Fotbal intern

Cine este AEK Atena, adversara Craiovei din Europa League. Un român i-a dus în sferturile de finală ale Cupelor Europene!

03.08.2019 | 16:58
Cine este AEK Atena adversara Craiovei din Europa League Un roman ia dus in sferturile de finala ale Cupelor Europene

AEK Atena, viitoarea adversară a Universității Craiova, este una din cele mai titrate echipe de fotbal din Grecia, iar istoria sa este impresionantă. Clubul a fost fondat în 1924 de către grecii care au fost forțați să se mute din Turcia, K-ul din acronimul AEK provenind de la Constantinopol (Konstantinoupoleos), Istanbulul de astăzi.

Cine este AEK Atena, viitoarea adversara a Craiovei din Europa League

AEK Atena, viitoarea adversară a Craiovei din Europa League, a fost fondată în 1924 de către refugiații greci, veniți din Turcia și care s-au stabilit în Atena. Sigla acestora este inspirată de simbolul imperiului Bizantin, anume vulturul cu două capete, acesta fiind și simbolul de pe steagul Bisericii Ortodoxe din Grecia. ”Galben-negrii” sunt unul din cele mai titrate cluburi din Grecia, clasându-se pe locul 3 după Olympiacos Pireu și Panathinaikos Atena, ca număr de trofee obținute.

Grecii au în palmares 12 titluri de campioană, 15 cupe și 3 supercupe. Ultimul titlu de campioană l-au obținut în sezonul 2017-2018, după o luptă aprigă cu rivalii de la Paok Salonic, formație antrenată de Răzvan Lucescu în acea perioadă. Primele două titluri din istorie le-au câștigat în sezoanele 1938-1939 și 1939-1940, chiar înainte ca Grecia să intre în cel de-al Doilea Război Mondial.

AEK Atena vs Benfica Lisabona
Cine este AEK Atena, adversara Craiovei din Europa League. Au 13 titluri de campioni în Grecia

A retrogradat o singură dată în istorie

AEK Atena a retrogradat o singură dată în eșalonul secund din Grecia în 2013, iar patronul echipei Dimitris Melissanidis a declarat că o va aduce pe AEK înapoi în prima ligă, unde va cuceri din nou titluri. Promisiunea acestuia s-a împlinit în sezonul 2017-2018, grecii câștigând titlul de campioană după o pauza de mai bine de 24 de ani. În același timp, acesta dorește și începerea construcției unui nou stadion.

AEK Atena joacă pe stadionul Olympiako Stadio Athinon construit în 1982 și reabilitat în 2004. Acest stadion are o capacitate de 69.618 de locuri și este locul în care celebra galerie a grecilor, „Original 21” își face prezența meci de meci pentru a-și susține echipa. Din fericire pentru olteni, galeria grecilor nu va fi prezentă la meciul cu ei, pentru că partida se va juca cu porțile închise în urma unei decizii UEFA după incidentele iscate între fanii lor și cei ai lui Ajax Amsterdam, la meciul din sezonul trecut de Champions League.

Violente la meciul AEK Atena-Ajax Amsterdam
Cine este AEK Atena, adversara Craiovei din Europa League. Au 13 titluri de campioni în Grecia

Fotbaliști celebri trecuți la AEK Atena

În istoria sa, AEK Atena a avut mai mulți fotbaliști legendari precum:

  • Demis Nikolaidis
  • Nikos Lyberopoulos
  • Traianos Dellas
  • Rivaldo, câștigătorul Balonului de Aur din 1999

Cel mai recent fotbalist produs de aceștia este fundașul lui Arsenal, Sokratis Papastathopoulos. În prezent, cei mai importanți fotbaliști din lotul grecilor sunt: Konstantinos Galanopoulos, Petros Mantalos, Marko Livaja și Nelson Oliveira.

Atacantul Marko Livaja și mijlocașul Petros Mantalos sunt cei mai scumpi fotbaliști din lotul lui AEK Atena, ambii fiind cotați la 4.000.000 de euro, conform site-ului de specialitate Transfermarkt.  Croatul Marko Livaja a fost până nu demult unul dintre fotbaliștii tineri în care Inter își punea mari speranțe, însă acesta nu a confirmat la clubul italian, fiind împrumutat la mai multe echipe, iar din 2017 și-a găsit echilibrul la formația din capitala Greciei cu care a luat titlul.

Jucători şi antrenori români la AEK Atena

De-a lungul anilor, la AEK Atena au jucat și fotbaliști români. Ilie Iordache și Anton Doboș sunt singurii români care au evoluat pentru formația din Grecia. Toni Doboș, de altfel, a şi denumit echipa de fotbal din Timișoara în memoria anilor petrecuți în campionatul Greciei, dar și în urma asocierii cu omul de afaceri italian Claudio Zambon care deținea echipa AEK București. În urma fuziunii dintre AEK București și FC Politehnica Timișoara, echipa s-a redenumit Poli AEK Timișoara.

La AEK Atena a fost antrenor Ilie Dumitrescu în ultima parte a sezonului 2003-2004. Acesta a fost pe banca grecilor timp de 15 partide, tehnicianul român obținând 8 victorii, 3 egaluri și 4 înfrângeri. În acel sezon, echipa antrenată de Ilie Dumitrescu a terminat pe locul 4 și a fost eliminată din Cupa Greciei în semifinale, după o înfrângere cu Panathinaikos, scor 0-1. Ţiţi Dumitriu a avut succes, în schimb, pe banca atenienilor. În sezonul 1997-1998, AEK cu Dumitriu pe bancă a ajuns până în sferturile de finală ale Cupei Cupelor, pierzând calificarea în primele 4 dramatic, în finalul dublei manşe cu Lokomotiv Moscova.

  • 42.600.000 de euro valorează întregul lot al grecilor, conform Transfermarkt
Tags: