News

Cine e omul din spatele protestului de la Metrorex! Ion Rădoi, fost parlamentar PSD, actual sindicalist de lux

26.03.2021 | 11:43
Cine e omul din spatele protestului de la Metrorex Ion Radoi fost parlamentar PSD actual sindicalist de lux
Ion Rădoi este liderul sindicatului Metrorex. Sursa foto - EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cine este omul din spatele protestului de la Metrorex! Vorbim despre Ion Rădoi, fost demnitar PSD, actual lider sindicalist. Acesta a condus filiala social democrată din Giurgiu, dar, la un moment dat, avea în subordine chiar și sindicatul celor de la RATB. 

În legislatura 2000-2004, Ion Rădoi a fost deputat PDSR. În cadrul activității sale parlamentare, acesta a activat în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Italiană și Republica Africa de Sud. Interesant este că, actualul șef al sindicatului Metrorex, a inițiat și patru propuneri legislative, din care două au fost promulgate legi.

ADVERTISEMENT

În următorii patru ani, acesta a trecut senator, ales în județul Giurgiu pe listele PSD. A luat de 13 ori cuvântul și a avut 7 propuneri legislative. Una singură a ajuns lege.

Omul din spatele protestului Metrorex!

De remarcat că, de câțiva ani buni, Ion Rădoi nu a mai oferit nici un fel de informații publice. Astfel, declarațiile de avere și declarațiile de interese sunt de negăsit. Mai mult de atât, pe site-ul sindicatului de la metrou, USLM, nici măcar nu este indicată conducerea acestei structuri.

ADVERTISEMENT

De aproximativ 20 de ani, Ion Rădoi este șef peste sindicatul Metrorex și de atunci pare să nu aibă nici măcar o emoție în contrele cu cei care au ocupat funcția de ministru al Transporturilor. Indiferent de nume sau partidul din care aceștia veneau, Rădoi i-a redus pe toți la tăcere.

Sursa foto – EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Ultimul pe listă, Cătălin Drulă. Acesta a fost avertizat de Rădoi cu o grevă de amploare, una care să dea peste cap întregul oraș. Asta s-a și întâmplat de la prima oră a zilei. Dedesubtul protestului pare a fi însă cu totul altul. Spațiile comerciale din stațiile de metrou sunt cele care ar fi dus la acest protest.

ADVERTISEMENT

Astfel, la începutul anilor 90, o firmă a sindicatului, Sindomet a încheiat un contract de asociere cu Metrorex. De atunci, înțelegerea este prelungită constant, în ciuda unor termeni, aproape hilari.

Cum controla sindicatul lui Rădoi spațiile comerciale de la Metrorex

Astfel, deși Metrorex deținea respectivele spații, și atenție, discutăm despre peste 5 mii de metri pătrați, compania le-a închiriat, surprize surprize, tocmai firmei Sindomet. A făcut lucrul acesta pentru mai puțin de 100 de euro pe metrul pătrat, potrivit termenului contractului din 2002.

ADVERTISEMENT

La rândul său, Sindomet le subînchiria agenților comerciali, iar profitul era împărțit pe baza unui calcul amețitor. Nu mai puțin de 75% mergea la firma sindicatului, în timp ce restul de 25% intra în conturile Metrorex.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Culmea, Corpul de control al premierului, dar și Curtea de Conturi a României au verificat înțelegerea făcută între Metrorex și Sindometul lui Ion Rădoi. Aceștia au apreciat că asocierea a fost una ilegală și păguboasă pentru compania de stat.

În două rânduri, 2013 și 2015 a a fost sesizat chiar DNA-ul, dar despre anchetă nu se mai știe nimic. Interesant este că în 2019, firma sindicaliștilor a avut un profit de peste un milion de euro.

Ce avere are Ion Rădoi, liderul sindical Metrorex

Declarația de avere a lui Ion Rădoi este o necunoscută. În 2018 și-a publicat ultima oară liderul sindical veniturile. Ca președinte al USLM, acesta a încasat atunci, nu mai puțin de 111.799 de lei. O nimica toată în comparație cu sumele luate în 2020, adică 227.882 lei.

Rădoi deține un apartament în București, dar și o casă de vacanță în Dâmbovița și una la Sinaia. Aceasta ar fi fost obținută în urma partajului de la divorț.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

De asemenea, omul numărul 1 din sindicatul Metrorex are și o casă în Giurgiu, moștenită de la părinți. Tot în Giurgiu, acesta deține patru terenuri, unul agricol, unul forestier, un altul extravilan, pe lângă intravilanul aferent casei părintești.

În ultima declarație de avere, Ion Rădoi a trecut și un autoturism Audi A6, an de producție, 1999, dar și bijuterii în valoare de 6.500 de euro.

Florin Cîțu, atac direct la adresa lui Ion Rădoi

Premierul Florin Cîţu a criticat protestul de la metrou despre care a spus că este ilegal. ”Bucureştenii nu trebuie să sufere pentru că un fost deputat pesedist îşi pierde sinecure”, a transmis premierul.

”Un fost deputat PSD, care vede că îi dispar sinecurile, face un protest ilegal. Despre asta este acţiunea ilegală care a blocat metroul în această dimineaţă”, a scris Florin Cîţu, pe Facebook.

Potrivit acestuia, ”nimeni nu este mai presus de lege”. ”Asta i-am transmis domnului ministru şi trebuie să ia măsuri. Bucureştenii nu trebuie să sufere pentru că un fost deputat pesedist îşi pierde sinecuri. Am transmis acelaşi mesaj domnului ministru Bode”, a mai afirmat premierul.

Sursa foto – colaj Fanatik

Acesta se referă, în mod evident, la Ion Rădoi, liderul sindicatului Metrorex. Vă reamintim că circulaţia metrourilor a fost blocată din cauza unui protest spontan al sindicaliştilor, care au coborât în tunel, la staţia Piaţa Unirii, pe calea de rulare, şi au împiedicat pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri.

Conducerea Metrorex precizează că din cauza acestei acţiunii, liniile de metrou nu pot fi puse sub tensiune. Metrorex anunţă că sunt 600 de protestatari şi că va folosi mijloace legale ”pentru a opri această ilegalitate”.

Deși salariații companiei spun că au făcut totul de capul lor, într-o încercare evidentă de a nu-l scoate prea mult în evidență pe liderul Rădoi, greva a fost, în cele din urmă, recunoscută și de sindicat.

ADVERTISEMENT
Tags: