Atacul ursului în Predeal, care a avut loc duminică seara, a adus din nou în atenția publicului pericolul tot mai frecvent pe care îl reprezintă animalele sălbatice care coboară în zonele locuite. Victima, șeful Salvamont Predeal, a fost găsită pe stradă, inconștientă, iar acum se află internat la Terapie Intensivă, aflându-se în stare foarte gravă.
Incidentul a avut loc pe strada Tudor Vladimirescu din Predeal, într-o zonă circulată, unde martorii spun că mai fusese văzută de mai multe ori o ursoaică cu doi pui. Conform primelor informații informații, bărbatul își terminase programul de muncă și se îndrepta spre casă.
A fost găsit inconștient, întins pe asfalt și plin de răni. O persoană aflată în trecere cu mașina a sunat la 112, iar la fața locului au ajuns rapid două echipaje SMURD și o ambulanță cu medic de pe terapie intensivă. Culmea, bărbatul este un profesionist, cunoscut în zona, fiind chiar șeful echipei Salvamont Predeal. Și-a dedicat viața salvând alți oameni, însă pentru el nu a putut face nimic.
Conform Salvamont Brașov, bărbatul nu se afla în misiune la momentul atacului, ci în afara orelor de serviciu. Medicii de la Spitalul Județean Brașov au confirmat gravitatea situației. Victima a fost adusă cu multiple traumatisme cranio-faciale, toracice, plăgi adânci la nivelul scalpului și feței, fracturi de mandibulă și coaste.
Este internat în secția de Terapie Intensivă, intubat și instabil hemodinamic. Starea lui este critică, iar o echipă multidisciplinară de specialiști analizează evoluția sa pentru a stabili pașii următori în tratament. Reacția colegilor nu a întârziat să apară.
Salvamont Brașov a confirmat că este vorba despre un membru al echipei lor și a transmis un mesaj public prin care roagă presa și publicul să respecte intimitatea victimei și a familiei, aflate în aceste momente extrem de dificile.
Cazul a reaprins și discuțiile despre cotele de recoltare a urșilor, considerate insuficiente de către autoritățile locale. Prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, a declarat că astfel de atacuri nu mai sunt o surpriză și că problema este cunoscută de ani de zile.
Deși a crescut cota de intervenție, ea este în continuare prea mică în raport cu numărul urșilor din teren. Acesta avertizează că astfel de cazuri vor deveni tot mai dese, mai ales după sfârșitul iernii, când urșii devin mai activi în căutarea hranei.
„Am spus lucrul acesta de la momentul apariției actului normativ prin care, OK, bun, a fost un pas, a crescut cota, se recoltează mai mult, dar insuficient. Populația este mult, mult prea numeroasă, populația de urși comparativ cu normalul și cu istoricul lor, ceea ce înseamnă că, din punctul meu de vedere, ar trebui să aibă loc în curând o nouă revizuire și cotele respective să fie crescute”, a subliniat el, la Digi24.
Deși unele organizații de mediu se opun ferm măsurilor de recoltare, autoritățile atrag atenția că nu mai este vorba doar despre protejarea faunei, ci despre siguranța oamenilor care locuiesc în zonele afectate. Primarii, în calitate de președinți ai Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență, pot solicita intervenții rapide, inclusiv recoltarea animalului periculos, dacă se confirmă că este implicat în atacuri asupra oamenilor. Pentru moment, ursul care l-a atacat pe salvamontist nu a fost capturat.