Fotbal international

Cine este Aritz Aduriz, „killer-ul” Barcelonei. La 38 de ani, a marcat din foarfecă la prima atingere de balon. VIDEO

17.08.2019 | 15:23
Cine este Aritz Aduriz killerul Barcelonei La 38 de ani a marcat din foarfeca la prima atingere de balon VIDEO

Aritz Aduriz a înscris un gol de generic pentru Athletic Bilbao în victoria cu Barcelona de vineri seară. Acesta va fi ultimul sezon al atacantului de 38 de ani, la sfârșitul campionatului el urmând să se retragă din fotbal, lăsând în urmă o carieră deosebită, în care a „explodat” după vârsta de 29 de ani.

Aritz Aduriz, „killer-ul” Barcelonei s-a făcut remarcat după 29 de ani

Veteranul basc a înscris golul victoriei în meciul din prima etapă din La Liga cu Barcelona. Aritz Aduriz intrase de doar un minut pe teren și l-a surprins pe Marc-Andre ter Stegen cu o execuție spectaculoasă, o foarhecă de excepţie! E, probabil, încununarea unei cariere interesante, despre care se poate spune că a început extrem de târziu. 29 de ani a fost vârsta la care a fost remarcat prima oară.  În tinerețe, nimeni nu-i dădea prea mari șanse şi antrenorii credeau despre el că va sfârși în ligile inferioare din Spania.

Pentru el, Athletic Bilbao este mai mult decât un club. Imediat după partida cu Barcelona a declarat că este dispus să-și ajute echipaîn orice situație: „Am spus de atâtea ori că îmi voi ajuta echipa oricând va fi nevoie de mine. Astăzi am putut să demonstrez acest lucru și că vorbele mele nu au fost spuse doar pentru a da bine.” 

  • 38 de ani este vârsta lui Aritz Aduriz

A schiat și a făcut snowboard înainte de a deveni fotbalist

La vârsta de 9 ani Aritz Aduriz se pregătea pentru a deveni schior profesionist, dar visul său era să joace fotbal. Părinții lui nu erau încântați că fiul lor ar putea ajunge fotbalist. „Am fost încăpățânat”, s-a descris Aduriz referindu-se la momenul în care și-a convins părinții să-l sprijine pentru o carieră în fotbal. Când era mic nu avea idoli din fotbal însă atmosfera de pe San Mames a fost cea care l-a fermecat.

„Atmosfera de pe San Mames este întotdeauna fenomenală și asurzitoare. Este foarte important pentru mine să joc cu asemenea suporteri în tribune, simt că pot să dau totul pe teren atunci când fanii ne încurajează.”, a mai declarat atacantul. În sezonul 2012-2013 s-a întors la Athletic Bilbao după aventura sa la Valencia și în acel moment forma sa a avut o creștere impresionantă.

Aritz Aduriz în naționala Spaniei
Aritz Aduriz în naționala Spaniei

Prima convocare la națională la vârsta de 29 de ani și întoarcerea la clubul copilăriei

La vârsta de 29 de ani și 7 luni, Aritz Aduriz a debutat în naționala Spaniei. Selecționerul ibericilor din acea vreme, Vicente del Bosque, declara că a simțit o presiune foarte mare din partea suporterilor și nu a putut să nu îl ia pe Aduriz la națională, fani care erau încântaţi de evoluţiile din acel sezon ale lui Aduriz.  Spre deosebire de ei, del Bosque avea alte planuri.

Veteranul lui Athletic Bilbao a debutat într-o partidă câștigată de Spania cu 3-1 împotriva Lituaniei. În sezonul 2012-2013 s-a întors la echipa bascilor și a uimit pe toată lumea prin forma pe care a arătat-o. 2,5 milioane de euro a plătit Athletic pentru el celor de la Valencia, semn că nici “liliecii” şi nici bascii nu puneau prea mare preţ pe fotbalist. Răspunsul lui Aduriz: a jucat 297 meciuri în care a înscris 149 de goluri și a oferit 36 de pase decisive! O rată impresionantă de succes pentru un jucător care fusese “repatriat” mai mult datorită faptului că era basca. Pentru naționala Spaniei a bifat 13 selecții și a reușit să marcheze de două ori.

  • „Toate începuturile au și un sfârșit. Chiar dacă îmi va fi greu, mă voi retrage din fotbal la sfârșitul sezonului”, a declarat veteranul lui Bilbao
  • 1.000.000 de euro este cota de piață a lui Aritz Aduriz, conform Transfermarkt
Tags: