News

Cine e Ramzan Kadîrov? Fiorosul aliat al lui Putin din Cecenia își decapitează adversarii sau îi omoară cu ciocanul

Vestea că în armata invadatoare a lui Putin sunt și soldați ceceni le-a dat fiori ucrainenilor și pe bună dreptate. Liderul Ceceniei Ramzan Kadîrov este cunoscut pentru brutalitatea cu care conduce provincia.
03.03.2022 | 18:03
Cine e Ramzan Kadirov Fiorosul aliat al lui Putin din Cecenia isi decapiteaza adversarii sau ii omoara cu ciocanul
Ramzan Kadîrov conduce Cecenia cu o mînă de fier/ Colaj Foto Fanatik
ADVERTISEMENT

Cecenia, republică în cadrul Federației Ruse, este condusă din 2007 de către Ramzan Kadîrov care a reprimat opoziția cu o brutalitate înfiorătoare cu ajutorul trupelor din subordinea sa, numiți „Kadîrovți”. Putin i-a tolerat abuzurile întrucât Kadîrov este unul dintre principalii săi aliați în regiunea Caucazului.

Ramzan Kadîrov a moștenit funcția de la tatăl său

Încă de pe 25 februarie, au apărut informații privind mobilizarea trupelor cecene pentru a fi trimise în Ucraina, însă pe 1 martie, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksi Danilov, anunța că o echipă cecenă de elită care plănuia asasinarea președintelui Volodimir Zelenski a fost eliminată la aeroportul Hostomel de lângă Kiev. Ar fi vorba de un regiment comandat de către generalul Magomed Tușaev, care a căzut și el în luptă. Însă liderul cecen Ramzan Kadîrov a spus că doar doi luptători ceceni au murit în Ucraina, iar alți șase sunt răniți.

ADVERTISEMENT

Motivul pentru care ucrainenii au primit cu îngrijorare vestea că și cecenii le-au invadat țara este brutalitatea soldaților lui Kadîrov. Acesta este  fiul lui Ahmad Kadîrov, mare muftiu al Ceceniei în timpul primului război de independență purtat împotriva Rusiei în 1994-1996. În timpul celui de-al doilea război, 1999-2000, Ahmad Kadîrov a trecut de partea rușilor, iar după victoria acestora a devenit liderul administrației cecene și apoi președinte al micii republici. În 2004, a fost asasinat în urma unei explozii în tribuna în care se afla în timpul parăzii militare din 9 mai.

Crime oribile comise împotriva conaționalilor săi

Fiul său, Ramzan Kadîrov a rămas liderul uneia dintre milițiile locale pro-ruse, iar trei ani mai târziu devenea și el președinte al Ceceniei, funcție pe care o deține și astăzi. Încă din vremea în care tatăl său mai trăia, Ramzan Kadîrov a coordonat uciderea islamiștilor care încă mai luptau împotriva Rusiei, organizații internaționale pentru apărarea drepturilor omului, vorbind despre tortură, răpiri și crime comise de către „Kadîrovțî”.

ADVERTISEMENT

Astfel, în 2006 a apărut un clip video cu soldați ai lui Kadîrov cu capul tăiat al unui cecen înfipt într-o  țeavă și cu o țigară pusă în colțul gurii. Filmarea ar fi fost făcută în satul Kurcealoi în iulie 2006, unde mai mulți insurgenți au fost decapitați, iar capetele lor au fost atârnate în sat ca un avertisment pentru restul sătenilor. Acesta este doar un episod dintr-o serie mai lungă de crime comise de oamenii lui Kadîrov.

Suspect în cazul Politkovskaia

Celebra jurnalistă Anna Politkovskaia a documentat în acei ani crimele comise de către cecenii loiali Rusiei. Ultimul ei articol publicat înainte de a fi asasinată, în octombrie 2006, se referă tocmai la acest subiect, ea menționând că unii localnici credeau că oamenii lui Kadîrov erau mai răi decât forțele speciale ruse.

ADVERTISEMENT

Dușmanii lor nu sunt etnicii ceceni și nici măcar separatiștii, ci anumite familii cu care au răfuieli personale de reglat. De aceea pentru majoritatea susținătorilor lui Kadîrov, Iamadaev, Kakiev sau alții, participarea la război de partea forțelor federale nu este o decizie motivată politic. Este o metodă convenabilă pentru  a rezolva probleme personale cu ajutorul statului care le garantează siguranța și rezolvarea unor probleme materiale”, scria Politkovskaia.

Ea se referea la faptul că societatea cecenă este una în care orice insultă este răzbunată cu sânge, fapt care duce deseori la răfuieli care se întind pe durata a mai multor generații, prin crime comise de familiile implicate.

