News

Cine e Nicoleta Cârciumaru, propunerea pentru funcția de președinte interimar al ANAF. E favorită să-l înlocuiască pe Lucian Heiuș

Nicoleta Cârciumaru este propunerea ministrului finanțelor Adrian Câciu pentru funcția de președinte interimar al ANAF. Aceasta îi va ține locul fostului șef Lucian Heiuș.
30.05.2023 | 15:38
Cine e Nicoleta Carciumaru propunerea pentru functia de presedinte interimar al ANAF E favorita sal inlocuiasca pe Lucian Heius
Cine e Nicoleta Cârciumaru. Foto: Observatornews.ro
ADVERTISEMENT

Ministrul Câciu a transmis pe Facebook că va face prioritate din colectarea taxelor și recuperarea întârzierilor, astfel că ANAF are rapid nevoie de un nou lider care să coordoneze activitatea instituției. Propunerea pentru funcția de președinte interimar al ANAF e Nicoleta Cârciumaru, fost vicepreședinte al ANAF și șefă a ANAF București, cu o experiență de peste 20 de ani în domeniu.

Cine e Nicoleta Cârciumaru, propunerea pentru funcția de președinte interimar al ANAF

”Cu o experienţă de peste 20 de ani în Administraţia Fiscală, ultimii chiar la conducerea Administraţiei Sector 6 a Finanţelor Publice şi apoi a Direcţiei Generale Regionale a Finaţelor Publice a municipiului Bucureşti, doamna Cîrciumaru preia, odată cu funcţia de vicepreşedinte ANAF, şi coordonarea activităţii de colectare a veniturilor bugetare”, era prezentată Cârciumaru de ANAF în urmă cu o lună.

ADVERTISEMENT

Între timp, ministrul Câciu a decis să o promoveze la funcția de șef al ANAF, cu misiunea clară de a colecta taxe și impozite. ”Eficientizarea colectării taxelor şi recuperarea întârzierilor sunt strict necesare pentru consolidarea bugetară. Astăzi s-au luat deciziile necesare pentru ca lucrurile să intre în normalitate. Am propus prim-ministrului numirea în funcţia de preşedinte interimar al ANAF a doamnei Nicoleta Cîrciumaru şi încetarea mandatului preşedintelui AVR, alături de numirea unui nou preşedinte”, a transmis Câciu.

ANAF a colectat cu 8.9 miliarde de lei mai puțin față de cât estimase inițial, a subliniat ministrul. Problema e că fără acești bani Guvernul s-a trezit ”cu o gaură în buget”, iar acum societatea fierbe din cauza grevei profesorilor care va fi urmată de cea a medicilor sau a polițiștilor.

ADVERTISEMENT

“Aceşti bani erau şi sunt imperios necesari României, nu numai pentru procesul de consolidare bugetară, dar mai ales pentru a asigura resursele necesare realizării investiţiilor şi acordării stimulentelor economice şi sociale angajate prin buget şi, în egală măsură, pentru a găsi soluţii suplimentare în vederea compensării erodării puterii de cumpărare suferite de cetăţenii şi companiile româneşti. Salut deciziile şi declaraţiile de astăzi ale prim-ministrului Nicolae Ciucă.

Eficienţa sistemului de colectare trebuie să crească pentru că oamenii aşteaptă de la noi resursele necesare implementării unor politici publice care să contribuie la creşterea calităţii vieţii lor. În acest context, îi urez succes noului preşedinte al ANAF care are misiunea de a recupera întârzierile şi de a asigura o colectare eficientă, însoţită de măsuri concrete de combatere a evaziunii fiscale şi a fraudei”, a completat Adrian Câciu.

ADVERTISEMENT

ANAF a rămas fără șef în urmă cu două zile, după ce Lucian Heiuș a demisionat din funcție total neașteptat. Premierul Nicolae Ciucă îl dădea afară și pe șeful Autorității Naționale a Vămilor pentru că țara noastră ar avea nevoie de un sistem de colectare ”mai eficient”. Interesant, Lucian Heiuș i-a răspuns lui Câciu după ultimul mesaj al ministrului, tot pe Facebook.

”Îi atrag respectuos atenția domnului ministru Adrian Câciu, că în declarația dumnealui s-a strecurat o eroare. Programul de încasări este net 156,9 miliarde lei, iar declaratul de care spune dânsul este declaratul brut 159,3 miliarde lei (din acesta se scad rambursările de TVA, pilonul 2 de pensii, fondul de tranziție energetică, contribuții de sănătate, etc, în total 16,7 miliarde lei) și mai rămân net declarate 142,6 miliarde lei. ANAF a încasat 148 miliarde lei cu 5.5 miliarde mai mult față de totalul declarat net”, a transmis Heiuș.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Heiuș s-a despărțit în condiții amiabile de funcție: ”Mi-am înaintat astăzi demisia din funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală. A fost o onoare pentru mine să conduc această instituție și le mulțumesc colegilor mei pentru profesionalismul și implicarea de care au dat dovadă în acest an”.

ADVERTISEMENT
Tags: