Teofil Vlad, alpinist și ghid montan în vârstă de 43 de ani, a reușit să finalizeze cu câteva zile în urmă prestigiosul circuit „Seven Summits”, care presupune ascensiunea celor mai înalte vârfuri montane de pe fiecare continent. Ultima „cucerire” a fost vârful Carstensz Pyramid, din provincia Papua de Vest a Indoneziei.
Alpinistul român a început proiectul în urmă cu peste două decenii, Seven Summits fiind unul dintre cele mai celebre obiective din acest domeniu. Circuitul reunește ascensiuni pe vârfurile cele mai înalte ale fiecărui continent: Everest (Asia, 8.848 m), Aconcagua (America de Sud, 6.961 m), Denali (America de Nord, 6.194 m), Kilimanjaro (Africa, 5.895 m), Vinson (Antarctica, 4.892 m), Elbrus (Europa, 5.642 m) și Carstensz Pyramid (Australia & Oceania, 4.884 m).
Ultima ascensiune realizată de către Teofil Vlad, pe Carstensz Pyramid, este considerată cea mai dificilă din acest circuit, din cauza climatului imprevizibil, a terenului accidentat, dar și a situației geopolitice. În Papua de Vest există un conflict între Indonezia și o organizație separatistă care dorește ca regiunea să devină un stat independent, iar din acest motiv vârful Carstensz Pyramid a fost inaccesibil timp de cinci ani.
Teofil Vlad a devenit unul dintre puținii români care au completat acest circuit celebru, demonstrând o rezistență fizică și mentală extraordinară și o determinare de neegalat. Alpinistul a vorbit despre această realizare uriașă: „Seven Summits a fost pentru mine mai mult decât o provocare montană – este despre pasiune, determinare și dorința de a depăși orice obstacol.
Fiecare vârf urcat este, dincolo de o reușită sportivă, și o dovadă că prin muncă, curaj și perseverență, orice vis poate deveni realitate. Obstacolele sunt inevitabile, dar tocmai ele dau sens călătoriei. Sper ca această ascensiune să inspire și alți oameni să creadă în forța lor și să își urmeze propriile visuri”.
Unul dintre cei mai apreciaţi şi respectaţi alpinişti din ţara noastră, Teofil Vlad s-a născut la Piteşti, pe 9 martie 1982. Dincolo de performanțele personale realizate, acesta este și un mentor apreciat în comunitatea alpinismului românesc.
A sprijinit ascensiunile sportivilor nevăzători din Lotul Național de Paraclimbing pe vârfuri celebre de pe mapamond, precum Aconcagua, Kilimanjaro, Elbrus și Matterhorn, iar una dintre expedițiile sale pe Everest a fost dedicată Asociației Climb Again, care promovează terapia prin escaladă pentru copiii cu dizabilități.
De asemenea, alpinistul român este protagonistul filmului „Viva Pumori”, care a documentat ascensiunea în premieră pe peretele sud-vestic al vârfului Pumori din Himalaya.