News

Cine este Amrullah Saleh, liderul opoziției anti-talibane. Noul regim, contestat puternic deși abia a venit la putere

Deși talibanii abia au revendicat Afganistanul, revolte la adresa lor au loc în toată țara, iar Amrullah Saleh, liderul opoziției, organizează mișcarea de rezistență
18.08.2021 | 18:41
Cine este Amrullah Saleh liderul opozitiei antitalibane Noul regim contestat puternic desi abia a venit la putere
Amrullah Saleh, până nu demult prim-vicepreședintele Afganistanului, nu cedează în fața talibanilor. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Retragerea americană din Afganistan a creat haos în această țară, talibanii revendicând întregul teritoriu într-un timp foarte scurt. Cu toate acestea, numeroase relatări din teren arată că populația este departe de a accepta să renunțe la libertatea cu care s-a obișnuit în ultimii 20 de ani.

Astfel, într-o înregistrare video făcută publică de Al Jazeera, se poate vedea cum un grup de femei protestează la Kabul, în plin fief al talibanilor, pentru a li se respecta drepturile câștigate.

ADVERTISEMENT

În Jalalabad, pe de altă parte, mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta la adresa faptului că talibanii au înlăturat steagului național al Afganistanului din oraș, înlocuindu-l cu însemnele oficiale ale grupului.

Amrullah Saleh, liderul anti-taliban, figură veche a rezistenței

În tot acest timp, în valea Panjshir, zonă pe care talibanii au avut probleme s-o cucerească și în trecut, se conturează principala figură a opoziției – Amrullah Saleh, un fost spion în vârstă de 48 de ani și, până recent, prim-vicepreședinte al țării.

ADVERTISEMENT

Acesta a și anunțat, de altfel, într-un mesaj pe Twitter, că din acest moment el este conducătorul de drept al țării, subliniind faptul că nu se va preda niciodată “teroriștilor talibani”.

“Noi, afganii, trebuie să demonstrăm că Afganistanul nu este Vietnam și că talibanii nu sunt nici pe departe Vietcong”, a mai declarat acesta, printre alte mesaje pe care le-a transmis.

ADVERTISEMENT
Amrullah Saleh
Mesaj pe contul oficial de Twitter al lui Amrullah Saleh. Sursa foto: captură de ecran

Iar Amrullah Saleh nu este singur, lui alăturându-i-se și Ahmad Massoud, fiul celebrului Ahmad Shah Massoud, o figură emblematică a rezistenței anti-sovietice, dar și un opozant marcant la momentul venirii talibanilor la putere, acesta fiind, de altfel, asasinat de oamenii acestora.

Cât despre Saleh, acesta a supraviețuit mai multor tentative de asasinat, fiind rănit, însă, de un atentat cu bombă în Kabul în luna septembrie a anului trecut. Sora lui Amrullah Saleh a fost, de altfel, o victimă a răzbunării talibanilor, aceasta fiind torturată până la moarte ca urmare a activității fratelui său.

ADVERTISEMENT

Nu în ultimul rând, cu privire la avansul rapid al talibanilor după retragerea americană, Saleh a arătat că această mișcare nu ar fi fost posibilă fără ajutorul Pakistanului.

În timp ce rezistența se organizează, Ashraf Ghani a reapărut în Emirate

Aceste mesaje provenite de la fostul prim-vicepreședinte al Afganistanului arată faptul că în jurul său se conturează o veritabilă rezistență la adresa talibanilor.

La aceasta, după cum sugerează presa internațională, contribuie de altfel chiar elemente ale mult-hulitei armate naționale, care își revine, parțial, din degringolada provocată de avansul rapid al talibanilor și pare să se regrupeze în jurul lui Saleh.

Un colonel al armatei afgane, a confirmat, de altfel, acest lucru sub protecția anonimatului, transmițând faptul că luptători ai forțelor speciale se îndreaptă către valea Panjshir, fieful lui Saleh și al lui Ahmad Massoud.

Sursa a menționat chiar un general de top al armatei afgane, Abdul Fahim Ramin, care ar fi ordonat unei unități de elicoptere ce nu au putut fi capturate de talibani să se îndrepte către sediul rezistenței.

“Toți localnicii sunt înarmați și folosesc experiență căpătată anterior pentru a lupta (împotriva talibanilor – n.r.)”, a mai declarat aceeași sursă, sub protecția anonimatului.

Surse familiare cu situația, citate de presa internațională, sugerează chiar că rezistența pregătește o listă de cerințe pe care să le solicite talibanilor, în vreme ce voci mai ponderate îndeamnă la o popularizare mai puțin vizibilă a subiectului, dat fiind faptul că talibanii ar putea hotărî să atace zona până când rezistența va strânge masă critică.

Cu toate acestea, valea Panjshir, mărginită de India, își menține reputația drept zonă foarte greu de cucerit, acest lucru nefiind reușit nici măcar de armata sovietică.

În timp ce mișcarea anti-talibană se organizează în această zonă, președintele înlăturat de la putere de talibani, Ashraf Ghani, a primit, oficial, adăpost în Emiratele Arabe Unite, după cum informează CNN.

ADVERTISEMENT
Tags:
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
10.000.000 € pentru Mircea Lucescu! Nu a stat pe gânduri și a luat...
10.000.000 € pentru Mircea Lucescu! Nu a stat pe gânduri și a luat decizia imediat
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după...
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după ce a dat click pe un anunț de pe internet
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
"Bonusul" de care ar putea beneficia şoferii care depăşesc viteza. Radarele poliţiei vor avea două marje de eroare
După cât timp poți urca la volan dacă ai băut un pahar de...
După cât timp poți urca la volan dacă ai băut un pahar de țuică de 40 de grade. Experiment inedit cu etilotestul VIDEO
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a...
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a lipit pe caserola de mâncare. Ce o învățase dascălul
Toți românii trebuie să știe asta. Când vor intra pensiile recalculate. Anunțul făcut...
Toți românii trebuie să știe asta. Când vor intra pensiile recalculate. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu
Gigi Becali, turbat de furie. Acuzații la adresa SRI și a lui Băsescu
Gigi Becali, turbat de furie. Acuzații la adresa SRI și a lui Băsescu
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Românii care au dreptul la al 13-lea și al 14-lea salariu. Prima leafă...
Românii care au dreptul la al 13-lea și al 14-lea salariu. Prima leafă se dă înainte de vacanţa de vară
Operațiunea a 8-a casă. Iohannis trebuia aruncat la coșul istoriei, nu propus la...
Operațiunea a 8-a casă. Iohannis trebuia aruncat la coșul istoriei, nu propus la NATO
Cum arăta armata lui Vlad Ţepeş. Voievodul avea la dispoziție un număr neașteptat...
Cum arăta armata lui Vlad Ţepeş. Voievodul avea la dispoziție un număr neașteptat de mic de soldați