News

Cum se văd alegerile parlamentare din Germania prin ochii unui analist politic: ”Asistăm la o revitalizare a stângii din țară”

Germania are astăzi un tur de scrutin pentru a alege următorul Parlament Federal, ceea ce va duce la alegerea unui nou cancelar, în locul Angelei Merkel.
26.09.2021 | 18:08
Cum se vad alegerile parlamentare din Germania prin ochii unui analist politic Asistam la o revitalizare a stangii din tara
ADVERTISEMENT

O nouă eră începe în politica germană, iar cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri, social-democrații germani aveau cele mai mari șanse, conform sondajelor, să termine pe primul loc.

În cadrul acestor alegeri, o româncă de doar 27 de ani candidează și ea pentru un loc în Parlamentul Federal, având o poveste de viață extrem de cunoscută sutelor de mii de cetățeni care au emigrat spre Germania.

ADVERTISEMENT

FANATIK: “Ce aleg germanii astăzi și care este importanța acestor alegeri în cadrul sistemului democratic german?”

Tudor Ancuța: “Germanii aleg evident componența următorului Parlament Federal. De asemenea, își aleg, indirect, viitorul cancelar și, implicit, viitorul Guvern.

ADVERTISEMENT

Față de ultimele scrutinuri, noutatea este faptul că actualul cancelar Merkel nu mai candidează, ceea ce automat înseamnă că, indiferent de rezultat, o să asistam la o schimbare a persoanei care ocupa funcția de cancelar. Invariabil deci, aceste alegeri primesc o atenție sporită, deoarece conducerea celei mai mari economii a UE se va schimba.”

FANATIK: “Care sunt mizele centrale ale acestor alegeri, în contextul sfârșitului epocii Merkel?”

ADVERTISEMENT

Tudor Ancuța: “Alegerile astea sunt interesante și pentru că asistăm la o revitalizare a stângii din Germania (sau asistăm mai degrabă la o potențială cădere în dizgrație a CDU/CSU). Partidele care au potențialul să dea viitorul cancelar, deși sunt diferite, ne putem aștepta la aproximativ același stil de politică.

Totuși, depinzând de scorul final s-ar putea să asistăm la niște schimbări majore de direcție în marile partide germane. Dacă CDU reușește să înhațe primul loc și apoi să contureze și o coaliție în jurul lui Laschet, o să fie cât de cât liniște în partid pentru următoarea perioadă. Dacă ies pe locul 2 și nu reușesc să îl facă pe Laschet cancelar (lucru posibil, dar improbabil) în CDU o să înceapă un mic război intern.

ADVERTISEMENT

Facțiunile de dreapta reprezentate de Merz o “să ceară capul lui Laschet” și o să forțeze schimbarea lui cât mai rapid. Șeful CSU, Söder, cu care Laschet știm doar că a avut o relație mai mult decât problematică în contextul nominalizării candidatului Uniunii Creștin Democrate pentru funcția de cancelar, o să încerce și el să își revendice “postul” de principal lider al Uniunii (zic principal lider al Uniunii pentru ca Söder este președintele CSU, dar nu poate deveni formal președintele CDU, nefiind membru).

Aceasta dinamică are potențialul să fragilizeze CDU/CSU pe viitor și, depinzând cât timp ar dura acest război, are potențialul să stopeze creșterea partidului în ochii alegătorilor. Pericolul pentru CDU/CSU este fie o alunecare ideologică spre dreapta, în speranța că o să reatragă votanții plecați către AfD sau un război îndelungat între CDU și partidul-frate CSU.

SPD dacă iese pe locul 1 și reușesc să îl facă pe Scholz cancelar ar reprezenta o revenire către politica de centru stanga a SPD. Ar fi o demonstrație că soluția pentru a te lupta cu CDU/CSU nu este orientarea către stânga, ci către centru.

Dacă Scholz, fie iese pe doi, fie de pe primul loc nu reușește să devină cancelar, partidul își păstrează cursul început de Esken și WaBo (copreședinții SPD) de reorientare către politici mai de stânga.”

Care ar fi cel mai plauzibil rezultat al alegerilor parlamentare din Germania

FANATIK:Care consideri că este cel mai plauzibil rezultat al alegerilor și ce partide vor conduce Germania în următorii ani?”

Tudor Ancuța: “Cel mai plauzibil rezultat, dacă ne luăm după sondaje, pare să fie SPD pe primul loc, CDU pe doi, Verzii pe locul al treilea și FDP pe patru. Tot din sondaje ar reieși ca cea mai probabilă coaliție este una Semafor (SPD, Grüne, FDP).

Părerea mea personală este că alegerile sunt prea strânse în acest moment pentru a fi deja adjudecate. SPD are avantajul voturilor prin corespondență care au început să fie trimise când CDU era în cădere libera și ei erau pe val, dar în același timp majoritatea sondajelor arătau că în jur de 25% din electorat încă nu e hotărât cu cine votează.

Dacă e să fac o prezicere aș zice că există o șansă bună ca CDU/CSU să termine pe primul loc la o diferență de sub 1% în fața SPD.”

FANATIK: “Cât de prezentă este amenințarea partidelor populiste la acest tur de scrutin?”

Tudor Ancuța: “Partidele populiste germane nu par să facă o figură impresionantă la acest set de alegeri. Partidul populist de stânga, Die Linke, a scăzut în sondaje aproape sub pragul electoral (însă chiar dacă ar scădea sub prag probabil tot ar intra în Parlament datorită pragului alternativ de 3 mandate directe în colegiile uninominale).

AfD, partidul populist de dreapta, este un partid care în ultima perioadă a fost măcinat de certuri interne, ceea ce nu le-a permis să crească pe fondul pandemic. Scorul lor din sondaje este mai mult sau mai puțin stabil de la începutul pandemiei (au fluctuat intre 9 si 11%). Acest scor fiind sub scorul atins de ei în 2017.”

Tudor Ancuța este absolvent de Drept al Freie Universität Berlin și un fin cunoscător al dinamicii politice din Germania, realizând analize pe această temă de mult timp.

ADVERTISEMENT