News

Cine conduce instituția din Ministerul Educației care l-a scăpat pe Ciucă de verificarea tezei de doctorat. A fost ministru în Guvernul Cioloș

Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior este instituția din Ministerul Educației care a reușit să-l scape de Ciucă de verificarea tezei de doctorat
27.01.2023 | 17:28
Cine conduce institutia din Ministerul Educatiei care la scapat pe Ciuca de verificarea tezei de doctorat A fost ministru in Guvernul Ciolos
Ministerul Educației a reușit să-l scape de Nicolae Ciucă de acuzațiile de plagiat. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La un an de când presa a dezvăluit suspiciunile de plagiat în teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, acesta din urmă pare să fi scăpat definitiv de verificarea lucrării de către CNATDCU. Asta după ce Ministerul Educației nu a făcut recurs în termenul legal în dosarul în care primul ministru obținuse în primă fază in suspendarea analizării tezei sale de doctorat.

Cine l-a scăpat pe Nicolae Ciucă de verificarea tezei de doctorat

După ce jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit, într-un articol publicat în 18 ianuarie 2022, că premierul Nicolae Ciucă a plagiat cel puțin 42 de pagini din totalul de 138, acesta a dat în judecată Ministerul Educației pentru a bloca în instanță verificarea tezei sale de doctorat. Măsura venea în contextul în care la Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) fuseseră înregistrate deja trei sesizări distincte care vizau teza liderului PNL. Oricum, analiza tezei fusese blocată al CNATDCU de către Parchetul General după ce fusese deschis un dosar penal în legătura cu teza de doctorat a acestuia, ridicând toate documentele existente la CNATDCU.

ADVERTISEMENT

În luna martie, Curtea de Apel i-a dat câștig de cauză premierului în primă instanță, judecătorii motivând suspendarea analizei tezei pentru că este nevoie de stabilitate la conducerea statului. Judecătoarea Ionela Tudor de la CAB susține că sesizările nu au fost făcute legal și astfel premierul a suferit un prejudiciu, plus că „luând în considerare cariera profesională şi, în concret, cea politică a reclamantului, generarea unei astfel de ştiri are un impact major în credibilitatea electoratului şi a partidului, care poate să conducă la retragerea încrederii acordate, mai ales în contextul social şi politic actual, în care este nevoie de o stabilitate în conducerea executivă a statului”.

După comunicarea motivării, în luna martie a anului trecut, Ministerul Educației a avut termen 15 zile pentru a face recurs. După cum a scris publicația G4media vineri însă, în data de 19 ianuarie, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul ministerului pe motiv că apelul a fost depus în afara termenului legal.

ADVERTISEMENT

„Respinge recursul declarat de pârâtul Ministerul Educaţiei Naţionale – Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării împotriva sentinţei nr. 364 din 1 martie 2022 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca tardiv. Definitivă. Pronunţată astăzi, 19 ianuarie 2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în decizia instanței publicată pe portalul Just.ro.

Pe scena politică, acuzațiile s-au îndreptat, nu fără temei, către ministrul educației, Ligia Deca, fosta consilieră a președintelui Iohannis care l-a înlocuit pe Sorin Cîmpeanu. „O instituție a statului, Ministerul Educației, nu a respectat termenele de depunere a unui recurs în instanță, astfel că a pierdut procesul cu premierul Ciucă privind verificarea tezei sale de doctorat. Aranjamentele astea, puse la cale pentru ca un plagiator să nu răspundă pentru că a furat munca altora, se văd din avion. Și la Ciucă, și la Bode, așa cum s-au văzut și la Cîmpeanu. Numai la Cotroceni și în curte la PNL nu se mai văd”, a scris pe Facebook, fostul ministru al justiției, Stelian Ion. Avocatul Mihai Badea, deputat USR în Comisia Juridică, a susținut că un asemenea gest trebuie sancționat de către autoritățile statului deoarece „ceea ce a făcut doamna Deca este abuz în serviciu”.

ADVERTISEMENT

Și activisul Valeriu Nicolae a criticat-o pe Ligia Deca pentru modul în care Ministerul Educației și-a sabotat propriile interese în acest caz. Ligia Deca e „o femeie cu mult bun simț, inteligentă, cu niște școli făcute pe bune dar cu un apetit spre zero pentru orice chestie bună care să ceară curaj sau care să îi amenințe cariera. Unul dintre puținii politicieni decenți pe care îi avem. Și ea confundă grav diplomația cu mersul pe burtă și pupincurismul. Nu știu cum poate justifica ticăloșia de azi care practic a “rezolvat” permanent hoția lui Ciucă”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Instituția care a reprezentat însă Ministerul Educației în procesul cu Nicolae Ciucă este Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării, structura condusă din anul 2010 de Adrian Curaj, cel care a fost, între noiembrie 2015 și iulie 2016, ministrul educației în Guvernul Cioloș. Tot în cadrul UEFISCDI lucrează și Mihai Cezar Hâj, soțul Ligiei Deca.

