News

Cine este Adrian Agachi, noul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române. Acesta l-a înlocuit pe Vasile Bănescu

Patriarhia Română are un nou purtător de cuvânt, în persoana preotului Adrian Agachi. Acesta l-a înlocuit pe Vasile Bănescu.
08.07.2024 | 18:19
Cine este Adrian Agachi noul purtator de cuvant al Patriarhiei Romane Acesta la inlocuit pe Vasile Banescu
Adrian Agachi, noul purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe. Acesta l-a înlocuit pe Vasile Bănescu. Sursa foto: Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Biserica Ortodoxă Română (BOR) are, începând de la finalul săptămânii trecute, un nou purtător de cuvânt, e vorba de preotul Adrian Agachi, un tânăr în vârstă de 38 de ani.

Adrian Agachi, noul purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe. Acesta l-a înlocuit pe Vasile Bănescu

După aproape un deceniu de activitate la Patriarhia Română, Vasile Bănescu a anunțat, joi, 4 iulie, că a decis să se retragă din funcția de purtător de cuvânt al instituției. Acesta ocupa funcția din noiembrie 2015.

ADVERTISEMENT

”După o îndelungată activitate în zona comunicării instituționale a Patriarhiei Române, după mulți ani în care am încercat să împlinesc cu rigoare și onestitate misiunea onorantă de transmitere în spațiul public a mesajului Bisericii, dar și de traducere contextuală cât mai fidelă a conținutului real al creștinismului în zona mediatică și socială, a sosit și timpul așezării unui punct, nu doar în această prea lungă frază, ci și în fraza comunicării mele instituționale cu presa. Decizia așezării acestui punct este una exclusiv(!) personală”, a spus Bănescu.

De vineri, 5 iulie, funcția de coordonator al Biroului de Presă al Patriarhiei Române a fost preluată de părintele consilier patriarhal Adrian Agachi. Născut pe 1 iulie 1986, acesta este ”un tânăr teolog de excepție, cu studii riguroase în Marea Britanie, finalizate printr-o teză de doctorat la Universitatea din Winchester. Este un om de o mare onestitate și un bun cunoscător al realității bisericești”, îl descrie Bănescu.

ADVERTISEMENT

Conform CV-ului său, preotul Agachi este licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă ”Patriarhul Justinian” din București (2009), masterand al Universității din Lampeter, Țara Galilor (2010) și doctor în teologie ortodoxă al Universității din Winchester (2012.

Preotul Agachi a slujit la spitalul de Reumatologie (2014-2019). Apoi, din 2019 și până în prezent, a fost preot coslujitor la parohia Sfântul Gheorghe – Dudu din localitatea Chiajna. Este colaborator al Ziarului Lumina, iar între anii 2014-2024 a lucrat ca redactor la Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.

ADVERTISEMENT

Adrian Agachi, primul mesaj după preluarea funcție la BOR: ”Am de transmis un singur mesaj: sunt aici pentru a sluji Adevărul”

Acesta a mai ocupat funcția de consilier patriarhal în cadrul Biroului de Presă și relații publice al Patriarhiei Române din data de 1 aprilie 2024. Pe pagina sa de Facebook, noul purtător de cuvânt al BOR a transmis un prim mesaj.

Tânărul preot a ținut să mulțumească familiei pentru suport. El și-a exprimat recunoștința față de susținătorii și îndrumătorii săi spirituali. A subliniat devotamentul față de slujirea Adevărului, declarând că Adevărul este Iisus Hristos și că mesajul său va reflecta mereu învățăturile divine.

ADVERTISEMENT

Doresc să mulțumesc public tuturor celor care mi-au transmis mesaje de felicitare și încurajare în ultimele zile. Sunt recunoscător întregii mele familii pentru suportul emoțional, prietenilor pentru sfaturile oferite, slujitorilor Bisericii și îndrumătorilor pentru tot ceea ce m-au învățat.

Dar mai presus de toate trebuie să mulțumesc Lui Dumnezeu, Maicii Sale și Sfinților pentru călăuzirea și purtarea de grijă pe care am simțit-o permanent în bucurii și încercări, în tot ceea ce alcătuiește viața omului pe acest pământ.

Am de transmis un singur mesaj: sunt aici pentru a sluji Adevărul. Iar Adevărul este Mântuitorul Iisus Hristos. Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu.
Sfânta Scriptură. Scrierile Sfinților Părinți. Slujbele liturgice. Toate acestea au fost întotdeauna inima mărturisirii ortodoxe, Viața de dincolo de veci descoperită nouă.

Sunt un simplu comunicator, nu un purtător de cuvânt. Iar ceea ce voi comunica va fi întotdeauna ceea ce Dumnezeu ne-a spus deja. Pentru Biserica Ortodoxă nu există alt cuvânt de mărturisit lumii în afara Cuvântului lui Dumnezeu. Nici pentru mine”, spune Agachi.

ADVERTISEMENT
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să...
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să nu ne păcălim încă o dată
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Descoperirea uimitoare a unei echipe de cercetători într-un canal dintr-un sat din Bulgaria
Descoperirea uimitoare a unei echipe de cercetători într-un canal dintr-un sat din Bulgaria
Soţia lui Marius Şumudică a avut o apariţie răvăşitoare la nunta lui Denis...
Soţia lui Marius Şumudică a avut o apariţie răvăşitoare la nunta lui Denis Drăguş! Cât de frumoasă este Liliana Şumudică
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PREGĂTIRI de RĂZBOI în BALCANI! România A SEMNAT
PREGĂTIRI de RĂZBOI în BALCANI! România A SEMNAT
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv....
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv. Ce au făcut autoritățile. Ultimele clipe din viața tinerei moarte la Bușteni
Perioadă interminabilă de caniculă. Ce au anunțat meteorologii
Perioadă interminabilă de caniculă. Ce au anunțat meteorologii
Irina Columbeanu, criticată dur pe internet. Cum s-a filmat fiica lui Irinel într-o...
Irina Columbeanu, criticată dur pe internet. Cum s-a filmat fiica lui Irinel într-o cameră de hotel din Milano. ”S-a dus inocența! Pe urmele mamei, din păcate”
„Răzbunarea noastră va fi crudă!” Partizanii din Crimeea amenință armata lui Putin și...
„Răzbunarea noastră va fi crudă!” Partizanii din Crimeea amenință armata lui Putin și distrug rutele de aprovizionare cu armament
Microstațiunea balneară din 1834 unde tot mai mulți români își doresc să ajungă...
Microstațiunea balneară din 1834 unde tot mai mulți români își doresc să ajungă în vara lui 2024. Turiști din întreaga lume vin aici și rămân surprinși