News

Cine e europarlamentarul cu vilă și piscină în Las Palmas. Lista politicienilor care au investit sute de mii de euro în afara granițelor

Noua generație de politicieni începe să-și arate bunăstarea inclusiv în afara granițelor, acolo unde și-au achiziționat case de vacanță sau apartamente de lux.
09.07.2024 | 18:32
Cine e europarlamentarul cu vila si piscina in Las Palmas Lista politicienilor care au investit sute de mii de euro in afara granitelor
Vlad Marius Botoș și-a cumpărat o vilă cu piscină în Las Palmas, pe care o închiriază / Foto. vladbotos.eu / Booking
ADVERTISEMENT

Bugetarii de lux ai României nu se mai feresc să-și etaleze averile, așa cum se întâmpla odinioară. O nouă generație de burghezi a luat locul vechilor baroni, care obișnuiau să-și treacă bunurile pe numele apropiaților și să pozeze în români ”săraci și cinstiți”. Politicienii de zi nu par să mai aibă probleme să-și treacă imobilele din străinătate în declarațiile de avere.

Carmen Avram și Adrian Ursu, apartament în Marbella

Carmen Avram, fostă jurnalistă la Pro TV și Antena 3, încheie primul mandat în Parlamentul European ceva mai bogată decât era acum cinci ani. Situația locativă a fostei vedete de televiziune s-a îmbunătățit cu un apartament de 130 mp în localitatea Mijas, la 25 de kilometri de Marbella, Spania. Imobilul a fost achiziționat în anul 2021, pe baza unui credit bancar în valoare de 177.000 euro, scadent în 2031. Carmen Avram este căsătorită cu Adrian Ursu, director executiv la Antena 3.

ADVERTISEMENT
carmen avram, adrian ursu
Carmen Avram și Adrian Ursu sunt căsătoriți de 24 de ani / Foto: Viva

Bogdănel Ștefănuță are două imobile, la Bruxelles

Bogdănel Ștefănuță (ex-USR) a câștigat, anul acesta, al doilea mandat în Parlamentul European. Pentru el, Belgia era oricum a doua cază, pentru că deține două imobile la Bruxelles: un apartament de 100 mp cumpărat în 2010 și o casă de 150 mp, achiziționată în 2021, pe care o împarte cu soția lui, Carolyn.

Ștefănuță nu stă prea rău nici în țară, unde deține o casă de 270 mp și un apartament de 74 mp, ambele la Sibiu. Eurodeputatul român are și un credit de 575.000 de euro, la o bancă din Belgia, pe care trebuie să-l achite până în anul 2037.

ADVERTISEMENT

Bogdănel Ștefănuță a câștigat bani frumoși din salariul de europarlamentar și din închirierea casei de la Sibiu, însă nu la fel de mulți precum soția lui, care a obținut dividende de 825.000 de euro de la un fond de investiții.

Vlad Marius Botoș închiriază vilă cu piscină în Las Palmas

La 38 de ani, Vlad Marius Botoș are deja un mandat de europarlamentar de activ, de pe listele USR. În anul 2022, Botoș și-a cumpărat o casă cu piscină în Las Palmas, după ce a făcut un credit de 207.500 de euro, pe care trebuie să-l achite până în anul 2024. Politicianul nu folosește vila doar pentru vacanțe ci a introdus-o în circuitul turistic. Imobilul poate fi închiriat prin platforme precum Booking, la prețul de 9.000 de lei pe noapte.

ADVERTISEMENT

Investiția s-a dovedit a fi una câștigătoare, pentru că un an mai târziu, Botoș și-a mai cumpărat un imobil de tip studio, la Năvodari.

În anul 2023, Vlad Marius Botoș a câștigat 93.129 euro, din salariul de la Bruxelles, în timp ce soția lui a reușit să strângă 45.032 euro printr-un PFA propriu (cel mai probabil, din chirii). Botoș a mai decontat 35.000 de euro pe transport, 64.000 euro pentru diurnă și 283.000 de lei pentru organizarea biroului de europarlamentar.

ADVERTISEMENT

Eugen Tomac s-a mutat în Belgia

Eugen Tomac, președintele PMP, a renunțat la casele din România și s-a mutat în Belgia. El deține alături de soția lui Diana Postică, Vice-consul al României la Bruxelles, două imobile în acest stat: o casă de 342 mp, cumpărată în 2023 și un apartament de 96 mp, achiziționat în 2021. Ambele imobile au fost plătite din credite, care totalizează aproape 300.000 de euro.

