Fotbal international

Cine este Ada Hegerberg, fotbalista care l-a “umilit” pe Ronaldo și a câștigat Balonul de Aur 2018 Feminin. Galerie Foto

05.12.2018 | 11:34
Ada Hegerberg alături de Cristiano Ronaldo

Ada Hegerberg este prima fotbalistă din lume care a primit trofeul Balonul de Aur Feminin! Norvegianca a câștigat Champions League de 3 ori consecutiv cu echipa de fete a celor de la Olympique Lyon și a reușit să îl “umilească” pe Cristiano Ronaldo, marcând 54 de goluri într-un sezon. VEZI IMAGINI SUS ÎN GALERIA FOTO

Fotbalista de 23 de ani joacă pe postul de atacant, a marcat 42 de goluri în 28 de meciuri în sezonul precedent și a câștigat titlul cu Lyon în Division 1 Feminine, fiind pentru a 12-a oară consecutiv când echipa franceză termină pe primul loc. Ada a jucat în Franța în ultimele 4 sezoane și a ieșit golgheter în 3 dintre acestea. În plus, fetele de la Lyon au câștigat de 3 ori consecutiv Champions League. Dar cum a început ascensiunea Adei Hegerberg?

Ada Hegerberg vine dintr-o familie de fotbaliști
Ada Hegerberg vine dintr-o familie de fotbaliști

Ada Hegerberg a debutat în fotbal la 16 ani

Născută în Molde, Norvegia, Ada a debutat în fotbal în 2010, la vârsta de 16 ani, după ce familia ei s-a mutat în Kolbotn. După doar un an se vorbea deja despre ea! A marcat un hat-trick în doar 7 minute, devenind cea mai tânără jucătoare care reușește acest lucru și a fost votată cea mai bună tânără jucătoare din liga norvegiană. Așa s-a născut o stea a fotbalului feminin!

Ada a avut norocul să aibă un aliat de nădejde în vestiar: sora ei mai mare, Andrine, care la vârsta de 25 de ani joacă pentru PSG. Cele două au jucat împreună în Norvegia la Kolbotn și Stabaek, apoi în Germania la FFC Turbine Potsdam. Drumul lor s-a despărțit în 2014, când Ada a plecat la Lyon, iar Andrine la Birmingham City.

Andrine și Ada Hegerberg
Andrine și Ada Hegerberg

Viața i s-a schimbat la Lyon

Deși are doar 23 de ani, Ada Hegerberg a marcat deja peste 300 de goluri, majoritatea pentru Olympique Lyon. În 2016, UEFA i-a oferit trofeul pentru cea mai bună fotbalistă din Europa, după ce a marcat 54 de goluri în 35 de partide. L-a întrecut chiar și pe Ronaldo, reușind să marcheze mai multe goluri decât starul portughez în competițiile organizate de UEFA în 2016. În sezonul 2017 – 2018 a marcat de 15 ori în Champions League Feminin.

Ada Hegerberg alături de Cristiano Ronaldo
Ada Hegerberg alături de Cristiano Ronaldo

Ada Hegerberg are un salariu de peste 330.000 de euro la Lyon

Olympique Lyon nu se uită la bani când vine vorba despre echipa de fete a clubului, media salariilor fiind puțin peste 160.000 de euro pe an, însă se vorbește că Ada ar avea un salariu mult mai mare decât restul colegelor din lot, undeva la 336.000 de euro. A semnat recent prelungirea contractului până în anul 2021, fiind pentru prima dată când o femeie obține un contract pe o perioadă mai mare de timp.

Ada Hegerberg
Ada Hegerberg

Premiile continuă să vină

Ada are în palmares o Cupă a Norvegiei, 4 titluri de campioană în Franța, 3 trofee Champions League și numeroase trofee individuale: a fost desemnată în echipa anului de către FIFA, cea mai bună fotbalistă în 2016, sportiva anului în Norvegia, iar BBC a declarat-o fotbalista anului în 2017. Pe 3 decembrie 2018 a primit Balonul de Aur Feminin, fiind prima femeie din lume care primește acest trofeu. Ada Hegerberg a decis anul trecut să se concentreze pe echipa de club, astfel că s-a retras temporar de la echipa națională a Norvegiei. Motivul? Lipsa de respect față de femeile din fotbalul norvegian.

În momentul în care prezentatorul galei Balonul de Aur 2018 i-a sugerat să facă twerk pentru a sărbători evenimentul, Ada Hegerberg a răspuns prompt: “Nu!”, Apoi s-a întors și a părăsit scena. Ulterior, Martin Solveig și-a cerut scuze, iar Ada a declarat că nu consideră gestul drept hărțuire sexuală, deși s-a văzut clar că a fost dezgustată în momentul în care a primit propunerea indecentă.

Ada Hegerberg a câștigat Balonul de Aur 2018
Ada Hegerberg a câștigat Balonul de Aur 2018

Succes și în afara terenului

Jucătoarea din Norvegia s-a logodit cu fotbalistul Thomas Rogne, care joacă în prezent la gruparea poloneză Lech Poznan. Rogne a jucat la Glasgow Rangers în 2010 și a trecut și pe la gruparea engleză Wigan, între 2013 și 2015. Cei doi și-au anunțat logodna pe Instagram.

Ada Hegerberg și logodnicul ei Thomas Rogne
Ada Hegerberg și logodnicul ei Thomas Rogne