News

Cine e Ioan Bolborea, artistul acuzat de înșelarea bugetului de stat cu 20 de milioane de lei

13.02.2021 | 15:59
Cine e Ioan Bolborea artistul acuzat de inselarea bugetului de stat cu 20 de milioane de lei
Prejudiciu de aproape 20 de milioane de lei
ADVERTISEMENT

Artistul acuzat de înșelarea bugetului de stat cu aproape 20 de milioane de lei e sculptorul Ioan Bolborea, cel care era în cărți cu monumentul Marii Uniri.

Bărbatul cercetat de polițiștii din București după ce ar fi încheiat contracte cu Administrația Monumentelor și Patrimoniului turistic pentru a realiza monumente publice din bronz, dar le-a făcut din materiale de calitate inferioară, e sculptorul Ioan Bolborea.

ADVERTISEMENT

Bărbatul a cauzat un prejudiciu de aproape 20 de milioane de lei, după ce îi fusese avizat din 2007 monumentl care să reliefeze evenimentul generat de împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire.

Sculptorul Ioan Bolborea ar fi înșelat statul român de 20 de milioane de lei

Proiectul lui Bolborea a stârnit în acel moment un val de crtici pe internet. Potrivit Poliției Capitalei, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Investigaţii Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au pus în aplicare două mandate de perecheziție domiciliară într-un dosar penal în care se fac cercetări pentru înșelăcuine în formă continuatî cu consecințe deosebit de grave (11 acte materiale).

ADVERTISEMENT

În fapt, din datele şi probele administrate în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că în perioada 2005-2016, suspectul, în calitate de autor/artist a încheiat mai multe contracte cu Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, prin care s-a angajat să realizeze mai multe monumente de for public, sculptură din material definitiv bronz, însă acesta ar fi urmărit executarea acestora din materiale de calitate inferioară, cauzând beneficiarului un prejudiciu in valoare totală de aproape 18.000.000 lei, reprezentând sumele plătite prin aceste contracte”, precizează sursa citată.

La perecheziție a fost găsită o statuetă ce reprezintă „Lupa Capitolina”, statuete tip machetă și înscrisuri și sume de bani în lei și euro. Bărbatul a fost dus la audieri la sediul Serviciului Investigații Criminale.

ADVERTISEMENT

Cercetările sunt continuate de polițiști, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înțelăcuine în formă continuată care a produs consecințe deosebit de grave, conform stiripesurse.ro.

Ioan Bolborea este un sculptor avangardist, ale cărui lucrări pot fi admirate în câteva dintre zonele centrale ale Capitalei. Este autor al grupurilor statuare „Caragialiana“ (mult mai cunoscut sub numele „Căruța cu paiațe“ din fața Teatrului Național), al „Monumentului Reconcilierii“ din Arad, al monumentelor dedicate lui Eugeniu Carada și Eugen Ionescu, precum și al „Monumentului Infanteriei“ sau „Fântâna Vioara spartă“, toate amplasate în București.

ADVERTISEMENT