât de clar de unde vine informația și cine e în spatele ei.

Unele conturi apărute pe Facebook folosesc poze de profil false. Pe de altă parte, acestea au o activitate extrem de intensă și publică multe știri cu mesaje împotriva autorităților. Interesant este faptul că aceste conturi au sute de aprecieri și distribuiri.

Grupurile AUR adună mii de urmăritori în perioada protestelor

Cei de la Buletin de București au verificat câți membrii noi au câștigat grupurile de Facebook ale susținătorilor AUR în ultimele zile. S-au constatat creșteri considerabile de când au început protestele.

Grupul cu fanii lui George Simion a strâns 267 de membri pe 29 martie. În aceeași zi, 2.300 de persoane s-au înscris pe Diana Iovanovici-Șoșoacă Group, o fostă senatoare AUR.

ADVERTISEMENT