Fotbal international

Cine e în pole position să câștige Liga Campionilor. Plusurile și minusurile echipelor după aflarea sferturilor și semifinalelor

19.03.2021 | 14:05
Cine e in pole position sa castige Liga Campionilor Plusurile si minusurile echipelor dupa aflarea sferturilor si semifinalelor
ADVERTISEMENT

UEFA Champions League și-a aflat sferturile de finală din acest sezon, dar și semifinalele. În prima fază, competiția va avea parte de două dueluri șoc: Bayern Munchen – PSG și Real Madrid – Liverpool. Primul a avut loc și în finala din 2020, în timp ce al doilea a fost ultimul act în 2018.

FANATIK îți prezintă plusurile și minusurile celor opt echipe rămase la „masa bogaților”, în ediția 2020-2021, după tragerea la sorți de la Nyon. Celelalte confruntări din sferturi sunt FC Porto – Chelsea și Manchester City – Borussia Dortmund.

ADVERTISEMENT

UEFA a stabilit și datele de disputare a sferturilor Ligii Campionilor. Turul se va disputa în intervalul 6-7 aprilie, pe terenul primei echipe extrase din urne, iar manșa a doua va avea loc pe 13 și 14 aprilie.

Bayern Munchen, principala favorită la trofeu

Cu Robert Lewandowski în mare formă, Bayern Munchen pare greu de oprit. Agresivitatea şi stilul foarte ofensiv sunt marile atuuri ale campioanei Europei, care este invincibilă şi în actualul sezon al Ligii Campionilor. Plecarea lui Thiago la Liverpool nu s-a resimţit deloc, iar Joshua Kimmich i-a luat locul perfect.

ADVERTISEMENT

Nu doar ofensiva străluceşte. Pe parte defensivă, Bayern Munchen dă mai mereu senzaţia unui zid. Cu toate acestea, bavarezii nu au avut încă un adversar puternic în actualul sezon al Ligii Campionilor. Singurul punct sensibil este apărarea care urcă foarte mult în timpul meciurilor.

PSG a scăpat de complexul Ligii Campionilor

Surpriză şi nu prea, PSG a eliminat-o pe Barcelona, într-un sezon slab al catalanilor. Finalistă sezonul trecut, formaţia de pe “Parc des Princes” a trecut peste complexul Ligii Campionilor, unde nu reuşea să ajungă în fazele superioare. În plus, eliminarea catalanilor a mai spulberat un coşmar.

ADVERTISEMENT

Rămâne un alt semn de întrebare, în special după rezultatele inconstante din Ligue 1. Poate PSG să câştige Liga Campionilor? Kylian Mbappe este principalul argument, urmat de revenirea lui Neymar, care va fi pe teren în sferturi. Un alt mare plus este Marquinhos, trecut în centrul defensivei, unde a făcut uitată plecarea lui Thiago Silva.

Benzema e oxigenul lui Real Madrid

Real Madrid, ca şi Barcelona, are un sezon dezamăgitor şi a tremurat pentru calificarea în optimile de finală. Marele plus este Karim Benzema, atât de criticat de fanii madrilenilor. Francezul a ajuns deja la 21 de goluri în actualul sezon şi este omul care o ţine în viaţă pe Real Madrid.

ADVERTISEMENT

Lovită de accidentări pe bandă rulantă, iar Eden Hazard este campion la acest capitol, Real Madrid depinde foarte mult şi de prestaţiile lui Casemiro, Luka Modric şi Toni Kroos. Cu lotul actualul, o finală ar fi o adevărată minune pentru “galactici”.

Liverpool caută salvarea sezonului în Liga Campionilor

După două sezoane de vis, în care a câştigat Liga Campionilor şi titlul în Anglia, Liverpool a picat. Accidentări pe bandă rulantă şi rezultate slabe în campionat au fost făcute uitate în Champions League, în special în dubla cu RB Leipzig. Cu toate acestea, forţa ofensivă a scârţâit în faza grupelor, când “cormoranii” s-au clasat pe locul 14 în clasamentul echipelor care au şutat de cele mai multe ori la poartă.

