Life

Cine e femeia pe care George Enescu a iubit-o până la disperare. Se împlinesc 141 de ani de la nașterea marelui compozitor

Se împlinesc 141 de ani de la nașterea marelui compozitor român, George Enescu. Cine este femeia pe care muzicianul a iubit-o cu patos, până la disperare?
19.08.2022 | 06:25
George Enescu a murit singur, într-o cameră de hotel. Sursa foto: Muzeul Național ”George Enescu”
ADVERTISEMENT

Pe 19 august 1881 venea pe lume un geniu al muzicii, George Enescu. Astăzi se împlinesc 141 de ani de la nașterea marelui compozitor, violonist, pedagog, dirijor și pianist român. Cine a fost femeia pe care artistul a iubit-o până la disperare?

George Enescu, geniul interpret și compozitor

George Enescu este considerat cel mai important muzician român, al tuturor timpurilor și un geniu al secolului XX. Talentul său artistic este cunoscut în întreaga lume.

ADVERTISEMENT

George Enescu s-a născut în satul Liveni, din comuna Manoleasa, județul Botoșani, în anul 1881, pe data de 19 august. A murit pe 4 mai 1955, la Paris, într-0 cameră de hotel, de unul singur și fără lumânare.

Părinții lui au fost arendașul Costache Enescu și Maria, fiica preotului Cosmovici. Aceștia își alintau fiul ”Jurjac”. În familie, a fost al optulea copil.

ADVERTISEMENT

Încă de mic George Enescu a manifestat înclinație către muzică. La patru ani începe să cânte la vioară, iar la doar cinci ani susține primul lui concert și ia lecții de compoziție, îndrumat fiind de Eduard Caudella.

Inclusiv părinții l-au ajutat pe George Enescu să evolueze, dar și un lăutar vestit al vremurilor, pe nume Niculae Chioru.

ADVERTISEMENT

Odată cu trecerea anilor, George Enescu ajunge la facultate. Între 1888 și 1894 studiază la Conservatorul din Viena. A terminat cursurile cu medalia de argint și le-a continuat la Conservatorul din Paris, între anii 1895 și 1899.

Pe 6 februarie 1898 debutează în cariera de compozitor și tot în același an începe să dea lecții de vioară, la București. Talentul său a ajuns să fie apreciat și de Regina Elisabeta a României, care-l invita mai mereu să execute piese pentru vioară la Castelul Peleș din Sinaia. Unele dintre cele mai cunoscute compoziții ale sale sunt cele două Rapsodii Române .

ADVERTISEMENT

Enescu, într-un triunghi amoros cu Maruca Cantacuzino și Nae Ionescu

George Enescu a trăit o poveste de amor cu Maruca Cantacuzino, cu care a fost şi căsătorit. Idila dintre cei doi a început în 1914 şi a fost presărată cu destule momente tensionate, mai ales că, la vremea respectivă, aceasta era căsătorită cu Mihai Cantacuzino.

Căsnicia Marucăi Cantacuzino cu Mihai Cantacuzino a fost una nefericită, deși a primit titlul de prințesă. La un moment dat, și-a prins soțul în pat cu sora ei, Nellie.

Atunci, Mihai Cantacuzino a încercat să repare totul, cerându-și iertare de la Maria Cantacuzino, iar aceasta a decis să mai rămână cu el, sub același acoperiș, de dragul copiilor lor.

Într-o zi, Mihai Cantacuzino moare într-un accident de mașină, iar prințesa Maruca rămâne singură și se spune că și-a dorit o viață plină de aventură.

La concertele pe care George Enescu le avea la Sinaia asista și prințesa Maruca, care s-a îndrăgostit de compozitor. Nu s-a sfiit să-l invite să cânte și la Palatul Cantacuzino, din Calea Victoriei, astăzi Muzeul Național George Enescu.

Treptat, și marele muzician începe să dezvolte o dragoste pentru Maria Cantacuzino. O iubire atât de profundă, încât ar fi închis ochii când a aflat că îl înșela cu filosoful Nae Ionescu.

Prințesa Maruca s-a refugiat în brațele lui Nae Ionescu imediat după moartea soțului. Deși era cu 12 ani mai mic decât ea, Maruca a dezvoltat o pasiune prea mare pentru acesta. Se spune că ar fi încercat să-și ia de mai multe ori viața când a părăsit-o pentru o altă femeie.

George Enescu a ajutat-o pe Maruca să se vindece de durere. Ba chiar i-a acoperit toate cheltuielile atunci când a fost internată într-un sanatoriu de boli psihice de pe lângă Viena.

După ce a fost externată, Enescu și iubita lui își aduc dragostea la următorul nivel. Se căsătoresc.

Cum s-a descotorosit Maruca de George Enescu, odată ce acesta s-a îmbolnăvit

Mariajul artistului cu prințesa a fost unul dificil. El muncea din greu să-i satisfacă toate poftele Marucăi, iar aceasta era tot mai nemulțumită.

Chiar și atunci când faimosul compozitor s-a îmbolnăvit, soția lui l-a pus să concerteze și să dea lecții pentru a face bani.

În data de 3 spre 4 mai 1955, Enescu se afla într-o cameră de hotel din Paris, unde s-a stins din viață. Moartea lui George Enescu este învăluită în mister. Se mai spune că trupul său neînsuflețit s-a dorit a fi furat de agentul comunist Corneliu Bedițeanu.

De altfel, prințesa Maruca nici nu ar fi așteptat înmormântarea că a și chemat un notar pentru a fi declarată unica moștenitoare. Locul de veci al lui George Enescu se află în Cimitirul Père-Lachaise, din Paris, Franța.

ADVERTISEMENT