ADVERTISEMENT

Pe 7 octombrie 2006, ziua în care Vladimir Putin împlinea 54 de ani, Politkovskaia era împușcată în liftul blocului în care locuia. Cu două ani în urmă, Kadîrov o amenințase personal cu moartea pe jurnalista de la Novaia Gazeta. Printre cei condamnați pentru uciderea ei, se află trei ceceni, însă aceștia nu spus la proces cine a fost cel care a comandat crima.

Potrivit unuia dintre liderii opoziției ruse, Ilia Iașin, Ramzan Kadîrov ar fi pus la cale și asasinarea lui Boris Nemțov în 2015, un alt serviciu pe care liderul cecen i l-ar fi făcut lui Vladimir Putin, pe lângă obișnuita falsificare a votului cecenilor la alegerile prezidențiale din Rusia. În plus, Kadîrov a reușit să țină sub control insurgența islamistă din regiune, iar Cecenia s-a refăcut economic într-un ritm rapid.

Amenințări pentru polițiștii ruși

La schimb, Kremlinul închide ochii la crimele comise de Kadîrov în Cecenia, înlocuirea legislației ruse cu sharia pe teritoriul cecen și chiar la conflictele sporadice cu autoritățile federale. Un asemenea conflict a apărut în 2015 când ofițeri de poliție din regiunea Stavropol au împușcat o persoană dată în urmărire generală care se ascundea în Cecenia. Kadîrov a reacționat dur la ceea ce considera a fi o încălcare a fiefului său. Într-o întâlnire cu ofițerii din subordinea sa ar fi spus, potrivit Moscow Times: „Deschideți focul dacă cineva din Moscova sau Stavropol – nu contează de unde – apare în zona voastră fără să fiți înștiințați. Trebuie să fim respectați. Dacă sunteți stăpânii teritoriului vostru, atunci trebuie să-l controlați.

Însă „controlul” exercitat de oamenii lui Kadîrov se exprimă prin crime abominabile. În 2009, cadavrele a șapte tinere femei au fost găsite aruncate într-un șanț. Liderul cecen a justificat public aceste crime, afirmând că femeile erau „de moravuri ușoare”, iar familiile lor le-au ucis pentru a-și salva onoarea, potrivit legii islamice. Publicația rusă Novaia Gazeta a afirmat că femeile ar fi fost, de fapt, angajate la un bodel frecventat de „Kadîrovțî”.

Parchetul rus a infirmat implicarea familiilor în uciderea celor șapte femei, iar o activistă pentru drepturilor omului din Groznîi, Natalia Estemirova, susținea că femeile ar fi dus o viață de familie obișnuită, două dintre ele fiind căsătorite, fiecare cu doi copii. Soții lor au organizat funeralii obișnuite, ceea ce nu s-ar fi întâmplat dacă ele ar fi dezonorat familia. „Când femeile sunt ucise potrivit tradiției, se face în secret pentru ca să nu afle mulți că cineva din familie s-a comportat incorect”, spunea Estemirova, citată de The St. Petersburg Times. La câteva luni, după această declarație, Estemirova a fost răpită de pe stradă și apoi împușcată. Cadavrul i-a fost găsit abandonat în republica învecinată, Ingușetia. Și ea fusese amenințată cu moartea personal de Kadîrov pentru activitatea sa privind documentarea încălcărilor drepturilor omului.

Asasinate comise în Rusia și în Europa

Însă nu doar Cecenia este locul în care Kadîrov își reglează conturile. Contestatarii săi sau cei care s-au îndepărtat de el de-a lungul vremii au fost asasinați în orașe mari ale Rusiei, fără ca poliția să-i prindă pe făptași. Un acolit al său care a fugit la Moscova, Movladi Baisarov, a fost ciuruit de gloanțe la numai 2 kilometri de Kremlin. Cu câteva zile înainte, paza asigurată de FSB pentru Baisarov a fost retrasă, iar ofițeri de poliție veniți din Cecenia l-au împușcat pe motiv că s-ar fi opus arestării.

Tupeul lui Kadîrov a ajuns atât de mare încât nici adversarii care fug în Occident nu sunt în siguranță. Agenția Reuters relata în martie 2020, că Tumso Abdurahmanov a fost atacat în orașul Gavle din Suedia de o persoană înarmată cu un ciocan. Abdurahamnov a reușit să-l dezarmeze și apoi să-l bată pe agresor, iar apoi a intrat live pe Facebook pentru a transmite „interogatoriul” atacatorului plin de sânge.

Alții nu au avut norocul lui Abdurahmanov. Imran Aliev a fost ucis cu cuțitul într-un hotel din orașul francez Lille, iar Mamihan Umarov a fost asasinat la Viena de doi ceceni. În august 2019, Zelimhan Hangoșvili a fost împușcat la Berlin.

ADVERTISEMENT