Cele mai mari cheltuieli pe care Partidul Social Democrat le-a declarat la începutul campaniei electorale din octombrie-noiembrie au fost cu vestimentația. Suma este impresionantă, raportată la alte cheltuieli de campanie, fiind vorba de aproape 15 milioane de lei, în două achiziții distincte. În mod surprinzător, banii au revenit unei firme ce are ca obiect de activitate secundar, domeniul agricol, mai exact producția de cereale și ulei. Altfel, această firmă este deținută de un primar PSD, căsătorit cu o senatoare de la același partid.
Datele publicate de către Autoritatea Electorală Permanentă privind veniturile și cheltuielile partidelor arată că, în primele zile ale campaniei electorale din toamnă, Partidul Social Democrat a avut două facturi uriașe, și ambele au vizat achiziția de vestimentație. În primul rând, este vorba de o factură de 11,5 milioane lei, din data de 28 octombrie, pentru achiziția de vestimentație care apare în raportul cheltuielilor campaniei pentru alegerile prezidențiale.
Alături de aceasta apare o altă factură, de această dată de 3,3 milioane lei, tot pentru achiziția de vestimentație. De această dată, factura, emisă în data de 5 noiembrie, apare în raportul cheltuielilor din campania pentru alegerile parlamentare. Astfel, se pare că PSD a cheltuit aproape 15 milioane de lei pentru achiziția de obiecte vestimentare în campania electorală trecută, fiind vorba, cel mai probabil, de haine și geci cu însemnele partidului.
Ambele contracte au fost încheiate cu aceeași firmă, Dinamic Prodcom Srl, din comuna Crâmpoia, județul Olt. Această firmă a fost înființată în anul 2002, cu principal domeniu de activitate fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, iar în urmă cu câțiva ani a achiziționat o altă firmă, din domeniul agricol. Astfel că, în luna ianuarie a acestui an, firma și-a înregistrat un domeniu secundar de activitate, „fabricarea uleiurilor și grăsimilor”.
Datele financiare arată că anul trecut această firmă a avut o cifră de afaceri de 14,8 milioane lei, adică fix cât înseamnă cele două contracte primite de la PSD. La această cifră de afaceri, profitul declarat a fost de doar 17.000 lei, în scădere uriașă față de anul 2022, când declara un profit de 2,7 milioane lei. În plus, datoriile firmei se situau în anul 2023 la 21,3 milioane lei.
Firma Dinamic Prodcom Srl este deținută de către Mirea Ionel, cel care începând cu anul 2012 este primarul localității Crâmpoia, din județul Olt. La alegerile locale din această vară, acesta a obținut un nou mandat, cu peste 74% din voturi, candidând pe listele PSD.
Potrivit CV-ului său, de pe site-ul primăriei, acesta a lucrat ca agent de asigurări după 1989, un loc de muncă în care a avut enorm de mult succes, pentru că anul 2011 îl găsește în poziția de director general al sucursalei din Olt a Asirom. În anul următor renunță la această meserie și se ocupă de propria firmă, Dinamic Prod., și în plus, este ales primar al comunei Crâmpoia pe listele PDL. Ce nu mai apare însă în CV-ul său este că în anul 2015, ANI îl găsește în stare de incompatibilitate pe perioada primilor doi ani în funcție, perioadă în care a fost și administrator al unei alte firme, Agroprest Mirea Srl.
În acel an, prin absorbția PDL-ului, Mirea Ionel ajunsese membru PNL, iar soția sa, Mirea Siminica era co-președinta organizației din Olt a liberalilor și consilier județean din anul 2012. Anul următor, aceasta avea să obțină un mandat de senator pe listele liberalilor. Trebuie menționat că și soția primarului din Crâmpoia deține propria firmă de comerț cu haine, SC Diatrans SRL.
Cea mai veche declarație de avere a lui Mirea Ionel, cea din anul 2014, arată că deși cele două firme ale soților avea un profit combinat de 200.000 lei în anul 2013, cei doi au retras din firme, prin dividende, aproape 900.000 de lei. În anul 2017 soții Mirea erau nume importante în PNL, astfel că la zilele comunei sunt prezenți lideri importanți din partid, Alina Gorghiu, Iulia Scântei, Sulfina Barbu.
În acei ani, presa apropiată îl lauda pe primarul liberal și acuza guvernele PSD că îi blochează proiectele primarului. „Toate realizările făcute sub mandatul de primar al d-lui Ionel Mirea au „beneficiat” plenar de obstrucțiile repetate ale puterii pesediste, cea care a împărțit banii publici pe criterii exclusiv politice, primarii de dreapta, între care și protagonistul nostru, fiind ținuți cu dinții la gard de către Guvernul Ponta”, scris a publicație locală în anul 2015.
Așa se face că, în anul 2018, Mirea Siminica trece la PSD, partid cu care avea să obțină un nou mandat de senator în anul 2020. În același an, și soțul avea să obțină un nou mandat de primar, de această dată și el pe listele PSD. La alegerile din 9 iunie, anul acesta, Mirea Ionel avea să obține 74% din voturile exprimate, obținând un nou mandat de primar, al patrulea la rând.
Pe lângă afacerile cu îmbrăcăminte, soții Mirea câștigă sume importante din agricultură, mai exact din arenda celor circa 30 de terenuri (agricole, intravilane sau păduri) de câteva sute de hectare pe care le dețin în județ. Mai exact, suma câștigată anul trecut din arenda terenurilor a fost de un sfert de milion de lei. De remarcat, anul acest soții Mirea nu au declarat niciun cont sau depozit bancar.
Totuși, soții Mirea și-au diversificat afacerile în ultimii ani. La început anului 2022, aceștia achiziționează firma Saris Com 96, care fusese unul dintre cei mai mari crescători de vite din România, pentru suma de 6,79 milioane lei. Patronul acestei firme era Șerban Mihai Roibu, fiul fostului trezorier PSD, Aristide Roibu. Anul trecut, această firmă, cu domeniu de activitate, cultivarea cerealelor, le-a mai adus soților Mirea un profit de 2 milioane de lei.
Nu în ultimul rând, primarul Ionel Mirea și-a extins afacerile și în energie. La finalul anului 2022 aceasta a înființat firma Edmir Energy SRL, tot în comuna Crâmpoia. Firma, cu domeniul de activitate producția de energie, nu are încă activitate. Rămâne de văzut dacă ea va rămâne în portofoliul primarului sau va fi vândută după obținerea tuturor autorizațiilor din domeniu.