Adina Olteanu (SGG), de la Târgoviște la Almassora

Adina Raluca Olteanu, consilier la Secretariatul General al Guvernului, și-a cumpărat un apartament de 39 mp în Almassora, o localitate din Spania, în zona Castellon de la Plana. Orășelul este la doar o aruncătură de băț de o superbă zonă protejată, la gura de vărsare a râului Millars (Mijares) în Marea Mediterană, precum și de una dintre cele mai frumoase plaje naturale din zonă, Playa la Torre.

Adina Olteanu mai are un spațiu comercial de 147 mp în Târgoviște și un apartament de 68 mp la București. În ultimul an, ea a câștigat 30.000 de lei de la SGG și 21.000 de lei de la Ministerul Educației și Cercetării, ceea ce înseamnă aproximativ 4.200 de lei pe lună.

Daniel Buda, europarlamentar cu două apartamente la Bruxelles

Liberalul Daniel Buda și-a cumpărat două apartamente la Bruxelles, după tot atâtea mandate de europarlamentar. Pe primul l-a achiziționat în 2021, iar pe al doilea, un an mai târziu.  Buda mai are patru apartamente și o vilă la Cluj, precum și o casă de vacanță la Someșul Rece.

În afară de salariul de la Bruxelles, Daniel Buda a mai avut venituri importante ca profesor la Universitatea Babes Bolyai, precum și din servicii juridice sau chirii.

Șerban Dimitrie Sturdza (AUR), apartament la Montreal și hotel la Constanța

Șerban Dimitrie Sturdza, eurodeputat AUR, se poate lăuda cu un apartament de 74 mp în Montreal, Canada, pe care l-a achiziționat în anul 2016. Sturza mai are un hotel în Constanța dar și alte șapte imobile în Iași, București și Prahova. De asemenea, el deține zeci de hectare de terenuri și păduri în mai multe zone ale țării.

Șerban Dimitrie Sturdza a obținut, în ultimul an, peste 750.000 de lei dintr-o întreprindere individuală care-i poartă numele, și alte zeci de mii de euro din chirii, exploatare de masă lemnoasă, arendă, dobânzi sau dividende.

Claudiu Manda și-a cumpărat o proprietate în Belgia, la începutul mandatului

Și Claudiu Manda, soțul Liei Olguța Vasilescu, și-a cumpărat, încă din 2019, un apartament la Bruxelles. Imobilul are 76 mp și este deținut integral de europarlamentarul PSD. În declarația lui de avere mai apare o casă de 332 mp la Craiova, precum și o casă în Dolj, un apartament în Popești-Leordeni și unul la Craiova, ultimele trei provenind dintr-o moștenire a Olguțăi Vasilescu.

În 2023, Claudiu Manda a câștigat 93.000 de euro din salariul de europarlamentar, în timp ce soția lui a obținut 215.000 de lei, ca primar al municipiului Craiova.

Gheorghe Falcă și-a luat apartament pe credit

Gheorghe Falcă, fost primar al Aradului, și-a achiziționat și el un apartament la Bruxelles, în care locuiește din 2021. Europarlamentarul a făcut credit imobiliar pentru a plăti imobilul, pe care s-a angajat să-l închidă până în anul 2029. Suma împrumutată de Falcă este de 256.000 de euro.

Judecător de la CCR, vecin cu cu Adrian Ursu și Carmen Avram

Și magistrații au prins gustul proprietăților în străinătate. Judecătorul Gheorghe Stan de la Curtea Constituțională și-a cumpărat un apartament de 138 mp în Colahonda Mijas, Spania, alături de soția lui, Maria Ecaterina Stan-Humulescu, judecătoare la Tribunalul București. Cei doi sunt vecini cu Adrian Ursu și Carmen Avram, în zona Marbella. Potrivit publicației ReporterIS, achiziția a fost încheiată în anul 2024.

Parlamentarii români care au case în străinătate

Politicienii din Parlamentul României au făcut, de asemenea, investiții în afara granițelor. Sebastian Burduja, ministru și deputat PNL, are o casă de 175 mp în Virginia, SUA; Dan Cristian Popescu (PSD) – 3 apartamente în Florida (SUA), iar Radu Cristescu (PSD), o casă de vacanță în America Centrală.

De asemenea, Valentin Ilie Făgărășian (PNL) are 5 apartamente și 3 terenuri în Italia, Iulian Bulai (USR) – un apartament în Oslo, Norvegia, iar Anamaria Gavrilă (AUR) – a vândut, anul trecut, un apartament în Munchen, Germania, pentru suma de 664.000 de euro.

ADVERTISEMENT