Un mare minus este oferit de prestaţiile modeste ale lui Thiago, care nu a mai fost la nivelul arătat la Bayern Munchen în sezonul trecut. Cu o situaţie slabă în Premier League, unde ocupă locul 6, Liverpool nu-şi permite ratarea calificării în grupele Ligii Campionilor pentru sezonul viitor, însă drumul scurt duce chiar prin competiţia continentală.

Pepe, liderul din teren al lui FC Porto

FC Porto e marea surpriză a sferturilor de finală, după ce a eliminat-o pe Juventus în optimi. Sergio Conceicao a schimbat total jocul echipei atunci când a trecut la un sistem 4-4-2, care se schimbă deseori în 5-3-2 când portughezii se apără. Dacă tot vorbim de defensivă, Pepe este liderul compartimentului, iar evoluţiile din dubla cu Juventus arată că, ajuns la 38 de ani, încă poate să joace la cel mai înalt nivel şi aduce aminte de perioada petrecută la Real Madrid.

Sergio Oliveira e omul sezonului, însă artizanii jocului ofensiv sunt Moussa Marega şi Mehdi Taremi. De altfel, cei trei au decis soarta dublei cu Juventus prin cele patru goluri marcate. Marele minus este adus de faptul că FC Porto are o medie modestă a poseseiei balonului în meciurile din Liga Campionilor, cu 39,3%.

Tuchel a schimbat faţa lui Chelsea

Înlocuirea lui Frank Lampard cu Thomas Tuchel pare să fie, până în acest moment, alegerea perfectă la Chelsea. Jocul prăfuit şi obositor din prima jumătate a sezonului a dispărut, iar neamţul plecat de la PSG a reuşit să bifeze un obiectiv important. Defensiva londonezilor este transformată, după ce Tuchel a trecut la sistemul cu trei fundaşi. Adversarii nu doar că nu marchează, dar nici nu-şi creează ocazii de gol.

Echipa are încredere, iar jucătorii aduşi pe zeci de milioane de euro în vară încep să iasă la rampă. Testul suprem pentru Chelsea va veni atunci când va întâlni forţe precum Manchester Ciy sau Bayern Munchen.

Pep Guardiola şi Manchester City, mai aproape ca niciodată de trofeu?

Recordul de 21 de victorii consecutive în toate competiţiile, un lot bogat, cantitativ şi calitativ, şi un joc ultra-ofensiv sunt argumentele lui Pep Guardiola şi Manchester City. Defensiva stă foarte bine, iar în faza grupelor, cu un un singur gol primit, a egalat recordul Barcelonei din sezonul 2017-2018.

Povestea pare fără cusur până aici, dar totuşi există un dar. Aşa cum PSG avea complexul fazelor superioare, la fel se întâmplă şi la Manchester City. În ultimele patru sezoane, “cetăţenii” au fost eliminaţi de AS Monaco, Liverpool, Tottenham şi Lyon. Cu excepţia “cormoranilor”, restul echipelor porneau cu şansa a doua într-un duel cu City.

Borussia Dortmund, dependentă de Haaland. În rest, multe bile negre

Dacă Borussia Dortmund a ajuns în sferturi, Erling Haaland este principalul vinovat. Cu 10 goluri în 525 de minute, norvegianul este golgeterul Ligii Campionilor şi principalul pericol atunci când o întâlneşti pe BVB. Cu un interimar pe bancă, după ce Edin Terzic i-a luat locul lui Lucien Favre, echipa nu dă dovadă de prea multă coeziune.

Defensiva este un alt punct vulnerabil la Borussia Dortmund, chiar dacă în ultimele săptămâni s-a putut observa o îmbunătăţire. Împotriva unui adversar puternic, plusul Erling Haaland este anulat imediat de slăbiciunile echipei, aşa cum s-a întâmplat şi în ultimul meci dintre BVB şi Bayern Munchen, câştigat de campioana Germaniei, scor 4-2.

  • 29 mai 2021 este data finala acestui sezon de UEFA Champions League, care se va disputa la Istanbul.

 

ADVERTISEMENT