ADVERTISEMENT

Cine este Adrian Curaj, șeful UEFISCDI

Adrian Curaj este directorul UEFISCDI, de unde anul trecut a încasat un salariu de 55.000 de lei, plus alți 141.000 în cadrul unui proiect european derulat de UEFISCDI, dar și profesor la la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica din București. Acesta este unul dintre inițiatorii și susținătorii proiectului ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) de la Măgurele, iar în anul 2000 a fost decorat de către Președintele României cu Ordinul național Pentru Merit în grad de Ofițer pentru rezultatele obținute în domeniul cercetării.

În anul 2015, atunci când Dacian Cioloș l-a propus pentru postul de ministru al educației, fostul ministru Mircea Miclea declara pentru Hotnews că Adrian Curaj „este un tehnocrat excelent. Este o șansă pentru Ministerul Educației că are un om ca el”, susținând că UEFISCDI este cel mai profesionist segment din minister.

În 2016, Academia de Științe ale Securității Naționale, fondată în 2012 la inițiativa lui Gabriel Oprea ca „for național de consacrare științifică ce reunește personalități științifice reprezentative din domeniul de apărare și securitate națională” a publicat lista celor 21 de membri titulari, printre care figura și Adrian Curaj. Alți membri ai ASSN erau George Maior, Vasile Dîncu sau Sorin Cîmpeanu.

În perioada în care a condus Ministerul Educației, Adrian Curaj a propus o ordonanță prin care doctoratele suspectate de plagiat ar fi trebuit să fie evaluate „în conformitate cu legislația în vigoare la data susținerii respectivelor teze de doctorat”. Ordonanța avea să fie votată de către Parlamentul de atunci însă Iohannis avea să o retrimită forului legislativ pe motiv că “nu stabilește acel cadru legal care să stimuleze cu adevărat performanța și care să încurajeze excelența în școlile doctorale”.

Mircea Dumitru, care avea să-i succeadă la conducerea ministerului, a criticat amendamentul introdus de ministrul Adrian Curaj, spunând plastic că „ghilimelele nu au fost inventate după anul 2001 sau 2003, adică ideea că ești obligat să menționezi sursele, să-i citezi pe cei pe care-i folosești, atunci când reproduci fragmente din lucrările lor. Este o idee care nu a fost inventată în România după ce și-au susținut doctoratele domnul Ponta, domnul Oprea, domnul Tobă”.

De altfel, în decembrie 2015, înainte de a fi remaniat de la Ministerul Educației, Adrian Curaj a revocat Consiliul Național de Etică (CNE), care urma să verifice suspiciunile de plagiat privind teza de doctorat a ministrului de Interne de atunci, Petre Tobă, susținând că în locul său va fi instituit un nou mecanism, după consultarea Academiei Române și a Consiliului Național al Rectorilor. În locul acestui mecanism ministrul Curaj avea să propună ordonanța prin care tezele de doctorat ar fi trebuit să fie evaluate după normele din momentul susținerii lor.

Dacian Cioloș i-a reproșat lui Curaj lipsa de acțiuni în rezolvarea plagiatelor atunci când l-a schimbat din funcție. „Mi-aș fi dorit mai multă activitate, mai multă consistență în clarificarea acestei probleme privind plagiatele”, a spus Cioloș.

De altfel, jurnalista Emilia Șercan susține că Adrian Curaj este „prietenul tuturor combinatorilor din sistem”, amintind că Ministerul Educației prin UEFISCDI a pierdut, la finalul anului trecut, procesul împotriva lui Codruț Olaru pe motiv că nu a timbrat recursul.

„UEFISCDI e condus de o veșnicie de Adrian Curaj, prietenul tuturor combinatorilor din educație și omul sistemului. În 2016 a fost numit ministru al Educației în Guvernul Cioloș. Din ce știu eu, Curaj a intrat în pachetul de miniștri impuși. Impuși, dar și acceptați de Cioloș. În martie 2016, Curaj a promovat o ordonanță de urgență prin care gașca academicianului plagiator Cîmpeanu a schilodit în Parlament legea educației în favoarea plagiatorilor”, a scris Emilia Șercan pe pagina ei de Facebook.

ADVERTISEMENT