News

Cine este si ce avere are Dan Barna, cel care a devenit președintele USR după retragerea lui Nicușor Dan

11.06.2019 | 12:18
Cine este si ce avere are Dan Barna cel care a devenit presedintele USR dupa retragerea lui Nicusor Dan
Cine e președintele USR, Dan Barna *foto: turnulsfatului

Alianța 2020 USR-Plus a obținut un rezultat excelent la alegerile europarlamentare, unde a adunat 22,4% din voturi și se află pe val după prima rundă de alegeri din perioada 2019-2020. Unul dintre liderii acestei grupări este președintele partidului USR, Dan Barna. O figură destul de discretă până în 2016, când a devenit secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, Barna a fost numit președinte al USR după plecarea la Nicușor Dan de la conducerea formațiunii politice. Chiar dacă a terminat Facultatea de Drept, Barna s-a specializat pe fonduri europene, unde a reușit mai multe calificări și cursuri în acest domeniu.

Cine este Dan Barna, președintele care a dus USR la 22,4%

Născut în Sibiu, la 10 iulie 1975, Dan Barna a absolvit Facultatea de Drept a Universității din București în 1998. Primii pași pe care i-a făcut în carieră a fost în cadrul Asociației Române de Drept pentru Dezvoltare, unde a profesat între 1996 și 2001 și în cadrul căreia a fost coordonator al programului de asistență juridică, președinte național sau consilier juridic. Între 2001 și 2007 Dan Barna a fost Expert PHARE la Delegația Comisiei Europene la București.

În 2007, Dan Barna a devenit managing partner la Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG SRL Bucureşti. El a rămas în funcție la această companie până în 2016, când la două săptămâni după ce a fost numit secretar de stat a făcut un pas în spate și a lăsat firma pe mâna asociaților săi. Cei de la Jurnalul.ro au scris că firma de consultanță a lui Dan Barna a strâns peste 630 de mii de euro în contracte cu statul, cel mai important client al companiei fiind Ministerul Afacerilor Interne. VEZI CV-ul complet al lui Dan Barna aici

Cine e președintele USR, Dan Barna
Cine e președintele USR, Dan Barna, cel care alături de Dacian Cioloș au format Alianța 2020 *foto: hotnews.ro

Ce avere are președintele USR, Dan Barna

Potrivit ultimei sale declarații de avere, Dan Barna are un teren de 1.200 de metri pătrați în comuna Rășinari, județul Sibiu, pe care l-a primit moștenire. De asemenea, are trei apartamente, unul în București, de 97 de metri pătrați, cumpărat în 2007, și două în Sibiu. El are și o sumă destul de importantă de bani strânși deoparte: 85.000 de lei și 32.000 euro în conturi bancare, plus un depozit bancar de 422.000 de lei. Totodată, el are puși deoparte peste 200.000 de lei în fonduri de investiții sau pensii private. De asemenea, Dan Barna mai are acțiuni în mai multe firme, în valoare de 55.000 de lei. Vezi toată declarația de avere aici.

Dan Barna a fost ales pe listele USR drept deputat de Sibiu în decembrie 2016. El se află la primul mandat de parlamentar și fusese numit vicepreședinte al partidului la congresul USR din luna mai. După scandalul din interiorul formațiunii politice, când președintele USR Nicușor Dan a cerut ca partidul să nu se pronunțe cu privire la referendumul Coaliției pentru Familie, acesta și-a dat demisia când partidul nu a fost de acord cu opinia lui. Dan Barna a fost unul dintre liderii liberali, care au optat pentru ca partidul să se opună acestui referendum și avea să fie numit președintele formațiunii la sfârșitul lunii octombrie 2017. Barna a fost unul dintre cei care au negociat acordul cu Mișcarea Plus, condusă de fostul premier Dacian Cioloș, alături de care s-au pus bazele pentru Alianța 2020 USR-Plus, formațiune care a reușit un scor excelent la alegerile europarlamentare.