News

Cine e Simina Tănăsescu, propunerea lui Klaus Iohannis pentru postul de judecător la CCR

06.05.2019 | 13:37
Simina Tănăsescu a demisionat în urma unei întâlniri controversate cu un judecător de la CCR. Sursa foto: hepta.ro

Simina Tănăsescu este propunerea lui Klaus Iohannis pentru postul de judecător la Curtea Constituțională a României, precizează surse apropiate Cotroceniului pentru digi24.ro. Trei judecători trebuie schimbați de la CCR pentru că li se termină mandatele, iar Curtea a trimis această notificare autorităților.

Simina Tănăsescu s-a remarcat în scandalul presiunilor asupra judecătorilor de la CCR

Mai exact, scrisoarea a ajuns la Camera Deputaților, Președinție și Senat, cele trei instituții care numesc fiecare câte trei judecători la Curtea Constituțională. Petre Lăzăroiu va pleca din funcție pe 2 iunie și este omul din cauza căreia Simina Tănăsescu și-a dat demisia din funcția de consilier prezidențial, aceasta înlocuindu-l, în mod ironic.

Lăzăroiu a declarat că a fost contactat de Simina Tănăsescu pentru a-i sugera să nu dea verdicte în calitate de judecător CCR în favoarea puterii pesediste. Celălalt judecător care pleacă de la CCR este Ștefan Minea, pe 15 iunie. Al treilea judecător care va fi înlocuit este Maya Teodoroiu, care a fost numită de Senatul României.

Tănăsescu a fost consiliera lui Klaus Iohannis. Sursa foto: hepta.ro

Simina Tănăsescu a recunoscut întâlnirea cu Lăzăroiu și și-a dat demisia

Simina Tănăsescu este consiliera lui Iohannis care s-a întâlnit cu judecătorul Lăzăroiu în mod neoficial și asupra căruia ar fi pus presiune, declara acesta în urmă cu un an. Administrația Prezidențială a recunoscut întâlnirea dintre Simina Tănăsescu și judecătorul CCR. Atunci, Cotroceniul a transmis un comunicat de presă pe acest subiect.

Administrația Prezidențială spunea atunci că Tănăsescu i-a înmânat două cărți lui Lăzăroiu și că nu a existat nicio altă discuție. În comunicat scria că au avut o discuție tehnică, ca între profesioniști pe marginea solicitării asociației civice Vedem Just. În vara lui 2018 s-a creat un întreg scandal din cauza acestei controversate întâlniri.

“Consilierul prezidențial doamna Simina Tănăsescu s-a întâlnit joi, 14 iunie a.c., cu judecătorul Petre Lăzăroiu la sediul Facultății de Drept a Universității București pentru a-i înmâna acestuia două cărți de specialitate pe zona dreptului financiar.

Menționăm că în aceste zile consilierul prezidențial Simina Tănăsescu se află în concediu de odihnă tocmai pentru că desfășoară activități didactice. În acest context, a avut loc o discuție pur teoretică pe marginea solicitării asociației civice VeDem Just, o discuție tehnică, între doi profesioniști de drept constituțional.

Nu a implicat în niciun fel instituția Președintelui României. Drept urmare, sunt complet neadevărate și nefondate orice fel de speculații sau insinuări cu privire la eventuale presiuni exercitate asupra judecătorului Petre Lăzăroiu”, scria în  comunicatul emis anul trecut de Cotroceni.