News

Cine e Daniel Dineş, fondatorul UiPath, start-up-ul românesc care a fost listat la Bursa din New York

22.04.2021 | 17:45
Cine e Daniel Dines fondatorul UiPath startupul romanesc care a fost listat la Bursa din New York
Daniel Dineș este cel mai bogat român. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cine este Daniel Dineş, fondatorul UiPath, start-up-ul românesc care a fost listat la Bursa din New York. Oneșteanul în vârstă de 49 de ani a dat o adevărată lovitură și l-a lăsat pe miliardarul Ion Țiriac cu ochii în soare într-un clasament al celor mai bogați români. 

De altfel, Dineș este în acest moment pe locul 464 în clasamentul Forbes al celor mai avute persoane în anul 2021. Vorbim despre o avere estimată de publicaţia americană la 6 miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT

Omul de afaceri român deține în momentul de față 20% din UiPath, liderul mondial în tehnologie Enterprise Robotic Process Automation (RPA).

Cine e Daniel Dineş, fondatorul UiPath, start-up-ul românesc listat la Bursa din New York

Concret, UiPath a reușit performanța de a deveni primul ”unicorn” românesc. Pe 21 aprilie 2021 la bursa de la New York a intrat la tranzacţionare firma „inventată” de român.

ADVERTISEMENT

Valoarea de piaţă a fost stabilită de investitori la 37,7 miliarde de dolari la un preţ de 69 de dolari pe acţiune. Da, citiți cât se poate de corect.

Sursa foto – facebook

Vorbim despre o companie fondată în Bucureşti, atenție, într-un apartament din Delea Veche, de românii Daniel Dines şi Marius Tîrcă şi care s-a specializat în cea mai în vogă tehnologie la nivel global.

ADVERTISEMENT

Dineș a devenit expert în dezvoltarea de roboţi software care automatizează procesele de lucru din companii. Cu ceva timp în urmă a oferit un interviu celor de la Forbes intitulat „De la comunism la coding”.

De altfel, Daniel Dines a apărut pe coperta revistei și a fost descris ca fiind miliardarul care a schimbat fața industriei din care face parte.

ADVERTISEMENT

Cum se caracterizează Daniel Dineș, cel mai bogat român

„Eu sunt din Oneşti. Am terminat Facultatea de Matematică-Informatică în 1997. Ca fire, sunt destul de leneş, dar aveam un pic de talent la matematică şi am intrat uşor la facultate, la secţia de Informatică.

Facultatea m-a dezamăgit, stilul, profesorii, nu prea am fost la facultate. Un lucru comun pentru mulţi din generaţia mea. Mi-a plăcut mai mult liceul. Într-o zi, un coleg mi-a zis că se angajase ca programator şi lua 300 de dolari pe lună. Eu cred că trăiam cu 30 de dolari pe lună atunci.

Sursa foto – hepta.ro

Aşa că m-am apucat să învăţ, am petrecut toată vara studiind un limbaj de programare după ce am făcut rost de o carte. După câteva luni m-am angajat la o firmă care nu avea destule calculatoare.

Aşa că lucram noaptea, de la 8 seara, pe un calculator de la ei. A fost plăcerea vieţii mele. Era un calculator puternic pentru perioada aceea, a fost jucăria mea timp de şase luni. Îmi puneam muzică, eram singur, studiam, lucram”, a declarat Dineș despre începuturile sale ca informatician.

Daniel Dineș, miliardarul care se visa scriitor

Aproape incredibil, dar Daniel Dineș își dorea în copilărie să devină scriitor. S-a îndreptat în cele din urmă spre programare și a învățat singur limbajul C++ dintr-o carte pe care a împrumutat-o de la bibliotecă.

„Când am ajuns eu în State, în 2000, erau deja vreo 200 de români la Microsoft. Am stat 5 ani în State şi m-am intors în 2005. Nu mă acomodasem acolo. Şi aveam driveul de antreprenor. Începusem să mă gândesc la nişte produse.

Sursa foto – forbes.com

Am avut nişte parteneri iniţiali, am făcut nişte businessuri de outsourcing, nimic major. Una din greşelile mele a fost că lucram speculativ. Asta e o greşeală pe care o fac mulţi antreprenori.

Am făcut un produs pentru Windows, pentru search, dar nu a funcţionat, nu aveam nicio noţiune de marketing atunci. Când am făcut primele reclame în Google Adwords şi te limitau la un titlu de trei linii, nu înţeleam cum poţi să reduci totul aşa mult într-un slogan”, și-a mai explicat Dineș traseul.

ADVERTISEMENT