News

Cine va conduce Ucraina dacă Volodimir Zelenski va fi ucis de forțele ruse. E un fost membru al trupei Trei dolofani

Volodimir Zelenski este ținta numărul 1 a Moscovei. În cazul în care liderul de la Kiev va fi ucis, oficialii din conducerea statului au stabilit deja cine va conduce Ucraina.
10.03.2022 | 00:55
Cine va conduce Ucraina daca Volodimir Zelenski va fi ucis de fortele ruse E un fost membru al trupei Trei dolofani
ADVERTISEMENT

Presa internațională a scris că Volodimir Zelenski a fost ținta a nu mai puțin de trei tentative de asasinat. Asta s-a întâmplat în primele zile de la declanșarea invazie ruse în statul vecin.

Cine va prelua conducerea Ucrainei dacă Volodimir Zelenski va fi ucis de forțele ruse

Dat fiind faptul că situația din Ucraina este una incertă, iar șeful statului poate oricând să cadă victimă rușilor, Guvernul de la Kiev și-a făcut deja planurile pentru un posibil succesor al lui Zelenski.

ADVERTISEMENT

Miercuri, 9 martie, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a confirmat faptul că autoritățile ucrainene au ”planuri în vigoare” pentru a face față posibilității morții premature a lui Zelenski. Oficialul de la Casa Albă a refuzat să detalieze care sunt acestea, notează iNews.

La mijlocul acestei săptămâni, diplomatul american s-a întâlnit cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba. După aceste discuții, Blinken a spus:

ADVERTISEMENT

”Ucrainenii au planuri despre care nu voi vorbi sau nu voi intra în detalii. Sigur că există ceea ce am putea numi continuitate a guvernării într-un fel sau altul. Mai multe nu pot să spun”, a declarat oficialul.

Constituția din Ucraina spune că, în cazul în care Volodimir Zelenski ar fi capturat sau chiar ucis de către invadatorii ruși, cel care preia atribuţiile sale este preşedintele Parlamentului.

ADVERTISEMENT

În prezent, această poziție este ocupată de Ruslan Stefanciuk. Acesta este un fost consilier important al lui Volodimir Zelenski şi este unul dintre cei mai apreciați politicieni în Ucraina.

De la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina, Stefanciuk a fost o prezență constantă în preajma lui Zelenski. Acesta a fost fotografiat alături șeful statului de la Kiev după ce acesta a semnat cererea Ucrainei de aderare la UE.

ADVERTISEMENT

Stefanciuk este un fost membru al trupei Trei dolofani

Ruslan Stefanciuk (46 de ani) s-a născut la 29 octombrie 1975 în Ternopil într-o familie de medici. Până să joace un rol important pe scena politică din Ucraina, acesta a jucat, în anii 90, într-un proiectul umoristic televizat KVN⁠, fiind membru al trupei ”Trei dolofani” (Three fatties).

Pe lângă activitatea politică, Stefanciuk este jurist, profesor și membru al Academiei Naționale de Științe Juridice din Ucraina.

Din octombrie 2021, Stefanciuk ocupă poziția de președinte al Parlamentului ucrainean. Acesta a fost votat la o zi după ce precedentul ocupant al postului, Dmitro Razumkov, a fost destituit de Zelenski.

Stefanciuk a fost votat de 261 de parlamentari ucraineni.

Zelenski a explicat că a decis să îl demită pe Razumkov întrucât acesta a făcut declarații publice despre disputele interne.

Presa ucraineană a scris la acea vreme că Dmitro Razumkov (38 de ani) este un posibil rival pentru preşedintele Volodimir Zelenski la alegerile prezidențiale din 2024.

ADVERTISEMENT