S-a scris istorie odată cu schimbarea șefului NATO. Mark Rutte este de marți, 1 octombrie, noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice după ce Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după zece ani de mandat.
Rămâne de văzut de acum înainte care sunt noile obiective ale mandatului și impactul potențial al deciziilor adoptate de liderul olandez.
Mark Rutte, fost premier al Olandei, a făcut schimb de locuri cu Jens Stoltenberg. „El a jucat un rol important ca să facă NATO de astăzi mai puternică decât a fost vreodată şi a lăsat în urma lui o moştenire durabilă”, a afirmat Mark Rutte, secretar general al NATO.
Sub conducerea lui Jens Stoltenberg, NATO a întărit semnificativ flancul estic și a facilitat aderarea unor noi membri, precum Muntenegru, Macedonia de Nord, Finlanda și Suedia.
„Eu plec știind că am realizat multe împreună în acest deceniu. Noi am luat cele mai multe măsuri pentru a întări NATO. Trebuie să recunosc că părăsesc Alianța cu sentimente amestecate. Este timpul să plec. Urmează un mare succesor”, a spus Jens Stoltenberg, fostul secretar general al NATO.
Totuși, provocările pentru noua conducere sunt complexe. Alegerile prezidențiale din Statele Unite, conflictul din Ucraina și tensiunile în creștere cu Vladimir Putin, liderul rus, sunt doar câteva dintre ele.
De asemenea, în cadrul conferinței de la sediul NATO din Bruxelles pentru schimbarea șefului, Rutte a subliniat trei direcții esențiale pentru mandatul său de patru ani.
„Să ne asigurăm că avem capabilităţile de a ne proteja în faţa oricărei ameninţări. Să sprijinim Ucraina în lupta împotriva agresiunii din partea Rusiei şi abordarea provocărilor globale tot mai mari la adresa securităţii Euro-Atlantice”, a declarat Mark Rutte, secretar general al NATO.
Mark Rutte, în vârstă de 57 de ani, este necăsătorit, nu are copii și locuiește într-o casă simplă în Haga, orașul său natal. Încă se mândrește cu mașina sa Saab, achiziționată la mâna a doua acum mai bine de zece ani.