În urmă cu trei săptămâni, un caz aparte atrăgea atenția autorităților americane. Mai exact, mai multe conturi au pariat undeva la 28 de milioane de dolari pe victoria lui Donald Trump, pe platforma Polymarket, interzisă de altfel publicului din SUA. Elon Musk comenta atunci situația și spunea că ”piețe de pariuri sunt mai precise decât sondajele, pentru că se pun în joc bani reali”.
Mai mult, Polymarket reacționa și transmitea că ”pieţele de predicţie nu sunt sondaje de opinie — ele măsoară probabilitatea unui eveniment de a avea loc, mai degrabă decât procentul de oameni care intenţionează să ia o acţiune, cum ar fi, în acest caz, votul în ziua alegerilor. Din păcate, această neînţelegere fundamentală este responsabilă pentru mare parte din dezinformarea despre Polymarket şi alte platforme de predicţie”.
Atunci, patru conturi (Fredi9999, Theo4, PrincessCaro şi Michie) au pariat undeva la 28 de milioane de dolari că Donald Trump va câștiga votul popular în fața lui Harris. Un pariu îndrăzneț, pentru că Trump avea o cotă de aproximativ 3.00 pentru acest scenariu. Chiar dacă era favorit, per ansamblu, să câștige alegerile, puțină lume se aștepta ca acesta să câștige votul popular.
Aici s-a și făcut diferența, pariul cu miza 28 de milioane de dolari fiind cu adevărat riscant. Doar că, Theo, așa cum se recomandă traderul, a pariat și că Trump va câștiga statele Pennsylvania, Michigan și Wisconsin. Cum victoria lui Trump a fost aproape totală, francezul, căci este vorba despre un cetățean francez, s-a îmbogățit, conform WSJ.
Trebuie menționat că Polymarket este o platformă de pariuri bazată pe criptomonede. Într-un interviu acordat Wall Street Journal, Theo (probabil un pseudonim al francezului care refuză să-și destănuie identitatea), a explicat că a pariat împotriva sondajelor. Theo susține că este un francez bogat care a lucrat pentru mai multe bănci.
Ar fi analizat matematic sondajele de opinie și a observat că sondajele exagerau mult sprijinul pentru candidatul Kamala Harris. O situație similară duelului din trecut dintre Hillary Clinton și Donald Trump, când Donald Trump a câștigat deși avea o cotă de aproape 5.00. Bărbatul recunoaște că a stat treaz toată noaptea pentru a vedea dacă a câștigat.
”Sunt foarte fericit și încrezător pentru pariul meu!”, a scris bărbatul pe X după ce Trump a câștigat Florida la pas. În mesajele trimise în privat unui reporter înainte de ziua alegerilor, Théo a prezis că Trump va lua 49% sau 50% din toate voturile exprimate în SUA, învingându-o pe Harris. El a mai prezis că Trump va câștiga șase din cele șapte state de luptă, swing states sau state cheie.
Începând de miercuri după-amiază, analiștii estimau că Trump va câștiga votul popular, cu aproape 72 de milioane de voturi față de cele 67,1 milioane ale lui Harris, deși milioane de buletine de vot nu au fost încă numărate în California și în alte state. Mai mult, Donald Trump ar urma să câștige toate cele 7 state cheie, o situație nemaivăzută.
În încheiere, Theo a dezvăluit că a plasat pariurile folosind banii săi, pentru a obține un profit mare și că nu are ”absolut nicio agendă politică”. WSJ nu a putut determina dacă aceste afirmații sunt adevărate. Mai mult, nu se poate exclude total nicio legătură dintre Theo și orice organizație politică sau aliați ai lui Trump.
Interesant, Theo a dat dovadă de scepticism și a bănuit că sondajele erau făcute pentru Kamala Harris, astfel că a pus în practică metoda ”vecinului”, pentru a fi sigur că va câștiga banii dacă pariază pe Trump. Mai exact, Theo și-a dat seama că alegătorii lui Trump s-au rușinat să recunoască că vor vota cu Trump. Tocmai de aceea, Theo a studiat atent niște sondaje care se folosesc de metoda vecinului.
Aceste sondaje nu îi întreabă pe oameni cu cine vor vota, în schimb îi întreabă cu cine cred că vor vota vecinii lor. În aceste sondaje sprijinul pentru Harris a fost considerabil mai mic, astfel că scenariul în care Trump era câștigător devenea tot mai probabil.
În încheiere, Theo le-a transmis jurnaliștilor de la Wall Street Journal că în Franța sondajele de opinie nu sunt măsluite, pentru că datoria acestor sondaje e să informeze publicul, nu să-l manipuleze.