News

Cine este Andreea Moldovan, fostul secretar de stat în Ministerul Sănătății. A propus ca fotbaliștii să poarte mască în timpul meciurilor

14.04.2021 | 15:29
Cine este Andreea Moldovan fostul secretar de stat in Ministerul Sanatatii A propus ca fotbalistii sa poarte masca in timpul meciurilor
ADVERTISEMENT

Andreea Moldovan, demisă în aceeazi cu șeful ei direct, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu, este un reputat medic infecționist care, de-a lungul vremii, s-a arătat o susținătoare a restricțiilor dure, ca soluție de stopare a epidemiei de Covid-19.

Printre cele mai controversate poziții ale sale a fost propunerea ca forbaliștii să joace meciurile cu masca de protecie pe figură, precum și evocarea mai recentă a unei carantine complete timp de două săptămâni.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ea a semnat ordinul de ministru din cauza căruia atât ea, cât și Vlad Voiculescu au fost demiși.

Măști obligatorii pentru fotbaliști

Medicul infecționist Andreea-Anamaria Moldovan (47 de ani) a fost directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov până la desemnarea ei ca secretar de stat, prima numire făcută în Ministerul Sănătății de când acest portofoliu a fost preluat de către Vlad Voiculescu, la sfârșitul anului trecut. Ca director medical la Brașov, s-a aflat în prima linie a tratării cazurilor de COVID-19 încă de la apariția bolii în România și astfel a căpătat o notorietate și în afara mediului medical.

ADVERTISEMENT

Anterior, Andreea Moldovan a coordonat Compartimentul de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale de la Spitalul Sf. Constantin din Braşov, spital premiat, în anul 2013, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii cu “Premiul de Excelenţă în Igiena Intraspitalicească”. Moldovan a terminat Facultatea de Medicină din Brașov în 1998 și a urmat un stagiu de trei ani în Elveția. Soțul său, Bogdan Moldovan, este medic chirurg.

Pe 27 iulie, când încă era director medical la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov, a fost invitată într-o emisiune la Digi Sport, ocazie cu care a apreciat că fotbaliștii ar trebui să poartă masca de protecție în timpul meciurilor.

ADVERTISEMENT

Soluţia pentru mine ar fi masca şi vă spun de ce. Pe teren. Personalul medical stă cu masca ore în şir. Cu atât mai mult cu cât acum stăm cu acele măşti ultrafiltrante, care nu sunt deloc uşor de suportat, dar ştim că ele ne protejează şi ne oferă şansa să nu ne infectăm când luăm contact cu cineva pozitiv, simptomatic sau asimptomatic. Acele idei conform cărora nu ne oxigenăm corect cu mască sau nu putem să respirăm corect sau este greu să stăm cu ea cred că pot fi depăşite prin conştientizarea importanţei măştii atunci când vorbim de prevenţie. Nu e uşor să alergi cu mască, dar ştim că masca nu este etanşă, aerul intră şi iese. Doar că el e filtrat de anumite particule de care nu avem nevoie, particule care pot fi încărcate cu virusul respectiv”, spunea Moldovan.

Ea susținea că, în cazul sportivilor, există riscul de infectare nu doar pe teren, ci și în spațiile închise în care fotbaliști stau mai aproape unii de alții. „Să ştiţi că în spitale, mulţi dintre cei care lucrează acolo ca personal medical nu s-au îmbolnvit la pacient, pentru că acolo ştim ce avem de făcut şi ne protejăm. Dar în afara lucrului cu pacientul, a mai fost un moment în care s-a băut cafea la comun, s-a fumat o ţigară sau s-a stat de poveşti cu masca lăsată jos, ca să ne auzim, vorba vine, mai bine, şi acolo suntem noi vulnerabili. Un sportiv are activitatea de pe teren, unde este în mişcare, în aer liber, unde expunerea este mult mai mică, dar şi activitatea din vestiar sau cea de socializare, unde deja riscul începe să crească mai mult”, a continuat Andreea Moldovan.

ADVERTISEMENT

„Două săptămâni de carantină ar face minuni”

În urmă cu o săptămână, pe 7 aprilie, medicul evoca soluția carantinării totale a românilor pe o perioadă de două săptămâni, ca o modalitatea de a pune capăt valului de infectări din ultima vreme.  „Perioada de incubație a virusului este de două săptămâni, ceea ce înseamnă că dacă timp de maximum două săptămâni nu se transmite virusul el se poate stopa. Două săptămâni de carantină ar face minuni”, spunea Modovan.

Pe de altă parte, ea admitea că ar fi greu de acceptat o asemenea soluție de către populație. „Este o decizie dificilă și care ar fi cu siguranță greu acceptată, în primul rând de către populație, pentru că ne e teamă de constrângeri și de limitări și înțeleg asta. În al doilea rând, într-adevăr sunt sectoare care trebuie să funcționeze mai departe”, a continuat Moldovan.

În urma acestei declarații, i s-au cerut explicații de către premierul Florin Cîțu care, mai apoi, a ieșit public să infirme eventualitatea carantinei totale. „Am avut o discuţie cu doamna secretar de stat şi ea dădea un exemplu teoretic. Anul trecut toate discuţiile despre carantinare se învârteau în jurul a 2 săptămâni. Era o discuţie teoretică, nu una ipotetică, nu o propunere în acest sens. Nu luăm în calcul o carantinare. M-am opus din primul moment, am spus că nu va exista un lockdown general, o carantinare. Mergem în direcţia unei relaxări, dar cu o singură condiţie, de a ne vaccina cu toţii”, a spus premierul în cadrul unei conferințe de presă.

ADVERTISEMENT